weather symbol
12
ΔΕΥ 27/1/25 | 05:06
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Eκπαιδευτικού Ομίλου Νew York College με θέμα: «Η Ανατολική Μεσόγειος μετά την Εκλογή Τραμπ: Στρατηγική Άμυνας της χώρας, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και επίλυση διαφορών, Ενεργειακές “Εξελίξεις” σε μία μεταβαλλόμενη Γεωπολιτική Σκηνή», την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Φωτογραφία New York College

Η ομιλία του Μιχάλη Ιγνατίου στο Πολεμικό Μουσείο: Αν ήμουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ή ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν θα ανησυχούσα με την επιστροφή του κ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο (video)

Κυρίες και κύριοι σας καλησπερίζω από την Ουάσιγκτον

Ευχαριστώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόκληση να μιλήσω, το New York College και τον Χρήστο Διαμαντόπουλο. Και κρίνοντας από τους ομιλητές και τον παρουσιαστή, τον συνάδελφο Μανώλη Κωστίδη, το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω την πραγματική εικόνα από την αμερικανική πρωτεύουσα, μία εβδομάδα ακριβώς πριν από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ακούγονται πολλά και διάφορα, σε μία εποχή κατά την οποία η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από ψέματα και αλήθειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ψεύτικες ειδήσεις με μία δόση αλήθειας.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Αναφέρομαι στα «ήρεμα νερά».

Είναι γνωστό, άλλωστε ότι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο οι συζητήσεις με ευθύνη της Τουρκίας που απαιτεί να τεθούν στο τραπέζι όλες οι απαράδεκτες και παράνομες απαιτήσεις της. Και ειλικρινά πιστεύω ότι δεν θα βρεθεί Έλληνας πολιτικός, πόσο μάλλον Πρωθυπουργός που θα τις αποδεχθεί, διότι αφορούν την καρδιά της εθνικής κυριαρχίας.

Κατά τη γνώμη μου είμαστε στη φάση αυτού που λέμε «όσο πάει». Ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος για ένα διάστημα -δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για εβδομάδες ή για μήνες- για να διευθετήσει όλα τα θέματα που έχει με άλλες δυνάμεις και επηρεάζονται από την κατάσταση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Τις πραγματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν τις βλέπουμε ακόμα δια γυμνού οφθαλμού, διότι οι βασικοί παίκτες, το Ισραήλ και η Τουρκία, ο Νετανιάχου και ο Ερντογάν είναι απασχολημένοι με συγκρούσεις, που θα μπορούσαν να τους φέρουν αντιμέτωπους στη Συρία.

Το σενάριο αυτό απασχολεί τους νομοθέτες και τους αξιωματούχους εδώ στην Ουάσιγκτον, καθώς δέχονται αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες από τα λόμπι, που υπηρετούν τα Ιεροσόλυμα και την Άγκυρα.

Ο ΣΙΦΟΥΝΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επένδυσε πολύ χρόνο για να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να τα καταφέρει, αλλά τώρα πια -σε μία εβδομάδα από σήμερα- θα σαρώσει την Ουάσιγκτον αλλά και όλο τον κόσμο ο σίφουνας Ντόναλντ Τραμπ.

Να μην έχουμε αμφιβολία ότι θα προσπαθήσει να φέρει κοντά το Ισραήλ και την Άγκυρα, αν και με τους δύο αυτούς ηγέτες στην εξουσία είναι πλέον αδύνατο να εξευρεθεί ο τρόπος, χωρίς να τσαλακωθούν, όχι για να έρθουν κοντά, αλλά για να σταματήσει ο υπόγειος πόλεμος που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, εκτός του στρατιωτικού.

Το μίσος μεταξύ τους είναι θανάσιμο και αφορά και τους λαούς, αλλά στην περίπτωση του Ισραήλ, αφορά και το Εβραϊκό Λόμπι. Είναι ζήτημα τιμής για τους Εβραιομερικανούς η ήττα της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, και σε επίπεδο Κογκρέσου και στο επίπεδο της νέας κυβέρνησης.

