ΑΜΥΝΑ
17/01/2025 | 14:18
Διχασμός μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου καθώς ο Ερντογάν ζητά 40 Eurofighter εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor: Όπως τα Rafale
Άρθρο του Michel Cabirol στη LA TRIBUNE έχει τίτλο «Πύραυλος Meteor: Ο Erdogan σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού και Αθήνας».
Και υπότιτλο «Η πιθανή πώληση 40 μαχητικών Eurofighter οπλισμένων με πυραύλους Meteor βάζει σε δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ελλάδας. Το Παρίσι έχει τη δυνατότητα να αντιτεθεί στην πώληση του πυραύλου αέρος-αέρος, που έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί από κοινού από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία)».
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η πιθανή πώληση αεροσκαφών Eurofighter στη Τουρκία δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές. Από τη μία πλευρά, το Λονδίνο και η BAE Systems επιμένουν στην εξαγωγή 40 Eurofighter Typhoon στη Τουρκία του Ερντογάν, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον υπό την προϋπόθεση να μπορεί επίσης να αποκτήσει το Meteor, έναν πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς υψηλής απόδοσης, ικανό να πλήξει έναν στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων.
Αυτό θα επέτρεπε στη τουρκική πολεμική Αεροπορία να ανταγωνιστεί με τα ελληνικά Rafale που είναι οπλισμένα με Meteor. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε πολύ πρόσφατα τα τελευταία Rafale (24 αεροσκάφη) ζητά από το Παρίσι – με το οποίο υπέγραψε στρατηγική εταιρική σχέση το 2021- να αντιταχθεί στη πώληση αυτού του πυραύλου αέρος-αέρος.
Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει αυτή τη πώληση, καθώς ο Meteor είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2003 από έξι ευρωπαϊκές χώρες και προβλέπεται μία ειδική διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των εταίρων, προτού η χώρα εξαγωγής εκδώσει την άδειά της. Εν ολίγοις, κάθε χώρα πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει την εξαγωγή του πυραύλου.
Στο παρελθόν, το Λονδίνο, για παράδειγμα, άσκησε βέτο στην πώληση του Meteor στην Αίγυπτο το 2015 στο πλαίσιο της εξαγωγής των Rafale (24 αεροσκάφη).
Εάν η Γαλλία επρόκειτο να ασκήσει βέτο στη πώληση του Meteor στη Τουρκία, θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους Βρετανούς να αναπτύξουν και στη συνέχεια να πιστοποιήσουν μια έκδοση χωρίς τα γαλλικά συστήματα ή εξαρτήματα, καθώς τα γαλλικά εργοστάσια κατασκευάζουν περίπου το 10% του πυραύλου.
Σε ερώτηση της εφημερίδας LA TRIBUNE, οι γαλλικές Αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη θέση της Γαλλίας. [..]
LA TRIBUNE [Missile Meteor : Erdogan sème la zizanie entre Londres, Paris et Athènes]