weather symbol
17
ΤΡΙ 7/1/25 | 16:19
FILE PHOTO Automobiles and buses fill Second Avenue in New York, New York on 03 May 2007. EPA/JUSTIN LANE

Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πόλη των ΗΠΑ με τέλος κυκλοφοριακής συμφόρησης* Το μέτρο που έκανε έξαλλο τον Ντόναλντ Τραμπ και υποσχέθηκε να το «σκοτώσει»

Το πρώτο σύστημα χρέωσης κυκλοφοριακής συμφόρησης για τα οχήματα στις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ στη Νέα Υόρκη.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων καλούνται πλέον να πληρώνουν έως και 8,70 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με το όχημα που διαθέτουν.

Η ζώνη κυκλοφοριακής συμφόρησης καλύπτει μια περιοχή νότια του κεντρικού πάρκου, που περιλαμβάνει γνωστές τοποθεσίες όπως το Empire State Building, την Times Square και την οικονομική περιοχή γύρω από τη Wall Street.

Το σύστημα έχει ως στόχο να ελαφρύνει το διαβόητο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Νέας Υόρκης και να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια για το δίκτυο δημόσιων μεταφορών, αλλά έχει βρει αντίσταση, μεταξύ άλλων από τον διάσημο Νεοϋορκέζο και εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το τέλος κυκλοφοριακής συμφόρησης προωθήθηκε για πρώτη φορά από την κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ πριν από δύο χρόνια, αλλά καθυστέρησε και αναθεωρήθηκε μετά από παράπονα ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Οι περισσότεροι οδηγοί θα χρεώνονται 8,70 ευρώ μία φορά την ημέρα για να εισέλθουν στη ζώνη συμφόρησης τις ώρες αιχμής και 2,80 ευρώ τις υπόλοιπες ώρες.

Η χρέωση έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από τις ενώσεις οδηγών ταξί. Αλλά η πιο προβεβλημένη αντίσταση προέρχεται από τον Τραμπ, έναν γεννημένο στη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχει ορκιστεί να «σκοτώσει» το σύστημα όταν επιστρέψει στο αξίωμα αυτό το μήνα.

Ένας δικαστής απέρριψε την Παρασκευή μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από αξιωματούχους της γειτονικής πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ να εμποδίσουν το σύστημα με την αιτιολογία των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων στις παρακείμενες περιοχές.

Πέρυσι, η πόλη της Νέας Υόρκης ανακηρύχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως η πιο συνωστιμένη αστική περιοχή στον κόσμο, σύμφωνα με την INRIX, εταιρεία ανάλυσης κυκλοφοριακών δεδομένων.

Τα οχήματα στο κέντρο του Μανχάταν κινούνταν με ταχύτητα 11 mph/h (17 km/h) κατά τις πρωινές ώρες αιχμής κατά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

Με πληροφορίες από BBC

ΔιαβάστεΕπίσης