Η σύγκρουση αυτή μοιραία θα επηρεάσει και τα δικά μας θέματα, και στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Πιστεύω ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει τους ανθρώπους μας στην Αμερική που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Η συνεργασία των Ελληνοαμερικανών ακτιβιστών με το Εβραϊκό Λόμπι είναι άψογη.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα συναίνεσε για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, οι ομογενείς μας το φέρουν βαρέως ότι έχασαν τη μάχη. Και αν έχουν τη βοήθεια του Εβραϊκού Λόμπι θα προσπαθήσουν να ακυρωθεί αυτή η αγορά.

Φαντάζομαι ότι θα περιμένετε να σας διαφωτίσω για τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής στα διεθνή ζητήματα και φυσικά στα θέματα που ενδιαφέρουν την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Όποιος σας πει ότι γνωρίζει δεν λέει την αλήθεια. Δεν νομίζω ότι ξέρουν ούτε οι συνεργάτες του οι οποίοι τις τελευταίες μέρες μαζεύουν τις δηλώσεις του και τις βάζουν σε ένα πλαίσιο πιο θεσμικό.

Είδαμε χθες την προσπάθεια, του νέου συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, να εξηγήσει τον τρόπο σκέψης του κ. Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω θα απογοητευθούν αυτοί που πιστεύουν ότι ο νέος Πρόεδρος έχει κάποια -ξέρω εγώ- αγάπη για τον Πούτιν. Ο στόχος του είναι να τον φέρει στο διαπραγματευτικό τραπέζι, για να τον ταπεινώσει, όχι εντελώς, διότι κάποια εδάφη θα τα κερδίσει.

Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η …ΚΥΠΡΟΣ

Και αυτό πρέπει να μας φοβίζει για την Κύπρο. Αν ο κ. Τραμπ θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να κρατήσει κάποιες από τις κατεχόμενες περιοχές επειδή τις κατέχει πολλά χρόνια -δέκα χρόνια την Κριμαία και τρία χρόνια τις υπόλοιπες, πως θα τοποθετηθεί όταν του αναλύσουν το Κυπριακό και τα πενήντα χρόνια κατοχής; Μερικά πράγματα τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά από τους κανονικούς ανθρώπους.

Σε στρατηγικό επίπεδο και σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο θα σεβαστεί τις συμφωνίες τις κυβέρνησης Μπάιντεν. Κατά τη γνώμη μου θα τις ενισχύσει. Άλλωστε, οι περισσότερες με την Ελλάδα τουλάχιστον ξεκίνησαν επί δικής του Προεδρίας και αυτό τον κολακεύει. Ήταν έργο του Μάικ Πομπέο αλλά τα εύσημα πάνε πάντα στον Πρόεδρο της Αμερικής.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο Μάρκο Ρούμπιο, πρωτοστάτησε στη ψήφιση του νόμου East Med -είχε ηγηθεί της υλοποίησης του σχεδίου ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η προσωπική τραγωδία του οποίου είναι μία τεράστια απώλεια για την ελληνική Ομογένεια.

Ο κ. Ρούμπιο και ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Μάικ Γουόλτς έχουν μία συνεπή στάση απέναντι στην Τουρκία. Έχουν πρωτοστατήσει σε αντιτουρκικές δηλώσεις για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις διώξεις των δημοσιογράφων και των Κούρδων, μέχρι και πριν γίνουν υπουργοί.

Ο νέος υπουργός Άμυνας, τον οποίο θαυμάζει ο κ. Τραμπ, έχει επιδείξει ένα αντιμουσουλμανικό μένος. Οι απόψεις του για την Τουρκία είναι αρνητικότατες. Η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τα ίδια και χειρότερα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε μία γραφειοκρατία η οποία παραμένει συνεπής στην έωλη θέση ότι η Τουρκία δήθεν είναι αναντικατάστατη, κάτι το οποίο πλέον δεν ισχύει. Και έχουμε και τον Τραμπ, ο οποίος είναι ο άγνωστος Χ, αν και έκανε τις γνωστές δηλώσεις -δύο φορές- ότι είναι φίλος του ο Ερντογάν και τα υπόλοιπα που ξεφούρνισε.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ο κ. Τραμπ έχει μεγαλύτερη ανάγκη τον Νετανιάχου. Είναι δοκιμασμένη η φιλία τους, με τα πάνω και τα κάτω τους. Και αν πρέπει να διαλέξει μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του Ερντογάν θα διαλέξει τον πρώτο.

