weather symbol
9
ΣΑΒ 18/1/25 | 09:14
FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) κ. Joe Biden. Φωτογραφία via PIO, ΓΤΠ

Κορυφαία στιγμή η επίσκεψη του Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο: Η συνεργασία της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον είναι σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας

Κύριο Άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – Λευκωσία

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να εντάξει τη Μεγαλόνησο σε τρία σημαντικά αμυντικά προγράμματα, αντανακλά εν πολλοίς το στρατηγικό βάθος των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόφαση αυτή τερματίζει μια μακρά άδικη και απαράδεκτη πρακτική επιβολής εμπάργκο αγοράς όπλων στο θύμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Για να φθάσουμε στο προεδρικό διάταγμα έγιναν πολλά βήματα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Ντόναλτ Τράμπ ενώ η κορυφαία στιγμή ήταν η συνάντηση, τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται για λόγους που έχουν σχέση με το τι θα γίνει στη συνέχεια ενόψει της αλλαγής φρουράς στο Λευκό Οίκο, πως η διαδικασία αναβάθμισης της Κύπρου άρχισε κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται πως αυτό έγινε με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, και προχώρησε με τις ευλογίες του Προέδρου.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αλλαγή του αμυντικού προφίλ της Κύπρου μέσα από τη δυνατότητα αγοράς στρατιωτικού υλικού, αλλά και μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Η Ουάσινγκτον εντάσσει την κίνηση αυτή, στην εμβάθυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, που συνδέονται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το ρόλο που διαδραματίζει η Λευκωσία καθώς και την αναγνώριση της χώρας ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

Προφανώς και οι Αμερικανοί μέσα από αυτή την κίνηση εξυπηρετούν τα συμφέροντα ασφάλειας τους στην περιοχή. Προφανώς και συνήθως περισσότερα κέρδη έχει ο δυνατός. Αλλά αυτό εξαρτάται πώς αξιοποιούνται οι σχέσεις και οι συνεργασίες.

Σύμφωνα και με την γραπτή δήλωση της Προεδρίας, η στρατηγική αυτή συνεργασία ενισχύει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως θεμέλιο ασφάλειας, σταθερότητας και διπλωματικής επιρροής στην περιοχή, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύει την πολιτική σταθερότητα και τη διεθνή αξιοπιστία του κυπριακού κράτους.

Είναι σαφές πως η αμερικανική απόφαση αξιολογείται από τη Λευκωσία ως επιβεβαίωση της στρατηγικής αξίας της Κύπρου «στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα και εκπέμπει ισχυρά πολιτικά μηνύματα για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών».

Κι αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο, ενισχύει «και την αδιάκοπη προσπάθειά μας για τερματισμό της κατοχής και για οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, γεωπολιτικής σημασίας, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη σωστή της διάσταση. Με αυτή την εξέλιξη η Κύπρος δεν καθίσταται ούτε ορμητήριο των ΗΠΑ, ούτε και εξαρτώμενη χώρα από την Ουάσινγκτον.

Είμαστε άλλωστε κράτος-μέλος της Ε.Ε. με σαφή προσανατολισμό και αξιοποιούμε μια συμφωνία συνεργασίας, εξυπηρετώντας τα δικά μας συμφέροντα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το 1974 σχεδιάζονταν ανταρτοπόλεμοι στην Κύπρο: Ο καθηγητής Βασίλης Φούσκας κρίνει το βιβλίο του Κώστα Βενιζέλου… Πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε σκεπτόμενου δημοκράτη – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης