ΓΝΩΜΕΣ
19/01/2025 | 10:13
Εμείς τα «κουτορνίθια», ο ΟΗΕ και η λύση του Κυπριακού: Ο Γκουτέρες να προωθεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να μη κλείνει τα μάτια μήπως θυμώσει η κατοχική Τουρκία
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ – Λευκωσία
Κάθε φορά που υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό επανέρχονται ορισμένα ζητήματα, τα οποία έχουν χιλιοσυζητηθεί. Ποιος ο λόγος; Διότι ορισμένοι επιμένουν στη δική τους εμμονική αντίληψη για το πώς πρέπει να λυθεί το κυπριακό, ενώ στην πραγματικότητα το υπόβαθρο της προσέγγισης τους είναι άλλο.
Είναι η αντίληψη ότι απλά πρέπει να βρεθεί μια κάποια λύση. Ποιος αλήθεια διαφωνεί με την αδήριτη ανάγκη να βρεθεί μια λύση; Αυτό όμως δεν είναι αρκετό από μόνο του. Η λύση πρέπει να εμπεριέχει τα ακόλουθα βασικά στοιχεία:
- Να είναι λειτουργική άρα βιώσιμη.
- Να υπάρχει ασφάλεια για όλους. Για δύο Κοινότητες αλλά και για το Κράτος.
- Να διασφαλίζει στο ελάχιστο το περι δικαίου αίσθημα
- Να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες. Είναι ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, που έγινε αποδεκτή η ιδέα της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια η ΔΔΟ. Πραγματικότητα είναι όμως και η πληθυσμιακή αναλογία σε αυτό τον τόπο. Πραγματικότητα είναι και η ιστορία και ο πολιτισμός αυτού του τόπου. Επ΄αυτού του σημείου, σχολιάζοντας το άρθρο μου της περασμένης Κυριακής, ένας αρθρογράφος έγραψε, ότι ουδείς διαφωνεί με τα όσα έθεσα, αλλά ξέχασα ότι η ιστορία αυτού του τόπου δεν ξεκινά από το 1974, αλλά από το 1963-64. Διαφωνώ. Κομμάτι της ιστορίας μας είναι και αυτή η περίοδος. Αλλά έχει και ιστορία πριν το 1963-64. Ιστορία είναι και η γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ετεροβαρείς και μη λειτουργικές πρόνοιες της Ζυρίχης. Είναι και το 55-59 και άλλες περίοδοι. Για μένα η σύγχρονη ιστορία μας αρχίζει με την Αγγλική κατοχή και τον αγώνα του Κυπριακού Λαού να απαλλαγεί από την αποικιοκρατία και να ζήσει όπως αυτός θέλει.
- Να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού το σύνολο του λαού επιθυμεί παραμονή εντός της Ε.Ε.
- Η λύση να αποδώσει ένα Κανονικό Κράτος, όπως είπε και ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.
Μου είναι λοιπόν ακατανόητες οι αντιδράσεις όποτε οποιοσδήποτε κύπριος αντιδρά και επικρίνει οποιονδήποτε, τοποθετείται κατά τρόπο που αφίσταται απο τα πιο πάνω να δέχεται επίθεση. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, όσοι ασκούμε κριτική για έλλειψη αντικειμενικότητας από πλευράς της Γραμματείας του Ο.Η.Ε ή του εδώ εκπροσώπου της, χαρακτηρισθήκαμε «κουτορνίθια». Ισχυρό επιχείρημα….
Ρωτώ λοιπόν: όταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΟΗΕ παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ να το αφήσουμε να περάσει; Όταν ο ίδιος ο Γ.Γ. του Οργανισμού, αποφεύγει να αναφερθεί στη βάση λύσης που προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών να το αγνοήσουμε;
Όταν ο κ. Στιούαρτ προσποιείται π.χ. ότι η νεκρή ζώνη ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη, άρα εκείνος αποφασίζει για το τι δέον γενέσθαι, ενώ αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία να παραβλέψουμε;
Αν τέλος η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, προτείνει σχέδιο λύσης το οποίο αφίσταται των δικών της αποφάσεων, δεν είναι ασφαλές, λειτουργικό και βιώσιμο και δεν αποδίδει ένα Κανονικό Κράτος, να σωπάσουμε και να το δεχτούμε ως έχει, για να μην κακοφανήσουμε αυτούς οι οποίοι παραβιάζουν τις δικές τους αποφάσεις; Και ποιος θα μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όταν λίγα χρόνια μετά από την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης, θα καταρρεύσει; Ζήσαμε μια φορά στην Κύπρο τις συνέπειες μιας τέτοιας λύσης, το 1960.
Λύση όχι διάλυση
Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτή η τραγωδία γιατί θα είναι ο οριστικός χαμός του τόπου και των ανθρώπων του. Ναι! Χίλιες φορές ναι, να λυθεί το κυπριακό αύριο. Χθες, όπως είχε πει και ο Γιώργος Βασιλείου. Να λυθεί όμως και όχι να διαλυθεί η Κύπρος και ο Λαός της για τα συμφέροντα της Τουρκίας και όσων εκ Δυσμών αλλά και εξ΄ Ανατολών δεν θέλουν να την κακοφανήσουν. Κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τον λαό αυτού του τόπου.
