weather symbol
9
ΠΑΡ 17/1/25 | 08:52
FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, στην διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Photo: European Union

Κομβικός ο ρόλος Κόμπου και Ρούμπιο για την υλοποίηση της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών

Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον και Κωνσταντίνος Κόμπος στη Λευκωσία θα είναι οι δύο υπουργοί που θα κρατούν τα κλειδιά της υλοποίηση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η Λευκωσία θεωρεί σημαντική πτυχή το γεγονός ότι η υλοποίηση των αποφάσεων θα περνά μέσα από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών γιατί, όπως εκτιμάται, εκεί υπάρχει ένα πολύ καλό κανάλι επικοινωνίας.

Στη Λευκωσία η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη είχε κάθε λόγο να είναι πλήρως ικανοποιημένη με το προεδρικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν το οποίο επιτρέπει στις δύο χώρες να προχωρήσουν σημαντικά στην αμυντική συνεργασία.

Την ίδια ώρα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τοποθετήθηκαν δημοσίως επί τους θέματος φρόντισαν να καταδείξουν πως παραμένουν προσγειωμένοι όσον αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Ο υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας σημείωσε χαρακτηριστικά (δηλώσεις στο ΡΙΚ) πως «αναγνωρίζεται η γεωστρατηγική θέση και ο ρόλος της Κύπορυ, που είναι μεγαλύτερος από το μέγεθός της αλλά αυτό δεν εξυπακούει αλαζονεία».

Οι ανάγκες της Εθνικής Φρουράς είναι αρκετές και αφορά όλο το φάσμα των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ετοιμαστεί ένας κατάλογος αναγκών οι οποίες και θα ιεραρχηθούν προκειμένου να σταλούν προς την αμερικανική πλευρά.

Ο άξονας πάνω στον οποία θα κινηθεί η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει να κάνει με τη συμβατότητα μεταξύ των αμυντικών συστημάτων των δύο χωρών καθώς και την επιχειρησιακή δραστηριότητα τόσο κατά διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ κυπριακών και αμερικανικών δυνάμεων, όσο και με τη συμμετοχή τρίτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, εξήγησε (μιλώντας στον Άλφα) πως αναμένεται ότι η Λευκωσία θα απολαύσει πολλαπλά οφέλη και σημείωσε πως παρά το ότι πρόκειται περί θεμάτων που άπτονται αμυντικού εξοπλισμού και προγραμμάτων, τα αιτήματα θα περνούν από τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των προγραμμάτων.

Το γεγονός ότι επίκειται αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τη Λευκωσία ως προς την εφαρμογή της απόφασης που έλαβε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Κ. Κόμπος υπέδειξε ότι ζητήματα που άπτονται των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας των ΗΠΑ δεν αλλάζουν ανάλογα με τη διακυβέρνηση.

Για τη Λευκωσία σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, ένας πολιτικός που γνωρίζει καλά και την περιοχή και την Κύπρο.

Και εκτιμάται ότι η παρουσία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει μια ασφαλιστική δικλίδα για την υλοποίηση της σχετικής απόφασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εξήγησε χθες πως με την έκδοση αυτής της Προεδρικής Απόφασης η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στο πρόγραμμα Foreign Military Sales (FMS), όπου, όπως σημείωσε, θα έχει επί της ουσίας τη δυνατότητα πρόσβασης σε προμήθεια αμυντικών συστημάτων αλλά και υπηρεσιών απευθείας από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα FMS, η χώρα μας θα μπορεί να προμηθεύεται με πολύ πιο ταχείες διαδικασίες υλικό που υπό άλλες περιστάσεις δεν θα μπορούσε να αποκτηθεί δια άλλης οδού, αφού αρκετά από τα συστήματα που παρέχονται χαρακτηρίζονται ως “FMS-only”, δηλαδή μπορούν να αποκτηθούν μόνο μέσω αυτού του προγράμματος», είπε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσέθεσε ότι το πρόγραμμα Excess Defense Articles (EDA) είναι πρόγραμμα παροχής αμυντικού εξοπλισμού από πλεονασματικό υλικό των ΗΠΑ, δηλαδή υλικό που βρίσκεται ήδη σε χρήση και μπορεί να διατεθεί είτε ως δωρεά είτε σε πολύ χαμηλές τιμές στα κράτη που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα και που θεωρούνται σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε ότι μέσω της συμμετοχής της Κύπρου στο “Title 10 Security Assistance Program” θα ενισχυθεί η υποστήριξη της ικανότητας της χώρας μέσω παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης και υλικού όσον αφορά ειδικά την ασφάλεια χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και αντιμετώπισης τρομοκρατίας.

«Η προοπτική συμμετοχής της χώρας μας στα σημαντικά αυτά προγράμματα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των συζητήσεων του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου – ΗΠΑ», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί υπό κατοχή για 50 χρόνια, 40 και πλέον χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε αμυντική διάταξη».

Όλο το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, ανέφερε, «εδράζεται στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας και στον ανθρωπιστικό ρόλο που εμπράκτως έχουμε αποδείξει ότι επιτελούμε και αυτό το οποίο πλέον είναι πασιφανές ανά το παγκόσμιο και περιφερειακά είναι η ανάδειξη της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας».

ΠΗΓΗ: philenews.com

ΔιαβάστεΕπίσης