ΓΝΩΜΕΣ
10/01/2025 | 05:50
Ενα μήνυμα στο ΑΚΕΛ: “Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι” όταν συγκρίνετε τις πολιτικές του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τις δικές σας…
Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ* – Λευκωσία
Μετά τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ τον κατηγόρησε ότι δήθεν αντέγραψε την πρότασή του για φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση της οικογένειας (την οποία πρόταση ειρήσθω εν παρόδω υπέβαλε η ΣΕΚ το 2017), πήρε σειρά στην κριτική το ΑΚΕΛ.
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς, έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαιώνει ότι και στην εξωτερική πολιτική συνεχίζει τις πολιτικές του ΔΗΣΥ. Τί πολιτικές θα ήθελαν ο κ. Κουκουμάς και το ΑΚΕΛ να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και συμμετέχει στις συνόδους και εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;
Τί πολιτικές θα τον ήθελαν να ακολουθήσει όταν η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική οικογένεια της Δύσης; Έστω και με καθυστέρηση 40 και πλέον χρόνων, η Κύπρος επέλεξε το πολιτικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκει, με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί αυτό να μην αρέσει στο ΑΚΕΛ, αλλά ο κυπριακός λαός αυτό αποφάσισε.
Διερωτάται το ΑΚΕΛ, μέσω του εκπροσώπου του, αν αναλογίζεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τις καταστρεπτικές, όπως ισχυρίζεται, συνέπειες που έχει η πολιτική του αυτή στις σχέσεις της Κύπρου με δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Κίνα.
Τις καταστρεπτικές πολιτικές της διακυβέρνησης Χριστόφια-ΑΚΕΛ έναντι των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και τη μεγάλη αγάπη που έδειξε προς το «μεγάλο δημοκράτη» Άσσαντ, του οποίου φύλαξε τα εμπορευματοκιβώτια, παρά τις προειδοποιήσεις των ξένων και της πρότασής τους να τα καταστρέψουν με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί ολόκληρη ναυτική βάση, προκαλώντας και μεγάλες καταστροφές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ, δεν τις αναλογίζεται.
Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή το ΑΚΕΛ ζει με την ψευδαίσθηση ότι τόσο η εκλιπούσα Σοβιετική Ένωση, όσο και η Ρωσία, στηρίζουν την Κύπρο. Η ωμή αλήθεια είναι ότι ούτε η Σοβιετική Ένωση τότε, ούτε η Ρωσία σήμερα ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, αλλά για τη διαιώνιση του προβλήματος, ώστε να συντηρείται η κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Με ειρωνικό τρόπο ο κ. Κουκουμάς αναφέρει ότι «ο κ. Χριστοδουλίδης ενδεχομένως να θεωρεί τον εαυτό του μετρ της εξωτερικής πολιτικής. Όμως, ούτε τα αναπάντητα ερωτήματα, ούτε η πορεία του, ούτε η πραγματικότητα συνηγορούν σε κάτι τέτοιο». Πρέπει να ζει σε άλλο πλανήτη το ΑΚΕΛ και ο κ. Κουκουμάς.
Οι επιτυχίες του κ. Χριστοδουλίδη και της Κύπρου στη διεθνή πολιτική σκηνή αναγνωρίζονται από πολλές χώρες, είναι εκεί και μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν τις βλέπουν.
Στο χορό μπήκε και ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να φορολογήσει τα «υπερκέρδη» των τραπεζών και μάλιστα αναδρομικά για το 2024, θα αναλάβει, λέει, πρωτοβουλία για να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.
Με απλά λόγια, το ΑΚΕΛ θα αποφασίσει ποιο είναι κατά την άποψη του το κέρδος που θα πρέπει να έχει μια εταιρεία (και το οποίο φορολογείται) και θα επιβάλει επιπλέον φόρο σε αυτό που θεωρεί «υπερκέρδος». Αυτή είναι η πάγια τακτική των αριστερών κομμάτων: να φορολογούν και να ξαναφορολογούν τις επιχειρήσεις.
Γιατί, όμως, δεν εισηγείται να φορολογηθούν και τα υπερκέρδη των δικών του επιχειρήσεων, αυτών που αρνείται ότι έχει; Ας είναι καλά, όμως, το πρώην στέλεχος του ΑΚΕΛ, Μιχάλης Παπαπέτρου, που παρόλο που μετακόμισε στο ΑΔΗΣΟΚ εξακολουθούσε και είχε στο όνομά του εταιρείες του ΑΚΕΛ.
Όταν ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης τον διόρισε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι πλήρωσε 10.000 λίρες για να μεταβιβάσει τις εταιρείες πίσω στο ΑΚΕΛ. Κατά τα άλλα το κόμμα του εργαζομένου λαού δεν έχει επιχειρήσεις.
«Εμείς πάντοτε αναζητούμε τον τρόπο μέσα από προτάσεις νόμου για να βοηθήσουμε και το κράτος να έχει έσοδα για να παίρνει από αυτούς που έχουν για να δίνει σε αυτούς που δεν έχουν, αλλά και την ίδια ώρα για να ενισχύσουμε τις κοινωνικές πολιτικές του κράτους», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
Έχω καλύτερη ιδέα κ. Στεφάνου: Να υποβάλετε πρόταση νόμου για κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων για να έχει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα το κράτος και να μην χρειαστεί να ξαναλειτουργήσουν κοινωνικά παντοπωλεία, που ήταν το άλλο σας μεγάλο επίτευγμα. «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» όταν συγκρίνετε τις πολιτικές Χριστοδουλίδη με τις δικές σας κ. Στεφάνου.
*O Κυριάκος Ιακωβίδης είναι Πολιτικός Επιστήμονας / Δημοσιογράφος
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.