Σχίζουν τα ιμάτια τους ορισμένοι γιατί η παρέλευση του χρόνου οδηγεί στη διχοτόμηση. Ορθό, αλλά πέραν του ότι η παρέλευση του χρόνου αποτελεί βασικά ευθύνη της Τουρκίας και της αδιάλλακτης στάσης της, θα ρωτήσω και πάλιν. Τι εισηγούνται; Να αποδεχτούμε διχοτομική λύση η οποία θα οδηγήσει εκ νέου σε ναυάγιο και νέα αιματοχυσία και ενδεχομένως ολική κατάληψη της Κύπρου από την Τουρκία για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση; Αυτός και αν είναι παραλογισμός και αυτοκτονική σχιζοφρένεια!!
Ας το ξεκαθαρίσουμε επιτέλους μέσα μας ότι η κατοχή δεν εδραιώνεται επειδή αντιδρούμε σε όλα όσα αντιβαίνουν στις αποφάσεις του ΟΗΕ, της Ε.Ε. τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Δεν εδραιώνεται επειδή αντιδρούμε προς όσους εκμεταλλεύονται την ορθή πολιτική της επαναπροσέγγισης για να προωθήσουν την πολιτική καλής γειτονίας μεταξύ δύο οντοτήτων, που υπάρχουν τάχατες εξ΄ υπαιτιότητος και των δύο κοινοτήτων.
Δεν σταθεροποιείται η κατοχή όταν αντιπαλεύεις όσους αποφεύγουν, αν και είναι το καθήκον τους να αναφερθούν στη βάση λύσης του κυπριακού. Δεν εδραιώνεται όταν ζητούμε το αυτονόητο. Να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν. Και ανήκουν στην Τουρκία. Ποιος διαφωνεί;
Η διχοτόμηση εδραιώνεται όταν σιωπούμε σε όλα τα πιο πάνω. Όταν η Τουρκία απορρίπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, την Ομοσπονδία και επιμένει στα δύο κράτη και τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι σιωπούν!
Επιπρόσθετα αυτοί που μας ονομάζουν κουτορνίθια, και που υποτίθεται θέλουν λύση Ομοσπονδίας γιατί σιωπούν; Γιατί επικρίνουν π.χ. την κυβέρνηση γιατί δεν αντέδρασε, όπως ισχυρίζονται στην έλλειψη αναφοράς από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη βάση λύσης. Ωραία λοιπόν. Αρα συμφωνούν ότι κακώς δεν το ανάφερε ο Γ.Γ. στις Εκθέσεις του. Τότε γιατί επιτίθενται σε όσους το επισημάναμε;
Γράφει π.χ. στις 15/1/25 εφημερίδα η οποία επι 24ωρου βάσης επιτίθεται για τα πάντα στην Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο:
«Στην έκθεση που κυκλοφόρησε επίσημα αυτή τη βδομάδα συνάπτονται τα σημειώματα με τις θέσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων σχετικά με τις ενέργειες που έχουν λάβει με σκοπό την επίτευξη μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης.
Στο δικό του σημείωμα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνει τη δέσμευση του για ειρηνική λύση του κυπριακού, αποκλειστικά στη βάση που ορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστοδουλίδης επαναβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση του στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων και στο σύνολο της εργασίας που έχει επιτευχθεί μέχρι το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, τον Ιούλιο του 2017, η οποία περιλαμβάνει τη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων και τα έξι σημεία που παρουσιάζονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα».
ΔΕΝ μπορεί να ζητά κανείς τίποτε περισσότερο από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Να το πούμε ευθέως. Δίνει την απάντηση που η ελληνική πλευρά οφείλει από το 2017 στο Γενικό Γραμματέα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη διεθνή κοινότητα. Ξεκάθαρα (χωρίς να το λέει, αυτή τη φορά) αναφέρει ότι αποδέχεται τη βάση λύσης που προβλέπουν οι συμφωνίες και οι αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες και τις μέχρι το Κραν Μοντάνα συγκλίσεις.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας, στην έκθεση του προσπερνά αδιάφορα τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και περιορίζεται να επαναλάβει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αλλά η κυβέρνηση, δεν ενοχλείται από αυτή τη στάση του Γκουτέρες και ενοχλείται που καταγγέλλει και τις δύο πλευρές για παραβιάσεις του στάτους της Νεκρής Ζώνης».
Ποια άλλη απόδειξη από το πιο πάνω κείμενο για να αποδειχτεί ότι η ε/κ πλευρά είναι συνεπέστατη; Ποια άλλη απόδειξη για να αποδειχτεί ότι η Τουρκία ενεργεί ακριβώς αντίθετα. Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για να καταστεί φανερό ότι ο Γ.Γ. και ο Εκπρόσωπος του δεν υπήρξαν αντικειμενικοί. Καμία.
Αφού αυτά διαπιστώνουν και όλοι αυτοί που τα έχουν μόνιμα περίπου με κάθε κυβέρνηση που ζητά τα αυτονόητα στο κυπριακό ας ενώσουν τη φωνή τους με εμάς τα ….κουτορνίθια που απλά ζητούμε το εξής:
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπρόσωποι του και ιδίως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να προωθούν τις δικές τους αποφάσεις. Και όχι να σιωπούν και να κλείνουν τα μάτια, μπας και θυμώσει η κατοχική Τουρκία.
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