ΟΧΙ ΣΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο Νετανιάχου έχει ήδη ενημερώσει τον κ. Τραμπ ότι δεν θα επιτρέψει να σχηματιστεί δίπλα στο Εβραϊκό Κράτος ένα τζιχαντιστικό καθεστώς, που θα είναι ταυτόχρονα αντι-ισραηλινό και φιλοτουρκικό.

Η εκφρασμένη θέση του Νετανιάχου είναι ότι το Ισραήλ είχε μεγάλες απώλειες για να διασφαλίσει το Εβραϊκό Κράτος για τουλάχιστον 50 και πλέον χρόνια. Πολέμησε και ισοπέδωσε τη Χαμάς και την Χεζμπολάχ και ετοιμάζεται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και με το Ιράν. Και του προέκυψαν οι τζιχαντιστές που ανέτρεψαν τον Άσαντ. Όσοι έχετε μελετήσει τον Νετανιάχου τα τελευταία δύο χρόνια, πιστεύεται ότι θα ανεχθεί τη τζιχαντιστική Συρία;

Ο κ. Τραμπ κληρονόμησε δύο πολέμους. Μακάρι να πετύχει να τους σταματήσει. Έχει δώσει κάποιες υποσχέσεις και για τα δύο πολεμικά μέτωπα. Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία μετατέθηκε για τις 30 Απριλίου.

Και στη Λωρίδα της Γάζας, εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι μέχρι την Κυριακή υποσχέθηκε ότι θα ισοπεδώσει τη Χαμάς. Άρα, εάν τα λόγια του γίνουν πραγματικότητα, η πρώτη εντολή που θα δώσει θα αφορά πολεμική ενέργεια.

Όπως πάντα συνηθίζω να λέω, Τραμπ είναι αυτός, ότι θέλει κάνει, είναι ένας ανεξέλεγκτος άνθρωπος. Όμως την ίδια στιγμή πιστεύω ότι δεν θα κάνει τα λάθη της πρώτης τετραετίας.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Αν ήμουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ή ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν θα ανησυχούσα καθόλου με την επιστροφή του κ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Έχουν δρομολογηθεί όλα τα θέματα και ιδιαίτερα οι στρατηγικές σχέσεις. Ακόμα και στα ενεργειακά ζητήματα, όπου η Τουρκία θα δοκιμαστεί σύντομα καθώς δύο αμερικανικοί κολοσσοί θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν ήμουν ο γείτονας, θα ανησυχούσα. Ναι μεν ισχυρίζεται ότι είναι φίλος του Τραμπ, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο κ. Τραμπ έχει προσωπικά συμφέροντά στην Τουρκία αλλά τα 5-7 εκατομμύρια το χρόνο που παίρνουν οι εταιρείες του είναι πολύ λίγα για να τον επηρεάζει ο Ερντογάν. Το θύμισε ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο Τραμπ ήταν αυτός που επέβαλε τις κυρώσεις, όχι ο κ. Μπάιντεν.

Ήθελα να σας πω και μία κουβέντα για την Κύπρο και ελπίζω το New York College να οργανώσει μία κουβέντα ειδικά για το Κυπριακό.

Η Αθήνα και η Λευκωσία επιμένουν σε μία λύση, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που είναι πρόταση του Χένρι Κίσιγκερ, μετά την τουρκική εισβολή. Είναι λάθος. Η Διζωνική παραπέμπει σε συνομοσπονδία, που δεν απέχει από τα δύο κράτη.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το απαράδεκτο γκριζάρισμα του Αιγαίου Πελάγους έχει ονοματεπώνυμο: Ο Κώστας Σημίτης έσφαλλε ΚΑΙ με τη διαφθορά, η οποία χόρευε …τσάμικο γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου (video) – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης