ΚΟΣΜΟΣ
15/01/2025 | 19:13
Είναι γεγονός η συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων, λέει ο Τραμπ * Για «εκκρεμότητες» μιλά ο Νετανιάχου, ελπίζει να λυθούν «απόψε»
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που πρώτο, επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε την είδηση.
Λεπτά αργότερα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, επιβεβαίωσε την σύναψη συμφωνίας, προτού ακόμη ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.
- «Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα»,
Στις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες διεξήχθησαν στο Κατάρ, συμμετείχε μεταξύ άλλων ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.
Περίπου δυο ώρες αργότερα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «συνεργάστηκε» με τον διάδοχό του, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε από τη δική μου κυβέρνηση, αλλά οι όροι της θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους από την επόμενη κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα μου και η ομάδα του Τραμπ μιλούσαν σαν μια ομάδα», είπε ο Μπάιντεν.
Οι “εκκρεμότητες” που περιμένει να λυθούν απόψε ο Νετανιάχου
Ωστόσο,τ ο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε αργότερα απόψε ότι απομένουν ακόμη να «επιλυθούν» κάποια ζητήματα στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη «απόψε».
- «Πολλά ζητήματα απομένουν να επιλυθούν στη συμφωνία αυτή και ελπίζουμε ότι οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν απόψε», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, «απέναντι στη σταθερή θέση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, η Χαμάς υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή στο αίτημά της να τροποποιηθεί η ανάπτυξη των (ισραηλινών) δυνάμεων κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», της ουδέτερης ζώνης εντός της Λωρίδας της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο.
- Το αν ο ισραηλινός στρατός θα έχει ή όχι τον έλεγχο αυτής της ζώνης ήταν ένα από τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις.
Ο δρόμος μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας και την τελική ειρήνη
Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένα πιθανό τερματισμό ενός πολέμου 15 μηνών με πολλαπλές επιπλοκές στη Μέση Ανατολή.
Η συμφωνία προέκυψε έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών διαπραγματευτών, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και ήρθε λίγο πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι διαπραγματευτές του Ισραήλ και της Χαμάς συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, στο «γενικό πλαίσιο» μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αν και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την ημερομηνία έναρξής της και άλλα τεχνικά ζητήματα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο χώρας που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί επίσημα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ ανακοίνωσε ότι διακόπτει την περιοδεία του στην Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει αύριο Πέμπτη στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στο συμβούλιο ασφαλείας και στην κυβέρνηση για την έγκριση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.
«Μετά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Σάαρ διέκοψε τη διπλωματική επίσκεψή του, που ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί αύριο στην Ουγγαρία. Θα επιστρέψει στο Ισραήλ απόψε για να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες συζητήσεις και τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την κυβέρνηση», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
- Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Mε πληροφορίες από Reuters