weather symbol
11
ΤΕΤ 15/1/25 | 13:44
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στο κτήριο της Γραμματείας των ΗΕ. Photo via PIO

Πιέσεις στο παρασκήνιο για λύση χαλαρής ομοσπονδίας στην Κύπρο με κύριο εκφραστή τον νέο εκλεκτό της Άγκυρας Τουφάν Ερχουρμάν

Καθώς σηματοδοτείται μια νέα κινητικότητα στο Κυπριακό με ζητούμενο τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης, αποκαλύπτονται κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο προκειμένου να μπει στο τραπέζι η λύση χαλαρής ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχουρμάν, αποκάλυψε τις προθέσεις των ξένων, ο ίδιος ευνοεί μια λύση με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση και κάλεσε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να στηρίξουν μια αποκεντρωμένη λύση.

Για πολλούς, στα κατεχόμενα και εκτός, ο Τουφάν Ερχουρμάν θεωρείται ήδη ο εκλεχτός της Τουρκίας για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, με τον ίδιο να βγαίνει όλο και πιο ανοικτά και να τοποθετείται κατά τρόπο που θα δείχνει ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την Άγκυρα.

Ενώ παράλληλα εμφανίζεται ότι θέλει να ηγηθεί του στρατοπέδου «υπέρ της λύσης» (του λεγόμενου pro-solution camp) προσκαλώντας το ΑΚΕΛ και τον Δημοκρατικό Συναγερμό να συμπορευθούν μαζί του.

Τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο (πηγή ΓΤΠ/ΚΥΠΕ) αναφέρονται εκτενώς στις δηλώσεις Ερχουρμάν, οι οποίες γίνονται μετά και την τελευταία επίσκεψη στου Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα.

Μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο που από πολλούς ερμηνεύεται ως μια ένδειξη ότι η Άγκυρα έχει κάνει την επιλογή της ως προς τον επόμενο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Στο δημοσίευμα στην Κίπρις Ποστασί αναφέρεται πως ο Ερχουρμάν δήλωσε ότι σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τη διεθνή κοινή γνώμη, αναμένουν να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια διαδικασία με ισχυρή δομή των ιδρυτικών κρατών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι ο Ερχουρμάν επεσήμανε τη σημασία της στήριξης του ΑΚΕΛ για αποκεντρωμένη λύση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες απόψεις του.

Επίσης, ο Ερχουρμάν στις δηλώσεις του στον «Μπαϊράκ» είπε ακόμα πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί συναίνεση για μια χαλαρή ομοσπονδία ως λύση στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συζητά αυτή την επιλογή.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ έχουν εκφράσει υποστήριξη τους σε μια τέτοια λύση.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα, από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, είχε υποδείξει πως «η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι θα αφορά δύο εντελώς αυτόνομες κοινότητες με μια χαλαρή κοινή οροφή, με μια φωνή στην Ευρώπη και στα Ηνωμένα Έθνη».

Ενώ αναφερόμενος στη λύση ΔΔΟ είπε πως αυτή «τη σκοτώσαμε σε δύο φάσεις, το 2004 και το 2017».

Πρώτα ψήφισμα και μετά ταξίδια

Το τι θα πέσει στο τραπέζι είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία και ειδικότερα το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου οπόταν και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς.

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο (όπως αποκάλυψε χθες ο Φ) προγραμματίζει μέσα στον Φεβράρη να επισκεφθεί τη Λευκωσία για να συναντήσει τους δύο ηγέτες.

Επίσης θα ταξιδέψει στις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών δυνάμεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης πενταμερούς. Γύρω στις 17 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής στην Ελβετία.

Συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε συνέχεια των επαφών του με αξιωματούχους του ΟΗΕ και με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των εμπλεκόμενων χωρών, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ ενημέρωσε τις χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα στην αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης (Unficyp Troops Contributing Countries).

Στις 16 Ιανουαρίου, ο κ. Στιούαρτ θα πραγματοποιήσει σχετική ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε κλειστές διαβουλεύσεις.

Εν συνεχεία, στις 31 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει για το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και είχε επαφές στην έδρα του ΟΗΕ, έλαβε μήνυμα υποστήριξης στη συνέχιση των προσπαθειών για το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του εκφράζει προβληματισμό για ορισμένες αναφορές στις εκθέσεις του ΓΓ ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ «η τήρηση ίσων αποστάσεων, δυστυχώς, οδηγεί σε εξίσωση του θύτη με το θύμα, σε εξίσωση της κατοχικής Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δικές μας προσπάθειες πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην ανάγκη καταγραφής της βαρύτατης και κύριας ευθύνης της Τουρκίας για τη μη επίλυση του Κυπριακού και για τις συστηματικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη και στα Βαρώσια».

ΠΗΓΗ: philenews.com

ΔιαβάστεΕπίσης