weather symbol
12
ΔΕΥ 27/1/25 | 02:03
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) στην Κύπρο κ. Colin Stewart Φωτογραφία ΓΤΠ, ΡΙΟ

Ο ανέτοιμος Τατάρ και τα οδοφράγματα: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση στην Κύπρο, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ – Λευκωσία

Απ΄αφορμή τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ, για να συζητήσουν την περίπτωση ανοίγματος και νέων οδοφραγμάτων, προέκυψαν  και πάλιν, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν διάφορα ζητήματα.

Η συνάντηση φυσικά έχει ήδη πραγματοποιηθεί και το αποτέλεσμα γνωστό.  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλε μια πρόταση οκτώ σημείων που περιελάμβανε, τόσον σημεία προς διάνοιξη οδοφραγμάτων, όσον και άλλα τα οποία εμπίπτουν στην ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και προετοιμασίας του εδάφους για συνομιλίες επι της ουσίας του κυπριακού.

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ανέτοιμος να τοποθετηθεί και ζήτησε χρόνο να μελετήσει την πρόταση και να επανέλθει.

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν, πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης, ήταν το εξής:  Η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη να χειριστεί την περίπτωση εκείνη που η τ/κ πλευρά θα είναι αρνητική σε όλα και θα επιμείνει στη θέση της, για άνοιγμα μόνο ενός οδοφράγματος, το οποίο έχει ήδη επιλέξει.

Τα ΜΟΕ δεν μπορεί να είναι μονόπλευρα

Η ε/κ πλευρά σε μια τέτοια περίπτωση ΔΕΝ  μπορεί να αποδεχθεί την θέση Τατάρ – Τουρκίας.  Πέραν τούτου όμως, γιατί είναι ευθύνη μόνο της ε/κ πλευράς να χειριστεί την ενδεχόμενη πλήρη άρνηση του κ. Τατάρ;

Ευθύνη έχουν και τα Ηνωμένα Έθνη να υποδείξουν στον κ. Τατάρ ότι τα ΜΟΕ δεν μπορεί να είναι μονόπλευρα.  Όπως επίσης να του υποδείξουν ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται, όχι ως αυτοσκοπός, αλλά με κύριο στόχο να υποβοηθήσουν την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μέσα σε ένα καλό και παραγωγικό κλίμα.

Ορισμένα άλλα ερωτήματα τα οποία προέκυψαν είναι τα εξής:  

Υπάρχουν θέματα χαμηλής πολιτικής στο Κυπριακό;  Στα θέματα χαμηλής πολιτικής ορισμένοι εντάσσουν και την διάνοιξη οδοφραγμάτων.  Η διάνοιξη οδοφραγμάτων, όπως και ο κανονισμός της, «Πράσινης Γραμμής» και άλλα μέτρα, όλα εντάσσονται στα ΜΟΕ.  Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης  δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε λύση του κυπριακού.  Τα ΜΟΕ εντάσσονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο εδράζεται σε αρχές.

Όπως π.χ. ότι δεν θα συνιστούν άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και δεν θα οδηγούν σε απαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τα ΜΟΕ δεν είναι εργαλείο προώθησης των σχέσεων μεταξύ δύο χωριστών οντοτήτων.   Είναι εργαλείο προώθησης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων με στόχο διπλό.  Από τη μια να διευκολυνθεί η διεξαγωγή αποτελεσματικών συνομιλίων στο κυπριακό και από την άλλη να διευκολυνθεί η λειτουργικότητα της λύσης όταν εξευρεθεί.

Για τους πιο πάνω λόγους είναι αδιανόητο να αποτελεί επιχείρημα ότι η διάνοιξη ενός οδοφράγματος δεν πραγματοποιείται γιατί ο κατοχικός στρατός θεωρεί την περιοχή στρατιωτική ζώνη.  Μα ο κατοχικός στρατός θεωρεί ολόκληρη τη γραμμή Αττίλα ως στρατιωτική ζώνη.  Αποδοχή αυτού του επιχειρήματος συνιστά αναγνώριση νόμιμων δικαιωμάτων στον στρατό κατοχής!

Εκνευριστικό λοιπόν όταν οι εδώ εκπρόσωποι του ΟΗΕ συζητούν κάτι τέτοιο.  Εξοργιστικό όταν εμμέσως το υπερασπίζονται ελληνοκύπριοι!!

Το κυπριακό πρέπει να λυθεί, συμφωνούν όλοι στην ε/κ πλευρά, στη βάση της μιας κυριαρχίας, διεθνούς προσωπικότητας και ιθαγένειας.

Προσωπικά διαφωνώ, θεωρώ ελλιπή με αυτή τη θέση.  Η θέση της ε/κ πλευράς αλλά και διεθνώς ήταν για πάρα πολλά χρόνια ότι το κυπριακό θα πρέπει να λυθεί στη βάση της μιας και μόνης κυριαρχίας, διεθνούς προσωπικότητας και ιθαγένειας.  Η παράλειψη π.χ. της αναφοράς σε μία και μόνη κυριαρχία και η αναφορά απλά στη μία κυριαρχία, αφήνει ανοικτό το πεδίο για να προταθεί και κάποιου άλλου είδους, μορφή κυριαρχίας, που βέβαια θα την αποκαλέσουν, αρμοδιότητα, δικαιοδοσία ή εξουσία των Πολιτειών της Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Αλλωστε σε κάτι τέτοιο αποσκοπούν και οι ευφάνταστες και πάλιν ιδέες για «χαλαρή Ομοσπονδία» ή «τεράστια αυτονομία των Πολιτειών» κ.ο.κ.  Τι πάει να πει ας πούμε ο όρος  «χαλαρή Ομοσπονδία».  Όπως πολύ ορθά επεσήμανε στις 20/1/25 από τη τηλεόραση του ΡΙΚ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, συνιστά αυτός ο όρος, μία προσπάθεια να μοιραστεί η απόσταση μεταξύ της λύσης Ομοσπονδίας και της «λύσης» των δύο κρατών.

Λύση σε σταθερά θεμέλια 

Βρεττανικής προέλευσης αλχημείες, εκεί τις απέδωσε και ο Γιώργος Κουκουμάς. Στόχος μια διευθέτηση του κυπριακού, χωρίς γερά και σταθερά θεμέλια, με «δημιουργικές» ασάφειες και πολλαπλές ερμηνείες, έτσι ώστε η αβεβαιότητα η οποία θα προκύψει να τους δίνει την ευκαιρία λόγου και ρόλου στην Κύπρο.

Είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μια λύση η οποία θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο;  Φυσιολογικά όχι.  Διότι από τη στιγμή που η λύση του Κυπριακού εδράζεται στις αποφάσεις, τα ψηφίσματα, αλλά και τις αρχές που διέπουν την λειτουργία του ΟΗΕ κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.  Γιατί;  Διότι όλη η ύπαρξη και λειτουργία του Διεθνούς Οργανισμού, εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τον αγώνα για εφαρμογή του.

Είναι δυνατόν να υπάρξει λύση του κυπριακού που θα παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο;  Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία σε Κράτος β΄ κατηγορίας εντός Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης.  Πράγμα απαράδεκτο.  Επίσης δημιουργεί προηγούμενο και για άλλα μελλοντικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.  Λογικά είναι απαράδεκτο και από πλευράς Ε.Ε.

Δυστυχώς τόσον στο παρελθόν όσον και τώρα υπάρχουν ε/κ συμπατριώτες μας οι οποίοι υιοθετούν τέτοιες θέσεις.  Και η τραγική ειρωνεία είναι, πως αυτοί οι ίδιοι παρουσιάζονται υπέρμαχοι της Ε.Ε.

Αποτελεί το Πλαίσιο Γκουτέρες, θρησκευτικό δόγμα για τη λύση του κυπριακού, το οποίο ή γίνεται αποδεκτό ή δεν γίνεται;  Είναι αποδεκτό από την ε/κ πλευρά όμως το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό που λέει, το όνομα του.  Δηλαδή ένα «Πλαίσιο».  Ένα Πλαίσιο με έξι επικεφαλίδες στα θέματα που ο Γ.Γ. θεώρησε τα ουσιώδη κεφάλαια του κυπριακού.  Είναι Πλαίσιο θεμελιωδών περιγραμμάτων.

Το περιεχόμενο φυσιολογικά και λογικά θα πρέπει να συζητηθεί και να πάρει σάρκα και οστά.  Πως θα συμπληρωθούν με περιεχόμενο τα έξι κεφάλαια;  Μα φυσικά κατά κύριο λόγο από το υφιστάμενο υλικό των μέχρι τώρα συνομιλιών.  Το κεκτημένο των συνομιλιών, όπως λέγεται.  Αφορά αυτό το κεκτημένο τα πάντα;  Έχουν δηλαδή συμφωνηθεί τα πάντα;  Όχι βέβαια.  Αρα υπάρχουν θέματα προς συζήτηση.

Θέματα που αφορούν δεύτερης ή τρίτης ακόμα σπουδαιότητας, όπως υπάρχουν όμως και κεφαλαιώδη θέματα π.χ. αποχώρηση στρατευμάτων, τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί.  Η αποχώρηση των στρατευμάτων συνιστά ένα θεμελιακής σημασίας ζήτημα με διάφορες πτυχές.

*Μια πτυχή είναι πότε και πως αρχίζει η αποχώρηση τους και πότε ολοκληρώνεται!

*Μια άλλη πτυχή είναι κατά πόσον θα αποχωρήσει και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης και πότε. 

*Μια τρίτη πτυχή αφορά το ερώτημα, κατά πόσον όταν αναφερόμαστε στα προς αποχώρηση στρατεύματα συμπεριλαμβάνονται και τα μικρά αποσπάσματα της ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ.  Αυτά δεν έχουν συμφωνηθεί.

Τα ανοικτά θέματα

Όπως δεν έχει συμφωνηθεί αν η μία τ/κ ψήφος η οποία θα είναι αναγκαία για τη νομιμότητα των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα αφορά όλα τα θέματα και αν δεν είναι για όλα, για ποια θέματα.

Αρα υπάρχουν θέματα προς συζήτηση και συμφωνία.  Αρα αποτελεί λάθος η άποψη ότι όποιος λέει ότι θα συζητήσει πτυχές του Πλαισίου Γκουτέρες, ουσιαστικά δεν το αποδέχεται και ρίχνει λάδι στη φωτιά που ανάβει η τουρκική αδιαλλαξία.  Αλλωστε και ο κ. Ακκιντζί δήλωσε ότι είχαν απομείνει πολλά ανοικτά θέματα που χρήζουν συζήτησης και συμφωνίας ακόμα και μετά το 2017, που είχαμε φθάσει σε πολλές συγκλίσεις.

Για αρκετό καιρό ορισμένοι καλλιεργούσαν, άγνωστο γιατί, την ιδέα, την πληροφορία, ότι η συμφωνία διάνοιξης οδοφραγμάτων, αποτελούσε προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της Πενταμερούς.  Και ότι αυτή η προϋπόθεση τέθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.  Επιχειρηματολογούσαν δε υπερ αυτής της υποτιθέμενης προσέγγισης του Γ.Γ. του ΟΗΕ.  Τι λέει η κοινή λογική επι του θέματος;

Αν είχε τεθεί τέτοια προϋπόθεση, είναι ως ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, που συγκάλεσε την Πενταμερή, να είχε προσφέρει στο πιάτο στον κ. Τατάρ, το κλειδί για να την ματαιώσει πριν καν αρχίσει.  Τι πιο απλό για τον κ. Τατάρ να επέμενε στη διάνοιξη ενός και μόνου οδοφράγματος, αυτού της Μιας Μηλιάς, έτσι ώστε να υποχρεωθεί η ε/κ πλευρά να αρνηθεί και να της ρίξουν και το φταίξιμο! 

Τα ΜΟΕ δεν μπορεί παρά να στηρίζονται στην αρχή της αμοιβαιότητας.  Εκτός και αν κάποιοι ήθελαν με αυτήν την επιχειρηματολογία να θέσουν στη γωνιά την ε/κ πλευρά ώστε να υποχρεωθεί να αποδεχτεί την παράλογη αξίωση του κ. Τατάρ.

Ίσως για αυτό προβάλλαν επι μέρες τη βεβαιότητα ότι ανοίγει το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς.

Είναι καιρός να αντιληφθούν ορισμένοι, οι οποίοι μάλιστα επιθυμούν έντονα την λύση του κυπριακού, πως με το να πολιτεύονται, απλά και μόνο, με την λογική να στριμώξουν την ηγεσία της ε/κ πλευράς, για τους οποιουσδήποτε λόγους το κάνουν, ότι το μόνο που βλάπτουν, είναι τη διαδικασία της λύσης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εμείς τα «κουτορνίθια», ο ΟΗΕ και η λύση του Κυπριακού: Ο Γκουτέρες να προωθεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να μη κλείνει τα μάτια μήπως θυμώσει η κατοχική Τουρκία

ΔιαβάστεΕπίσης