ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
15/01/2025 | 04:54
Η συμφωνία για τους ομήρους και την εκεχειρία στη Γάζα κρέμεται από μία κλωστή: Παλεύει ο Μπάιντεν, παίρνει τα εύσημα ο Τράμπ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)
Φαίνεται ότι θα συμβεί στον απερχόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ότι και στον Τζίμι Κάρτερ, τον Ιανουάριο του 1981, όταν αποχωρούσε από το Λευκό Οίκο και ξεκινούσε ταυτόχρονα η επιστροφή των Αμερικανών ομήρων από την Τεχεράνη.
Ο τότε Πρόεδρος είχε κάνει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις, αλλά πήρε τα συγχαρητήρια ο Ρόναλντ Ρίγκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται άμεσα η ανακοίνωση για τη συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων, την αποφυλάκιση μελών της ηγετικής ομάδας της Χαμάς και μία εκεχειρία 42 ημερών με την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί και θα τηρηθεί.
Η συμφωνία, εάν επιτευχθεί, είναι έργο μίας ομάδας διπλωματών από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αμερικανική ομάδα συμμετέχουν συνεργάτες και του Τζο Μπάιντεν και του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η απειλή του κ. Τραμπ ότι θα ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας φόβισε τη Χαμάς, η οποία φαίνεται ότι χθες συναίνεσε να προχωρήσει η τελική συγγραφή της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος, που θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου και θα αναλάβει την εξουσία την ίδια μέρα, είχε δηλώσει ότι θα δημιουργήσει «κόλαση» στη Λωρίδα της Γάζας αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Οι απεσταλμένοι του Αμερικανών Προέδρων συναντήθηκαν με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο οποίος φαίνεται ότι τους ενημέρωσε για τα ευχάριστα νέα. Πριν είχε υποδεχθεί τους αντιπροσώπους της Χαμάς.
Ο Σεΐχης συνάντησε τον Στιβ Γουίτκοφ, τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, και τον Μπρετ ΜακΓκέρκ, τον απεσταλμένο του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή.
Με τον Εμίρη μίλησε και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος φαίνεται ότι έθεσε και χρονοδιάγραμμα.
Το Κατάρ συζήτησε με τους Αμερικανούς απεσταλμένους τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι οποίοι του τόνισαν ότι έχει προσωπική ευθύνη εάν καταρρεύσει, για οποιονδήποτε λόγο, η επικείμενη συμφωνία.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις ως εξαιρετικά δύσκολες αλλά τόνισε ότι η συμφωνία είναι «στα πρόθυρα» της σύναψης.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού, που συνομιλούσε με όλες τις πλευρές, εκτός της Χαμάς, αναμένει την κατάληξη της συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πριν δηλαδή την ορκωμοσία του νέου Προέδρου.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας βρίσκεται σε απόσταση «μιας παλάμης», ανέφερε ο Τζέκ Σάλιβαν.
Με λίγα λόγια κρέμεται από μία κλωστή.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, για να προλάβει τις αντιδράσεις των ακροδεξιών που απειλούν θεούς και δαίμονες, δήλωσε ότι το Εβραϊκό Κράτος δεν θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας και θα επέμβει εάν διαπιστώσει μελλοντικά απειλή από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δηλώσεις ενόψει της διαφαινόμενης επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.
«Εάν διαπιστώσουμε τρομοκρατική δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, θα δράσουμε όπως στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», είπε ο ισραηλινός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι στη Ρώμη.
Ο Σάαρ χρησιμοποίησε την ονομασία «Ιουδαία και Σαμάρεια» που χρησιμοποιείται ευρέως στο Ισραήλ για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει συχνά επιδρομές εναντίον παλαιστίνιων μαχητών.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) από την Ντόχα του Κατάρ και το Τελ Αβίβ του Ισραήλ:
Η Χαμάς εξέφρασε την ελπίδα πως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που διεξάγονται στην Ντόχα θα καταλήξουν σε «μια σαφή και περιεκτική συμφωνία» ύστερα από πάνω από 15 μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ανακοίνωσή του η παλαιστινιακή οργάνωση τόνισε ότι ενημέρωσε τις παλαιστινιακές παρατάξεις για την πρόοδο των εν εξελίξει συνομιλιών στην Ντόχα, οι οποίες βρίσκονται στην «τελική φάση», ελπίζοντας ότι «αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με μια σαφή και περιεκτική συμφωνία».
Μεσολαβητές από το Κατάρ έχουν στείλει στο Ισραήλ και στη Χαμάς σχέδιο πρότασης συμφωνίας για τον τερματισμό των μαχών στον παλαιστινιακό θύλακα και την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους ως ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί πάνω από 15 μήνες.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Νετανιάχου για να αποτρέψει την πτώση της κυβέρνησης εάν οι Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς αποχωρήσουν από τον συνασπισμό. «Δεν τους χρειάζεται (…), του πρόσφερα ένα πολιτικό δίχτυ ασφαλείας με αντάλλαγμα μια συμφωνία για (την απελευθέρωση) των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε χθες ο Λαπίντ.
Πάντως, και το έτερο ακροδεξιό μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού εναντιώθηκε δημόσια σε οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διαφαίνεται ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται προ τον πυλών.
Ο υπερεθνικιστής υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μορφή της άκρας δεξιάς, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκέτη καταστροφή».
«Αυτή στην πραγματικότητα διαγράφει τα κέρδη του πολέμου που αποκτήθηκαν με κόστος το αίμα των στρατιωτών μας στη Γάζα», τόνισε ο ακροδεξιός υπουργός, ο οποίος από την αρχή του πολέμου ήταν αντίθετος με τoν τερματισμό του.
Ο έτερος ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, διατύπωσε και αυτός τη διαφωνία του σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έβαζε τέλος στον πόλεμο.
Αυτές οι θέσεις δείχνουν τις βαθιές διαιρέσεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί ωστόσο ακόμα να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη για να εγκριθεί η συμφωνία από το υπουργικό του συμβούλιο, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των δύο ακροδεξιών υπουργών.
Οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί επί ένα χρόνο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μπλοκάρουν οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς, ωστόσο έλεγαν ότι δεν θα επιδιώξουν να ρίξουν την κυβέρνηση.