weather symbol
16
ΠΕΜ 23/1/25 | 17:57
FILE PHOTO A file photo dated 05 August 2005 showing logos of the internet cyclopaedia 'Wikipedia' EPA/BORIS ROESSLER

Εγινε ιστορικό γεγονός: Η Wikipédia περιλαμβάνει τον αμφιλεγόμενο χαιρετισμό του Μασκ-Το αφεντικό του Χ επιτίθεται* Ανυποχώρητος ο ιδρυτής της [videos]

Ο απόλυτος κύριος στο X, ο Έλον Μασκ δεν αγαπά τις απογοητεύσεις σε άλλες πλατφόρμες: ο δισεκατομμυριούχος επιτίθεται στη Wikipedia, όπου η σελίδα που του είναι αφιερωμένη τώρα αναφέρεται στον αμφιλεγόμενο χαιρετισμό του κατά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που ορισμένοι θεωρούν Ναζί. Όμως ο Τζίμι Γουέιλς, ο ιδρυτής της διάσημης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να τρομοκρατηθεί.

Πλειοψηφικος μέτοχος του Χ , ο Μάσκ επέτρεψε μια κλιμακούμενη παραπληροφόρηση και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι προωθεί τις ιδέες της ριζοσπαστικής δεξιάς ξεκινώντας από αυτές του αμερικανού Προέδρου Τραμπ με τον οποίο έχει αναπτύξει μιά πολύ στενή σχέση. Από την πευρά του ο Τζίμι Γουέιλς θέλει να είναι ο πρωταθλητής της ουδετερότητας και των αποδεδειγμένων γεγονότων.

«Προπαγάνδα» και «γεγονότα»

Ο στόχος της Wikipedia είναι να επιτρέψει στους συντάκτες να δημιουργήσουν περιεχόμενο που είναι “σαφές και αναγνωρίζει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν” παρά την “άνοδο των διχαστικών συναισθημάτων, του κομματισμού, των πολιτιστικών πολέμων και όλα αυτά”, είπε τον Δεκέμβριο σε συνέντευξή του στην Media Intelligence.

Η πηγή του πρόσφατου καυγά, μια ανησυχητική χειρονομία του Έλον Μασκ την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Για να χαιρετήσει το πλήθος, σήκωσε σταθερά το χέρι του με τρόπο παρόμοιο, σύμφωνα με τους επικριτές και τους ιστορικούς του, με τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Από την Τετάρτη, αυτή η χειρονομία, που σχολιάστηκε ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκε στη βιογραφική σελίδα του Έλον Μασκ στη Wikipedia καθώς και στη σελίδα αφιερωμένη γενικά στον ναζιστικό χαιρετισμό.

Στη σελίδα του Έλον Μασκ, η Wikipedia διευκρινίζει ότι η χειρονομία “εκλήφθηκε από έναν ορισμένο αριθμό παρατηρητών ως ναζιστικός χαιρετισμός”, αλλά ότι ο δισεκατομμυριούχος υπερασπίστηκε τον εαυτό του. Αυτό δεν εμπόδισε τον κύριο ενδιαφερόμενο να επιτεθεί στον ιστότοπο, κατηγορώντας τον ότι επαναλαμβάνει την «προπαγάνδα» των παραδοσιακών μέσων, ενός από τους αγαπημένους του στόχους. Κάλεσε τους υποστηρικτές του να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη Wikipedia.

«Γεγονότα», όχι προπαγάνδα, απάντησε ο Jimmy Wales, επίσης στο Χ. «Ο Έλον δεν είναι ευτυχής που η Wikipedia δεν είναι προς πώληση», αστειεύθηκε, αναφερόμενος στην εξαγορά του X, στη συνέχεια του Twitter, το 2022 από τον επιχειρηματία, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Η «παρακμή της εμπιστοσύνης»

Η Wikipedia, την οποία διαχειρίζεται το μη κερδοσκοπικό,Wikimedia Foundation,  είναι ένα είδος UFO στον τεχνολογικό κόσμο, που σήμερα κυριαρχείται από μεγαθήρια όπως η Google και η Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp).

Η πλατφόρμα στοχεύει να είναι ένα από τα τελευταία σύμβολα του πρώιμου διαδικτυακού ιδεαλισμού, δίνοντας φωνή στους χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Η Wikipedia ιδρύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2001 και ξεκίνησε στα αγγλικά αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο με περιεχόμενο διαθέσιμο σε περισσότερες από 300 γλώσσες σήμερα.

«Η πτώση της εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία και την πολιτική είναι πολύ έντονη, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφράζεται σε ανθρώπους που αισθάνονται θυμωμένοι και χαμένοι», είπε ο Τζίμι Γουέιλς στη συνέντευξή του στο Intelligencer. Αλλά εντός της κοινότητας της Wikipedia, είπε, «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, προσπαθώντας να είμαστε ουδέτεροι και ξεκάθαροι».

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ το 2022, το οποίο μετονόμασε σε X, οι ομάδες που ήταν υπεύθυνες για την εποπτεία περιεχομένου αντικαταστάθηκαν από “σημειώσεις κοινότητας”, μηνύματα που δημοσιεύτηκαν από χρήστες για να έρθουν σε αντίθεση με την ακρίβεια ενός μηνύματος ή να το διαφοροποιήσουν προσθέτοντας πλαίσιο.

Ο Έλον Μασκ ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πλατφόρμα έχει γίνει ένας παράδεισος για την παραπληροφόρηση.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

ΔιαβάστεΕπίσης