weather symbol
13
ΔΕΥ 13/1/25 | 01:12
Τα F-16 Viper της Σούδας ήταν τα πρώτα που πήραν μέρος σε Συμμαχική άσκηση αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για την ΠΑ: Το 31ο F-16 Viper πετά δοκιμαστική στην ΕΑΒ και φεύγει για την Μοίρα * Στόχος τα 82 αναβαθμισμένα να γίνουν 120

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς δίνει ήδη στην πολεμική αεροπορία το 31ο F-16 Viper, όπου την περασμένη Παρασκευή πέταξε για την πρώτη δοκιμαστική πτήση μετά την μετατροπή του και μάλιστα δεν υπήρξαν παρατηρήσεις που θα το κρατούσαν στην Τανάγρα για περισσότερο τεχνικό χρόνο.

Το πρωί της Δευτέρας θ’ απογειωθεί ξανά- καιρού επιτρέποντος- για μια παρόμοια πτήση και στη συνέχεια μένει η νέα βαφή και η γραφειοκρατία για την παράδοση του στην πολεμική μοίρα. Από το αεροπορικό επιτελείο λένε με νόημα ότι η χρονιά μπαίνει με το δεξί σ’ ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα Viper που αφορά 82 συνολικά αεροσκάφη F-16.

  • Πηγές μας από την Τανάγρα λένε ότι μετά κι από αυτό το αεροσκάφος, ακολουθούν άλλα τρία που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εργασιών. Και μάλιστα δεν αποκλείει κανείς ότι στα τέλη του μήνα ακόμη ένα F-16 Viper θα έχει αποδοθεί προς χρήση στην πολεμική αεροπορία.

Τον Φεβρουάριο πάντως αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες σ’ ένα ακόμη F-16 Block 52 Advanced, μετά το πρωτότυπο «005». Και αυτό σημαίνει ότι ο τύπος αυτός, που είναι τεχνολογικά πιο κοντά στο Viper, θα έχει πολύ λιγότερες εργατοώρες.

Βεβαίως οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ έχουν ήδη ασχοληθεί με τα Advanced στο παρελθόν όταν έπρεπε να γίνουν οι εργασίες στ’ αεροσκάφη που έδωσαν τα kit proof ώστε να βγουν οι καρτέλες εργασιών που απαιτούσε το συνολικό πρόγραμμα.

Στην ανάλυση που έγινε προ ημερών στο υπουργείο Εθνικής άμυνας από την Διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, τα στελέχη της εταιρείας, εμφανίστηκαν αισιόδοξα ότι το εκτροχιασμένο πρόγραμμα μετά από την σημαντική προσπάθεια που έγινε, σταδιακά έρχεται ξανά να συνταχθεί με το χρονοδιάγραμμα που είχε εκπονηθεί εξ αρχής.

2025: Max 17 Viper

Για το 2025 από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει τεθεί ως βασικός στόχος ν’ αποδώσει στην πολεμική αεροπορία 16 ή 17 αναβαθμισμένα αεροσκάφη. Και αυτό δεν είναι ουτοπικό σημειώνουν με νόημα άνθρωποι που εργάζονται ήδη στο πρόγραμμα, δείχνοντας κατ’ ουσία την προσπάθεια που έγινε κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Το υπόστεγο αναβαθμίσεων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αυτή την στιγμή είναι πλήρες από αεροσκάφη όπου το καθένα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο μετατροπής στο επίπεδο Viper.

Στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής άμυνας μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οικονομικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις εργατοώρες, όπου εκεί φαίνεται ότι η αεροπορία συναίνει μεν, αλλά ζητά να συνεχίσει να βλέπει την παραγωγή έργου και όχι μόνο για τα F-16 Viper αλλά και για προγράμματα που «καίνε», όπως αυτό των C-130, κ.ο.κ..

Γαλανόλευκο το ισοζύγιο

Από την στιγμή που θα παραδοθεί το 31ο F-16 Viper, μένουν ακόμη 51 αεροσκάφη προς αναβάθμιση, ενώ αν καταφέρει η ΕΑΒ να πιάσει τον στόχο των 16 αεροσκαφών εντός του 2025, αυτό σημαίνει ότι θα μένουν 35 μαχητικά για εκσυγχρονισμό.

Από την προηγούμενη Πέμπτη τα επίσης 4,5 γενιάς Rafale F3R έγιναν 24, γεγονός που σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε ο διπλός κύκλος παραγγελιών των γαλλικών «ριπών ανέμου».

  • Με 24 Rafale F3R και 31 F-16 Viper, η πολεμική αεροπορία διαθέτει στο ξεκίνημα του 2025, 55 συνολικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς, πλήρως διαλειτουργικά, με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και όπλα που κάνουν την διαφορά.

Δεν είναι λίγοι στο αεροπορικό επιτελείο που ομιλούν για ποιοτική και προς ώρας τουλάχιστον ποσοτική υπεροπλία της Ελλάδας έναντι της μονίμου απειλής, με ενεργό casus Belli, Τουρκίας!

Για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί αυτό το ισοζύγιο στον αέρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, το βέβαιο είναι ότι ακόμη κι όλα τα deals που επιδιώκει να πάρει η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον να πετύχουν, απαιτείται χρόνος τόσο για καινούρια F-16 Viper, όσο και για εκείνα που θ’ αναβαθμιστούν στο ίδιο επίπεδο.

Αξιοσημείωτο υπενθύμισης είναι ότι μόνο οι δοκιμές στο ελληνικό «005 tiger» της 335 Μοίρας, κράτησαν το αεροσκάφος κάτι περισσότερο από δυο χρόνια στις ΗΠΑ…

Από τα 82 στα 120…

Με τον χρόνο να θεωρείται σύμμαχος της Αθήνας αυτά τα χρόνια, το αεροπορικό επιτελείο μπορεί με περισσότερη άνεση και να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προγράμματα για την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών.

  • Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ η αεροπορία και το υπουργείο Εθνικής άμυνας τελούν εν αναμονή της άφιξης του LOA από τις ΗΠΑ για το εξελικτικό σενάριο στον στόλο των F-16, το οποίο δεν είναι άλλο από το βήμα αναβάθμισης των 38 Block 50.

Παράλληλο βήμα, λένε στρατιωτικές πηγές, με την αναβάθμιση των F-16 της Ν. Αγχιάλου είναι ο σχεδιασμός της παραγγελίας των όπλων και των ατρακτιδίων σκόπευσης. Δυο απαιτήσεις που αντανακλούν τόσο στην προμήθεια των F-35, όσο και ως επιχειρησιακή απαίτηση…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 

Τα στοιχήματα της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας: Ο ρόλος του κυματοθραύστη, η ανάταξη του στόλου, η εκπαίδευση και… οι ΜΕΚΟ

 

 

ΔιαβάστεΕπίσης