weather symbol
14
ΣΑΒ 11/1/25 | 04:00
FILE PHOTO Λύκοι By Juan José González Vega - handed over by the author to the Project, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3156154

Γιατί η Σουηδία θέλει να θανατώσει τους μισούς λύκους της χώρας: Ξεκινά την Πέμπτη η κυνηγετική περίοδος με στόχο τη μείωση του πληθυσμού

Το κυνήγι λύκων στη Σουηδία ξεκινά την Πέμπτη, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του απειλούμενου αυτού είδους στο μισό.

Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για τη θανάτωση πέντε ολόκληρων οικογενειών λύκων, συνολικά 30 ζώων, στο πλαίσιο ενός κυνηγιού που οι ακτιβιστές χαρακτηρίζουν παράνομο βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βέρνης, απαγορεύεται η μείωση του πληθυσμού προστατευόμενων ειδών κάτω από το βιώσιμο επίπεδο.

Ο πληθυσμός των λύκων στη Σουηδία μειώθηκε σχεδόν κατά 20% την περίοδο 2022-23, με 375 καταγεγραμμένα ζώα να απομένουν. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αυξημένη πίεση από το κυνήγι, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος την πρόθεσή της να μειώσει τον πληθυσμό στο μισό, με 170 λύκους να καθορίζονται ως το νέο ελάχιστο επίπεδο για «ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης», αντί για τους 300 που είναι σήμερα.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό των λύκων, ο οποίος ιστορικά έχει παραμείνει εύθραυστος στη Σουηδία, εν μέρει λόγω υπερβολικού κυνηγιού. Από το 1966 έως το 1983, η Σουηδία δεν είχε καν αναπαραγωγικό πληθυσμό λύκων, ενώ το είδος καταγράφεται στη χώρα ως «απειλούμενο» στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Χαλάρωση κανόνων σε όλη την Ευρώπη

Τα σχέδια αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης, με την ΕΕ να σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανόνες γύρω από τη θανάτωση λύκων, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων που μπορούν να σκοτώσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την οδηγία για τους οικοτόπους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός των λύκων έχει αυξηθεί, κυρίως στις αλπικές και δασώδεις περιοχές της Σκανδιναβίας και της κεντρικής Ευρώπης. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος πληθυσμός απειλεί την κτηνοτροφία, όπως πρόβατα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα μέλη της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων ψήφισαν την αλλαγή του καθεστώτος των λύκων από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο» είδος. Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαρτίου 2025 και θα διευκολύνει την ΕΕ να τροποποιήσει την οδηγία για τους οικοτόπους, επιτρέποντας τη θανάτωση περισσότερων λύκων.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αντί να αλλάξουν οι νόμοι για να επιτραπεί η θανάτωση λύκων, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση ηλεκτρικών περιφράξεων.

«Είμαστε πολύ επικριτικοί απέναντι στην πορεία που ακολουθεί η ΕΕ, μειώνοντας την προστατευτική κατάσταση των λύκων», δήλωσε ο Μάγκνους Όρεμπραντ, πρόεδρος του Σουηδικού Συλλόγου για τα Σαρκοφάγα. «Αν η ΕΕ ακολουθήσει την τελευταία απόφαση της Σύμβασης της Βέρνης, αλλάζοντας το καθεστώς προστασίας των λύκων στην οδηγία για τους οικοτόπους, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ αρνητικό όχι μόνο για τους λύκους, αλλά για όλη την άγρια ζωή στην Ευρώπη».

Με πληροφορίες από Guardian

ΔιαβάστεΕπίσης