ΚΥΠΡΟΣ
25/01/2025 | 18:23
Εταίρος της Κύπρου και της ENI- Total για τον «Κρόνο» η Αίγυπτος: Η υπογραφή της συμφωνίας στις 17 Φεβρουαρίου και οι συνομιλίες για το κοίτασμα «Αφροδίτη»
Μία συμφωνία και ένα μνημόνιο κατανόησης θα υπογραφούν στο Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου, για την εμπορική αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κοιτάσματα Κρόνος (τεμάχιο 6) και Αφροδίτη (τεμάχιο 12).
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Χρύσανθου Μανώλη στον «Φιλελεύθερο» σημαντικότερη εξέλιξη είναι βέβαια η συμφωνία Host Government Agreement που έχει ήδη «κλειδώσει» μεταξύ της κυβέρνησης της Αιγύπτου, της κοινοπραξίας ENI – Total και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεσμεύει τις δύο εταιρείες και την Αίγυπτο ως προς τους όρους και τις λεπτομέρειες της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, μετά τη μεταφορά του με αγωγό στη γειτονική χώρα.
Οι υπογραφές
Τη συμφωνία Host Government Agreement (που οριστικοποιεί την αξιοποίηση του αποθέματος του Κρόνου εν μέρει στην αιγυπτιακή αγορά και εν μέρει ως υγροποιημένο αέριο σε ξένες αγορές μέσω αιγυπτιακού τερματικού) θα υπογράψουν στις 17 Φεβρουαρίου η αιγυπτιακή Κυβέρνηση και αντιπρόσωποι των εταιρειών ENI και Total, παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
Το Host Government Agreement είναι μια επίσημη και δεσμευτική συμφωνία (σε αντίθεση με το μνημόνιο κατανόησης ή το Letter of Intent) μεταξύ ενός ξένου επενδυτή και της κυβέρνησης της χώρας υποδοχής, που περιγράφει όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις για την επένδυση.
Αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη συμφωνία δεν θα την υπογράψει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ωστόσο, για να καταστεί δυνατή η συνομολόγηση της συμφωνίας προηγήθηκαν μακρές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία αξιολόγησε και ενέκρινε το περιεχόμενο του κειμένου.
Η υπογραφή του Host Government Agreement δεν συνεπάγεται έναρξη εργασιών άντλησης του φυσικού αερίου από τον Κρόνο.
Θα πρέπει να προηγηθούν η συμφωνία για το σχέδιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος μεταξύ της Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας, η τεχνικο-οικονομική μελέτη FEED και η Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID).
Αυτές οι μελέτες όμως είναι σημαντικό ότι θα γίνουν στηριζόμενες στην (εμπορική) βάση της συμφωνίας που θα υπογραφεί με την Αίγυπτο στις 17/2.
Το μνημόνιο με Chevron
Στο Κάιρο την ίδια μέρα θα υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Αιγύπτου και την κοινοπραξία του Αφροδίτη (Chevron, Shell, New Med).
Το μνημόνιο δεν είναι δεσμευτικό αλλά είναι ένα θετικό βήμα για τις επόμενες δεσμευτικές συμφωνίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του μνημονίου συναντίληψης θα είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο της συμφωνίας Host Government Agreement.
Δηλαδή, θα εκφράζεται η πρόθεση των δύο κυβερνήσεων και της κοινοπραξίας του Αφροδίτη να μεταφερθεί το φυσικό αέριο του Αφροδίτη (λίγο κάτω από 4 τρισ. κυβικά πόδια) στην Αίγυπτο για εμπορική αξιοποίηση, εντός της χώρας αλλά και σε τερματικό υγροποίησης, ώστε να εξάγεται σε άλλες αγορές.
Η δήλωση της Προεδρίας
Από την Προεδρία έγινε χθες δήλωση για την εξέλιξη, μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου Karim Badawi.
Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε σήμερα πρόσκληση από τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου για την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας «Host Government Agreement» για το κοίτασμα Κρόνος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου.
Η συμφωνία αφορά την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος, με την Αίγυπτο να αναλαμβάνει τον ρόλο της χώρας υποδοχής του φυσικού αερίου
Την ίδια ημέρα θα υπογραφεί επίσης μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και της διαχειρίστριας εταιρείας για το κοίτασμα Αφροδίτη».
Διήμερο εντατικών διαπραγματεύσεων με τη Chevron
Στο μεταξύ, το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή έλαβαν χώρα στη Λευκωσία εντατικές και πολύωρες συζητήσεις μεταξύ αντιπροσωπιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασιου, και της αμερικανικής Chevron.
Οι επαφές αφορούσαν τη διαπραγμάτευση επί της τελευταίας πρότασης που κατέθεσε το φθινόπωρο η Chevron για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.
Με εκείνη την πρόταση η κοινοπραξία είχε δεσμευτεί να επανέλθει στις πρόνοιες της συμφωνίας του 2019 για τη χρήση πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου (FPU) πάνω από το κοίτασμα και τη λειτουργία τεσσάρων εξορυκτικών γεωτρήσεων.
Η κοινοπραξία είχε εκτιμήσει το κόστος στα 4 δισ. δολάρια, κάτι που προφανώς είναι στο επίκεντρο των νέων διαβουλεύσεων.
Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές σε επόμενο στάδιο.
ΠΗΓΗ: philenews.com
no related-1619986