ΥΓΕΙΑ
21/01/2025 | 11:10
Μια μακρά και δύσκολη διαδικασία: Η ΕΕ απαγορεύει τη δισφαινόλη Α στα δοχεία τροφίμων* Τα προβλήματα υγείας με τα οποία συνδέεται
Από τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει μια σημαντική απόφαση για τη δημόσια υγεία: την απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στα δοχεία τροφίμων. Η χημική αυτή ουσία, που μέχρι τώρα εντοπιζόταν σε κονσέρβες, πλαστικά μπουκάλια νερού και άλλα δοχεία, αποτελεί γνωστό ενδοκρινικό διαταράκτη που μπορεί να περάσει από τη συσκευασία στα τρόφιμα και να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία.
Η δισφαινόλη Α έχει καταχωρηθεί ως ουσία εξαιρετικά επικίνδυνη στο πλαίσιο της νομοθεσίας REACH της ΕΕ από το 2006, λόγω της τοξικότητάς της για την αναπαραγωγή. Το 2017, προστέθηκε στη λίστα των ενδοκρινικών διαταρακτών που συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:
- Καρκίνος του μαστού
- Νευροσυμπεριφορικές διαταραχές
- Διαβήτης
Η Σάντρα Τζεν, επικεφαλής του προγράμματος για την υγεία και τις χημικές ουσίες της οργάνωσης HEAL, υπογράμμισε στο Euronews ότι η απαγόρευση είναι το αποτέλεσμα χρόνιων πιέσεων από την επιστημονική κοινότητα. «Η δισφαινόλη Α είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και η αφαίρεσή της από τα δοχεία τροφίμων είναι μια σημαντική εξέλιξη», ανέφερε.
Μακρά επιστημονική και πολιτική διαδικασία
Η απαγόρευση της BPA στην ΕΕ δεν ήταν μια απλή διαδικασία. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ HEAL, οι επιστήμονες είχαν ξεκινήσει να ζητούν την απαγόρευσή της πριν από περισσότερο από μία δεκαετία. Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση της BPA από τότε.
Παρότι η απόφαση χαρακτηρίζεται ως καθυστερημένη, θεωρείται σημαντικό βήμα προς την προστασία της δημόσιας υγείας. «Είναι μια πολυαναμενόμενη απόφαση και ελπίζουμε ότι οι επόμενες ενέργειες για τη ρύθμιση της χρήσης της BPA σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα θα έρθουν πιο γρήγορα», τόνισε η Τζεν.
Στο μεταξύ, η ΜΚΟ HEAL πιέζει την ΕΕ να επεκτείνει την απαγόρευση της δισφαινόλης Α και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα, με έμφαση στα παιδικά παιχνίδια. Η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ηγείται των παγκόσμιων προσπαθειών για τη ρύθμιση επικίνδυνων χημικών. Η απαγόρευση της BPA αποτελεί παράδειγμα αυστηρής νομοθεσίας που στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Η πορεία προς τη συνολική εξάλειψη της δισφαινόλης Α μπορεί να είναι μακρά, αλλά η αρχή έχει γίνει, προσφέροντας ελπίδα για ένα μέλλον με ασφαλέστερα προϊόντα.
Με πληροφορίες από Euronews