weather symbol
9
ΠΕΜ 16/1/25 | 23:50
Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Σαμ Χουσεϊνί (Sam Husseini) σύρθηκε έξω από την αίθουσα ενημέρωσης με απαράδεκτο τρόπο. Φωτογραφία από βίντεο, CSPAN, @cspan

“Πολεμικές” σκηνές στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η ασφάλεια του Άντονι Μπλίνκεν πέταξε έξω από την ενημέρωση φιλο-Παλαιστίνιους δημοσιογράφους!!!

Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Grayzone News, Μαξ Μπλούμενθαλ (Max Blumenthal), αποχώρησε από την ενημέρωση μετά από απαίτηση στελεχών του Γραφείου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Σαμ Χουσεϊνί (Sam Husseini) σύρθηκε έξω με απαράδεκτο τρόπο αφού προηγουμένως κατέκριναν και οι δύο τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν (Blinken) επειδή δεν κατέληξαν νωρίτερα στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Γιατί κρατήσατε τις βόμβες να ρέουν όταν είχαμε μια συμφωνία από τον Μάιο;» ρώτησε ο Μπλούμενταλ τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Γιατί επιτρέψατε να καταστραφούν τα σπίτια των φίλων μου στη Γάζα;»

Ο Χουσεϊνί συνελήφθη και απομακρύνθηκε από την ενημέρωση, ενώ ο κ. Μπλίνκεν μιλούσε και ενημέρωνε τους υπόλοιπους δημοσιογράφους.

«Εσείς κάνετε τον Ποντίφηκα για την ελευθερία του Τύπου!» ξέσπασε. «Κάνω ερωτήσεις, αλλά μου είπε ο [εκπρόσωπος] Ματ Μίλερ ότι δεν θα τις απαντήσει», ούρλιαξε ο Χουσεϊνί καθώς έφευγε.

“Εγκληματίας! Γιατί δεν είσαι στη Χάγη! Γιατί δεν είσαι στη Χάγη! Γιατί δεν είσαι στη Χάγη!», είπε ενώ τον έσυρναν έξω από την αίθουσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που βρίσκεται εκεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press:

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπερασπίστηκε την Πέμπτη τις πολιτικές της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αντιμετωπίζοντας διαμαρτυρίες που διέκοψαν την τελευταία του συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είπε ότι αναμένει η συμφωνία – που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το Κατάρ την Τετάρτη – να εφαρμοστεί το Σαββατοκύριακο. Την χαρακτήρισε «μια στιγμή ιστορικής πιθανότητας για την περιοχή και πολύ πέρα ​​από αυτήν», ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι μια διαμάχη της τελευταίας στιγμής με τη Χαμάς εμπόδιζε την έγκριση του Ισραήλ.

«Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια, πολιτικό θάρρος, συμβιβασμός για να γίνει αντιληπτή αυτή η δυνατότητα, για να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί τους τελευταίους 15 μήνες με τεράστιο, εξαντλητικό κόστος είναι πραγματικά διαρκή», είπε ο Blinken.

Καθώς …διαφήμιζε τη συμφωνία, δύο άτομα στην αίθουσα τον κατηγόρησαν για συνενοχή στην ισραηλινή βία κατά των Παλαιστινίων πολιτών σε δυνατά ξεσπάσματα που τον ανάγκασαν να σταματήσει.

Ένας φώναξε: «Γιατί δεν είσαι στη Χάγη;» παραπέμποντας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύει στην ολλανδική πόλη. Ο Blinken τους ζήτησε να «σεβαστούν τη διαδικασία». Και οι δύο άνδρες απομακρύνθηκαν βίαια από αστυνομικούς της Διπλωματικής Ασφάλειας.

Ενώ οι διαμαρτυρίες είναι συνηθισμένες σε μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μόλις αυτής της εβδομάδας όταν ο Μπλίνκεν εκφώνησε ομιλία για τη Μέση Ανατολή σε δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, είναι σπάνιες, αν όχι πρωτοφανείς, στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αφού συνήλθε από τις διακοπές, ο Μπλίνκεν είπε απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ότι οι ΗΠΑ είχαν «πραγματικές διαφορές» με το Ισραήλ ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίστηκαν τον λαό τους και τις «εξέφρασαν ξεκάθαρα σε διάφορα σημεία».

Αλλά «το έχουμε κάνει κυρίως ιδιωτικά, ακριβώς επειδή δεν θέλαμε να τροφοδοτήσουμε τις ξεκάθαρες απόψεις της Χαμάς ότι αν αυτή η πίεση αυξανόταν και αν υπήρχε φως της ημέρας, δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα», είπε ο Μπλίνκεν. Ότι «θα μπορούσαν να αρνηθούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, να σταματήσουν την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, και έτσι να διαιωνίσουν τα δεινά, την απώλεια για τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν».

Ο Μπλίνκεν και άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρή κριτική επειδή δεν επέβαλαν ουσιαστικούς περιορισμούς στην προμήθεια όπλων στο Ισραήλ ή ότι δεν πίεσαν τον βασικό τους σύμμαχο αρκετά σκληρά για να αμβλύνουν μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς – που πυροδότησε τον πόλεμο με τις απαράδεκτες επιθέσεις την 7η  Οκτωβρίου 2023 που σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους – ισοπέδωσε τεράστιες εκτάσεις της Γάζας και απώθησε περίπου το 90% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες χιλιάδες παλεύουν με την πείνα και τις ασθένειες σε άθλιες κατασκηνώσεις με σκηνές στην ακτή.

Η εκστρατεία του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 46.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους υγείας, οι οποίοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, αλλά λένε ότι γυναίκες και παιδιά αποτελούν περισσότερους από τους μισούς νεκρούς.

Ο Blinken ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή 12 φορές σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον πόλεμο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν αμφότεροι τα εύσημα για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αφού ο Λευκός Οίκος έφερε τον απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή στις διαπραγματεύσεις που είχαν τότε σταματήσει.

ΔιαβάστεΕπίσης