weather symbol
16
ΔΕΥ 6/1/25 | 12:46
epa11806239 US President Joe Biden (R) presents Vogue Editor in Chief Anna Wintour with the Presidential Medal of Freedom during a ceremony in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 04 January 2025. EPA, LEIGH VOGEL POOL

Η αμερικανική καμπάνα χτυπά… Το μήνυμα είναι διακομματικό και σαφές: Οι ξένες επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στις ΗΠΑ μόνο εάν δημιουργούν νέες μονάδες και θέσεις εργασίας

Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Λίγες ημέρες πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να μπλοκάρει την πώληση της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel στην ιαπωνική Nippon Steel.

Ο Μπάιντεν δικαιολόγησε το μπλοκάρισμα, λέγοντας ότι «η εξαγορά θα έφερνε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα της Αμερικής υπό ξένο έλεγχο και θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού».

Είναι περιττό να αναρωτηθούμε ποιοι είναι ακριβώς οι λόγοι «ασφαλείας» που ώθησαν τον απερχόμενο Πρόεδρο να λάβει αυτή την απόφαση.

Είναι αμφίβολο άλλωστε, εάν η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών θα είχε τεθεί πραγματικά σε κίνδυνο από μία συμφωνία, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για την ιστορία, η τελευταία φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος εμπόδισε μια εξαγορά ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν μια κινεζική εταιρεία κρυπτονομισμάτων έλαβε εντολή να πουλήσει ένα αγροτεμάχιο που κατείχε κοντά σε μια βάση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Καταφεύγουν στη δικαιοσύνη

Η ιαπωνική κυβέρνηση κατέκρινε την απόφαση προέδρου Μπάιντεν.

Σε κοινή τους δήλωση επίσης, η US Steel και η Nippon Steel επέκριναν την κίνηση Μπαίντεν, κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση».

Η Nippon Steel αποφάσισε μάλιστα να παραπέμψει την αμερικανική κυβέρνηση στα δικαστήρια, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν αγώνα μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών.

Στην περίπτωση εξαγοράς της US Steel πάντως, ο αγοραστής είναι μια εταιρεία από μια χώρα, την Ιαπωνία, η οποία είναι πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και δεκαετίες.

Η Nippon Steel ήλπιζε απλά να εισέλθει στην επικερδή αγορά των ΗΠΑ, καθώς -χάρη στους υψηλούς δασμούς, οι τιμές του χάλυβα είναι υψηλότερες εκεί από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση απέτρεψε το σχέδιο.

Ιαπωνικές εφημερίδες διερωτώνται γιατί η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου πρέπει να συνεχίσει να επενδύει τις αποταμιεύσεις της, σε δολάρια και στην Αμερική, όταν οι ιαπωνικές εταιρείες εμποδίζονται να πραγματοποιούν αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Αλλά, ούτε η ταυτότητα ούτε οι δεσμεύσεις του Τόκιο ήταν αρκετές για να πείσουν την Ουάσιγκτον.

Προειδοποίηση στους επενδυτές

Σε κάθε περίπτωση,το μπλοκάρισμα της εξαγοράς της United States Steel από τον Ιάπωνα ανταγωνιστή Nippon Steel, είναι απλώς μια πρόγευση του τι θα αντιμετωπίσουν οι ξένοι επενδυτές εάν θέλουν να επενδύσουν στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν παραδίδει τα ηνία στον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο οποίος είχε ήδη ανακοινώσει την αντίθεσή του στην εξαγορά.

Το μήνυμα είναι διακομματικό και σαφές: οι ξένες επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στις ΗΠΑ μόνο εάν δημιουργούν νέες μονάδες και θέσεις εργασίας. Η απλή εξαγορά για να επωφεληθούν από την επικερδή αγορά αμερικανική αγορά είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολη στο μέλλον.

Νέα εργοστάσια και θέσεις εργασίας

Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για κάτι άλλο: νέα εργοστάσια και θέσεις εργασίας. Αν λοιπόν οι ξένοι επενδυτές κατασκευάζουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ, τότε δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εμπόδια στο δρόμο τους. Αντίθετα, θα στηριχθούν πλουσιοπάροχα.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στον κόσμο για επέκταση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η αμερικανική οικονομία ανθεί, τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλά και το νομικό πλαίσιο είναι ασφαλέστερο ακόμη και υπό τον Τραμπ από ό,τι σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Αλλά η αμερικανική αγορά θα γίνεται ακόμη πιο προστατευτική υπό τη δεύτερη διοίκηση Τραμπ. Όλο και περισσότερα προϊόντα πρέπει να κατασκευάζονται στην Αμερική για να επωφεληθούν από τις επιχορηγήσεις ή να αποφύγουν τους δασμούς.

Τι σημαίνει «επένδυση»

Από εδώ και στο εξής, πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Αν θα ξεσπάσει δηλαδή, άτακτος εμπορικός πόλεμος.

Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχει ακόμη καταλάβει τι έχει συμβεί ή ίσως πιστεύει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα ​​με μια οριακή προσαρμογή.

Σε αυτόν τον νέο κόσμο δεν υπάρχει πλέον χώρος για οικονομίες που βασίζονται αποκλειστικά στα εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και εν μέρει η Ιαπωνία.

Στέλνουν μήνυμα οι Αμερικανοί τι σημαίνει παραγωγική «επένδυση». Που δεν έχει σχέση φυσικά με την αγορά ακινήτων, με την οποία «ικανοποιούνται» κάποιοι και στην χώρα μας, όταν μιλούν για αύξηση των ξένων επενδύσεων.

Και όπως δηλώνει ο γκουρού των επενδυτών, Γουόρεν Μπάφετ: ποτέ μην ποντάρετε εναντίον των ΗΠΑ…

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ιδού λοιπόν το ερώτημα: Έχει νόημα η ύπαρξη ενός «ζουρλομανδύα» που συνοδεύεται με κυρώσεις, εάν οι κανόνες του Συμφώνου δεν εφαρμόζονται καν στα δύο μεγαλύτερα κράτη της Ε.Ε.; – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης