weather symbol
12
ΔΕΥ 27/1/25 | 05:18
FILE PHOTO: O Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κομπος (Α). Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Η Κύπρος έχει ρόλο και λόγο: Πυλώνας σταθέροτητας σε μια απρόβλεπτη περιοχή με κεντρικό στόχο τη διεύρυνση του γεωπολιτικού μας αποτυπώματος

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΜΠΟΥ* – Λευκωσία

Το 2024 αποτέλεσε ένα έτος πυκνών εξελίξεων με επίκεντρο την περιοχή μας. Η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχείρησε και πέτυχε να διαδραματίσει το δικό της θετικό ρόλο σε μια συγκυρία με αυξανόμενες προκλήσεις.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ο πόλεμος στην Γάζα και στο Λίβανο, οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, οι απευθείας επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, και πιο πρόσφατα οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Συρία έχουν καθορίσει το διεθνές σκηνικό.

Οι εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση, ετοιμότητα, καλή προετοιμασία και ενεργητικότητα για μια εξωτερική πολιτική που να αποδίδει απτά αποτελέσματα. Δε μείναμε αδρανείς παρατηρητές, δεν περιοριστήκαμε στον σχολιασμό και την εσωστρέφεια.

Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, συνδράμαμε καταλυτικά στην εκκένωση αμάχων από τον Λίβανο. Αποδείξαμε και πάλι την αξιοπιστία μας ως ασφαλής λιμένας σε περιόδους κρίσεων. Επιπλέον, διαμορφώσαμε ολοκληρωμένη πρωτοβουλία για δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» για ενίσχυση της συμπληρωματικής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στην Γάζα.

Με τη συνεργασία συνασπισμού κρατών που ήρθαν να συνδράμουν την Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ΗΑΕ, ΗΒ, Κατάρ, αλλά και της ΕΕ, είχαμε 26 φορές απόπλουν από τη Λάρνακα, για να μεταφερθούν μέσω του διαδρόμου άνω των 20,000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Με άρση του εμπάργκο από το Ισραήλ.

Τα διπλωματικά οφέλη από αυτήν την πρωτοβουλία είναι σημαντικότατα. Προσφέραμε μια συγκεκριμένη επιλογή στη διεθνή κοινότητα που πριν, δεν υπήρχε.

Η προσπάθεια θα συνεχισθεί μέσω του λιμένα του Ashdod, όχι μόνο τώρα για τα της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον.

Εντός του 2025, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τις περιφερειακές εξελίξεις, μετουσιώνοντας στην πράξη τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ενεργού συνεργάτη στην παροχή ασφάλειας.

“Κλειδι” η αξιοπιστία 

Στην εξωτερική μας πολιτική, η αξιοπιστία είναι το κλειδί. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί προβλέψιμο εταίρο σε μια απρόβλεπτη περιοχή. Οι στρατηγικοί διάλογοι με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται, δεν ήταν αυτονόητοι. Αντίθετα, αποτελούν αποτέλεσμα μεθοδικής προετοιμασίας, ανάδειξης των πλεονεκτημάτων, συνεργασιών, επαφών και της θεμελίωσης της πολιτικής βούλησης.

Επιπρόσθετα, παραμείναμε σταθεροί στην στήριξη της Ουκρανίας, με πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της ΕΕ που συνδιαμορφώνουμε με τους εταίρους μας.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει την πολυτέλεια η ΕΕ να μην έχει σφαιρική και ολιστική προσέγγιση και στο Συριακό. Στην παρούσα φάση θα πρέπει να υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας με έναν τρόπο συμπεριληπτικό, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προστασία των μειονοτήτων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2024 σηματοδότησε τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και ένα έτος αλλαγών για την ΕΕ, με τις ευρωεκλογές και την έναρξη ενός νέου θεσμικού κύκλου. Συνεχίσαμε τις προετοιμασίες για την άσκηση, για δεύτερη φορά, της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Η Κύπρος, επίσης, είχε την Προεδρία των MED9, φιλοξενώντας τόσο τη Σύνοδο των Ηγετών στην Πάφο, όσο και υπουργικές συναντήσεις. Παράλληλα επαναδραστηριοποιήσαμε το Cyprus Aid ως τον βραχίονα άσκησης της πολιτικής μας σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπρόσθετα, εκλεγήκαμε τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για την περίοδο 2025-2027. Η εκλογή της Κύπρου, στην πρώτη μάλιστα απόπειρα εκλογής σε ένα τόσο σημαντικό σώμα του συστήματος του ΟΗΕ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικό ορόσημο, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερα υψηλή στήριξη που έλαβε από τα λοιπά κράτη μέλη του ΟΗΕ. Ως μέλος του ΣΑΔ, η Κύπρος θα εμπλακεί σε πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες δράσεις.

Επίσης, η Κύπρος αναβαθμίστηκε από καθεστώς παρατηρητή σε καθεστώς πλήρους μέλους του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, όπου πέραν της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία, μας παρέχει την ευχέρεια διεύρυνσης των διαύλων επικοινωνίας με κράτη που ανήκουν παράλληλα στην Αφρικανική Ένωση και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, οργανισμοί στους οποίους επιχειρείται αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας.

Υπαρξιακό ζήτημα το Κυπριακό 

Φέτος, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της πατρίδας μας. Το Κυπριακό αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για τον κυπριακό λαό και την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον του τόπου μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταθερά και επανειλημμένα ζήτησε, προσκάλεσε, αποδέχτηκε, πρότεινε συναντήσεις. Αυτές οι συναντήσεις μόνο θετικά μπορεί να ερμηνευτούν, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη περίοδο αδράνειας και στασιμότητας.

Προσερχόμαστε με όλη την καλή διάθεση και με την πεποίθηση, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και άλλη διέξοδος για να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού, παρά μέσω των διαπραγματεύσεων.

Υπάρχει μια ξεκάθαρη βάση, αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει το κεκτημένο των συνομιλιών και έχουμε επανειλημμένα τονίσει ποια είναι η θέση μας ως προς αυτό. Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Το 2025 κεντρικός μας στόχος παραμένει η διεύρυνση του γεωπολιτικού μας αποτυπώματος. Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων μας, μέσω της προώθησης συγκεκριμένων προτεραιοτήτων και δράσεων και αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, εργαζόμαστε με προσήλωση και μεθοδικότητα, ώστε η Κύπρος να έχει το δικό της ρόλο, και λόγο, στις δυναμικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

* Κωνσταντίνος Κόμπος
Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερο» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2015.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Έμεινε…παγωτό ο κατοχικός ηγέτης από την πρόταση του Προέδρου της Κύπρου και έριξε τη μπάλα στην εξέδρα: Περιμένει εντολές και έγκριση από την κατοχική δύναμη… – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης