ΕΝΕΡΓΕΙΑ
08/01/2025 | 14:56
Χαώδης η διαφορά στην τιμή της ενέργειας που πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με τους σκανδιναβούς: Τον Αύγουστο ήταν12πλάσια
Η σημαντική διαφορά τιμών ενέργειας μεταξύ χωρών της βορειοδυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης με έμφαση κυρίως στην περίπτωση της Ελλάδας, παρουσιάζεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Η ανταπόκριση ξεκινά με την περίπτωση ενός ιδιοκτήτη εστιατορίου της Αθήνας, για τον οποίο το ενοίκιο ήταν πάντα υψηλό, αλλά τώρα αντιμετωπίζει αυτό που αποκαλεί “δεύτερο ενοίκιο”, καθώς οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μειώνουν τα κέρδη και τον αναγκάζουν να αυξήσει τις τιμές. Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου πληρώνει μεταξύ 3.000 και 3.800 ευρώ (3.083- 3.905 δολάρια) το μήνα για ρεύμα, μια αύξηση κατά 40% από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022 και προκάλεσε ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.
Το ηλεκτρικό ρεύμα ανερχόταν στο 3% του μηνιαίου κύκλου εργασιών και τώρα είναι άνω του 15%, είπε. «Η συνεχής αύξηση των τιμών, ιδίως στον τομέα του τουρισμού… θα οδηγήσει την Ελλάδα να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες», δήλωσε από το εστιατόριό του στην ιστορική γειτονιά της Πλάκας. Η δυσχερής θέση του αντανακλά την κατάσταση σε ολόκληρη την ήπειρο από τότε που ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγό στην Ευρώπη και ανάγκασε χώρες, όπως η Ελλάδα, να αναζητήσουν ακριβότερες εναλλακτικές λύσεις.
Αλλά η νοτιοανατολική Ευρώπη έχει νιώσει τον αντίκτυπο πολύ περισσότερο από ό,τι η βορειοδυτική. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό θα διευρυνθεί καθώς έρχεται ο χειμώνας και θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Η χονδρική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα και την Ιταλία τον Αύγουστο ήταν 12 φορές υψηλότερη από ό,τι στις σκανδιναβικές χώρες και επισκίασε ακόμη και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετώπιζαν καύσωνα.
Από το 2021, η Ελλάδα έχει δαπανήσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους πελάτες. Το 2022, η δαπάνη ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ – μακράν η υψηλότερη δαπάνη στην ΕΕ και διπλάσια από τη δεύτερη Ιταλία, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία συμβούλων ενέργειας Enerdata.
Παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να θωρακίσει τους πολίτες από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, η κατάσταση έχει επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα, στον απόηχο της κρίσης χρέους 2009-18, η οποία μείωσε τους μισθούς, τις συντάξεις και τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές.