ΑΜΥΝΑ
07/01/2025 | 21:24
Έλυσε κάβους η «ΥΔΡΑ» για την Ερυθρά Θάλασσα: Για 2η φορά η φρεγάτα εντάσσεται στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Ήταν 17 Φεβρουαρίου του 2024 όταν για πρώτη φορά ελληνικό πολεμικό πλοίο έλυσε τους κάβους του από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας κι έβαλε ρότα για το Σουέζ κι από εκεί στο πολεμικό τοπίο της Ερυθράς θάλασσας.
Ήταν η φρεγάτα ΥΔΡΑ, η πρώτη εκ των τεσσάρων ΜΕΚΟ που διαθέτει ο ελληνικός στόλος. Έναν χρόνο μετά το ίδιο πλοίο πήρε την εντολή να ενταχθεί ως επιχειρησιακή μονάδα, ξανά στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΑΣΠΙΔΕΣ».
Τις ώρες αυτές τα 200 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ γίνονται οι συνεχιστές της ελληνικής ναυτοσύνης σε αυτή την δύσκολη και επικίνδυνη περιοχή.
Στις επτά το απόγευμα της Τρίτης, η ΥΔΡΑ ξεκίνησε για το μακρύ ταξίδι και την παραμονή επί τρίμηνο στο πεδίο.
Η πρώτη αποστολή προστασίας και συνοδείας εμπορικών πλοίων για τη νέα χρονιά ήταν για το ισχυρότατο ιταλικό αντιτορπιλικό CAIO DUILIO, όπου κι αυτό βρίσκεται για δεύτερη φορά στα νερά της Ερυθράς θάλασσας και το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας θα συνεργαστεί με τους Ιταλούς, αλλά και με τις υπόλοιπες ναυτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις.
The Italian 🇮🇹Destroyer CAIO DUILIO has successfully completed the first close protection mission of merchant vessels for the year 2025 in the area of operation, under EUNAVFOR ASPIDES.
EUNAVFOR ASPIDES continues to contribute to regional prosperity and economic growth by… pic.twitter.com/3u72D37IyK
— EUNAVFOR ASPIDES (@EUNAVFORASPIDES) January 7, 2025
Οι Χούθι το τελευταίο διάστημα προσπαθούν όλο και περισσότερο να χτυπήσουν στρατηγικές εγκαταστάσεις στην καρδιά του Ισραήλ. Οι αντάρτες της Υεμένης προ ημερών ανακοίνωναν ότι έβαλαν στο στόχαστρό τους τόσο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όσο και το κτήριο που στεγάζει τις μυστικές υπηρεσίες των Ισραηλινών στο Τελ Αβίβ.
Ως απάντηση ακολούθησε μπαράζ βομβαρδισμών από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στο λιμάνι της Υεμένης αλλά και σε αποθήκες που υπήρχαν- σύμφωνα με τους Ισραηλινούς- όπλα των Χούθι.
Στο ναυτικό πεδίο οι αντάρτες της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι επιχειρήθηκε πλήγμα κατά αμερικανικών στόχων, ανάμεσά τους και αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.
Με τα παραπάνω δεδομένα να κυριαρχούν, εκείνο που φαίνεται είναι ότι τα πλήγματα κατά εμπορικών πλοίων, ίσως περνούν σε δεύτερη μοίρα για τους Χούθι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή δύναμη ή η Prosperity Guardian μπορεί ν’ ατονήσει καθώς οι αντάρτες έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι αναζητούν «στόχους ευκαιρίας».
Με τον «Κένταυρο» και δυο «Καρχαρίες»…
Σχεδόν έναν χρόνο μετά η φρεγάτα ΥΔΡΑ επιστρέφει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και αυτή την φορά θα φέρει τόσο το δοκιμασμένο anti-drone «Κένταυρος» κι όχι εκείνο που έφερε ως stand alone σύστημα, όσο και δυο ρομποτικά πυροβόλα Shark των 20 χιλ.
Η ΥΔΡΑ στην πρώτη της αποστολή ήταν η μονάδα που έβαλε κατά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών- καμικάζι, με το πυροβόλο των 5 ιντσών, επιτυγχάνοντας την αποτροπή.
Ο «Κένταυρος» που δοκιμάστηκε και πέτυχε τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε από την ΕΑΒ, είναι το σύστημα που έλαβε και το πράσινο φως της πολιτικής ηγεσίας να κατασκευαστεί για όλες τις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ. Και να μην συνεχιστεί για πολύ ο «κανιβαλισμός» σε κάθε πλοίο που επιστρέφει από την Ερυθρά θάλασσα ώστε να ετοιμαστεί το επόμενο.
Το ελληνικής προέλευσης anti-drone σύστημα θ’ αποτελέσει μέρος του εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Και στο ναυτικό ελπίζουν να μην είναι μόνο ο «Κένταυρος» το νέο σύστημα που εισέρχεται ως soft kill όπλο στις 30χρονες φρεγάτες.
20.000 ναυτικά μίλια
Οι 200 ναύτες της φρεγάτας ΥΔΡΑ όταν έκαναν την πρώτη αποστολή τους, έπλεαν σε αχαρτογράφητα νερά. Με την τρίμηνη εμπειρία που απέκτησαν, αλλά και στη συνέχεια μέσω των διαρκών συμπερασμάτων που εξάγονται από το συγκεκριμένο πεδίο, η τεχνογνωσία αυτή βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Και τα στελέχη αυτά είναι ικανά όχι μόνο να εργαστούν διαλειτουργικά με τις σύμμαχες ναυτικές δυνάμεις αλλά και να αντιμετωπίσουν τους αναδυόμενους και τεχνολογικά ανεπτυγμένους κινδύνους στην Ερυθρά θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Ως ένα απαιτητικό, θαλάσσιο πεδίο, με πολλούς κινδύνους στο οποίο τ’ αντανακλαστικά των 200 στελεχών δοκιμάζονται επί 90 και πλέον ημέρες, περιγράφουν την συμμετοχή στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» άνθρωποι που έζησαν αυτή την εμπειρία.
Η συμμετοχή κάθε φρεγάτας του ναυτικού μεταφράζεται σε περίπου 20.000 ναυτικά μίλια πλόων, από την στιγμή που θα παραληφθεί ένα εμπορικό πλοίο, ως το σημείο που θα το παραδώσει στο επόμενο πολεμικό για να συνεχιστεί το ταξίδι.
Τα 20.000 ναυτικά μίλια είναι βαρύ τίμημα για τις μηχανές των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ οι οποίες χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε αποστολές εκτός των ελληνικών συνόρων, ως τα νεότερα πλοία- 30 ετών- που διαθέτει ο ελληνικός στόλος.
Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα δεν αποκλείεται το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ να μάθει για τον εκσυγχρονισμό του πλοίου του, όσο θα βρίσκεται σε αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα.
Ακόμη οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί για το μέλλον των τεσσάρων ΜΕΚΟ παρά το γεγονός ότι στο ναυτικό επιτελείο προσανατολίζονται σ’ έναν εκσυγχρονισμό χαμηλού προφίλ και κόστους.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