weather symbol
9
ΤΡΙ 14/1/25 | 09:05
Στην άσκηση του 2024 όπου η χώρα μας μετείχε με F-16 της 347 Μοίρας "Περσέας" είχαν λάβει μέρος αεροσκάφη από την Σαουδικής Αραβίας τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Πακιστάν με JF-17 και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Από τις υπογραφές στην αρχαία πόλη Αλ Ούλα, στην αεροπορική βάση του Νταχράν επισφραγίζεται η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας της Αθήνας με το Ριάντ…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Μετά την άσκηση Falcon Eye II το 2021, η 341 Μοίρα «Βέλος» με τα F-16 Block 50 καλείται ξανά να πετάξει από τη Νέα Αγχίαλο στην Σαουδική Αραβία, αυτή τη φορά όμως στο πλαίσιο της διασυμμαχικής άσκησης που φέρει το όνομα Spears of Victory 2025.

Η αποστολή των «άσσων» με την τετράδα των F-16 Block 50 θα μπορούσε να πει κανείς ότι έρχεται ως πρώτος απότοκος, αμέσως μετά την διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στην Σαουδική Αραβία, καθώς τα «μπλε φτερά» θα είναι εκεί στις 20 Ιανουαρίου.

Αυτή είναι η πρώτη διεθνής συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας για το νέο έτος. Και μάλιστα η Ελλάδα παίρνει μέρος με τα μαχητικά όπου οι ιπτάμενοι που τα πετούν και οι μηχανικοί που τα συντηρούν, τελούν εν αναμονή «ειδήσεων» που ν’ αφορούν τον εκσυγχρονισμό τους.

Η επίδειξη αεροπορικής ισχύος, δεξιότητας, επαγγελματισμού στον ουρανό του Κόλπου, δια μέσου ιπταμένων και μηχανικών της 341 Μοίρας «Βέλος» στο πλαίσιο της άσκησης Spears of Victory 2025, δεν είναι όμως μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της χώρας μας έχουν λάβει μέρος στην άσκηση αυτή τουλάχιστον άλλες δυο χρονιές στο πρόσφατο παρελθόν στην αεροπορική βάση King Abdulaziz.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον…

Στο Νταχράν εδρεύει το Σαουδαραβικό Top Gun, για τα ελληνικά δεδομένα, κάτι ανάλογο του Σχολείου Όπλων Τακτικής. Το περιβάλλον για την ελληνική αποστολή θεωρείται πλέον οικείο, ύστερα από δυο συμμετοχές σε αυτή την άσκηση, τις πτήσεις στην άσκηση Falcon Eye και το FIR του Ριάντ.

Η συμμετοχή στην άσκηση Spears of Victory πάντοτε παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, κυρίως για το ιπτάμενο προσωπικό, μια και σ’ αυτή υπάρχουν δυο ξεχωριστές συμμετοχές.

Η πρώτη αφορά τα Eurofighter Typhoon, που διαθέτει η Σαουδική Αραβία κι όχι μόνο αυτή, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την αεροπορία του Πακιστάν, η οποία είναι γνωστό το πόσο φίλα προσκείμενη είναι με την Τουρκία.

Τα Eurofighter Typhoon βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ελληνικού ενδιαφέροντος ως υποψήφια αεροσκάφη της γείτονος, η οποία αναζητά το «αντίδοτο»- απάντηση, στον ελληνικό συνδυασμό Rafale F3R & Meteor.

Οι ιπτάμενοι του Πακιστάν δεν είναι η πρώτη φορά που προσέρχονται σε κοινή άσκηση, είτε ως «blue», είτε ως «red» με τα «γεράκια» της πολεμικής αεροπορίας, αλλά πάντοτε η τεχνογνωσία τους αναλύεται ξεχωριστά για ευνόητους λόγους.

Είθισται στην άσκηση Spears of Victory να περιλαμβάνεται μια σειρά σεναρίων, που ως έναν βαθμό θυμίζουν κάτι από τον ελληνικό «Ηνίοχο», ο οποίος βεβαίως έχει υψηλότατες απαιτήσεις από τους μετέχοντες.

Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων, δυναμική στοχοποίηση, αμυντικές και επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις, υποστήριξη συστημάτων, εναέρια μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών, αποτελούν ορισμένα από τα σενάρια τα οποία συζήτησαν και συνυπέγραψαν οι Έλληνες- σύνδεσμοι αξιωματικοί της 341 Μοίρας «Βέλος» που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Ριάντ για τις λεπτομέρειες της άσκησης.

Από τους Patriot στην πολιτική στενή σχέση

Η άσκηση αυτή έρχεται μετά και την τελευταία διμερή υπογραφή αμυντικής συνεργασίας του 2024.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί μια εκ των χωρών του Κόλπου που αντιλαμβάνεται πλήρως τις ελληνικές θέσεις για το Αρχιπέλαγος και την Αν. Μεσόγειο. Η συνεργασία Αθήνας – Ριάντ που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από το 2021 κι έπειτα, σύμφωνα με αναλυτές εκπέμπει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, γεγονός που επισφραγίζεται με την παρουσία του πρωθυπουργού και πλήθους υπουργών της Ελλάδας, αυτές τις ημέρες στην αρχαία πόλη Αλ Ούλα.

Το 2021 μάλιστα, στην ιστοσελίδα BreakingDefense δημοσιεύεται ανταπόκριση από τη Βηρυτό (κείμενο: Chyrine Mezher), με τίτλο «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία χτίζουν στενότερη σχέση στη σκιά του Ιράν και της Τουρκίας».

Σ’ εκείνο το κείμενο υπήρχαν εκτενείς αναφορές για την συμφωνία της μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών Patriot στην Σαουδική Αραβία, παραθέτοντας και δηλώσεις του τότε Έλληνα ΥΠΕΞ και νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, που βρίσκεται στο πλευρό του Κ. Μητσοτάκη το διήμερο αυτό.

Η ασφάλεια του βασιλείου, αποτελεί επιπλέον πρωτεύοντα λόγο που ώθησε τη Σαουδική Αραβία να προβεί στη σύναψη της συμφωνίας, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι και της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό από τη χώρα.

Εδώ κι έναν χρόνο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει αναλάβει δράση στην Ερυθρά θάλασσα, προστατεύοντας εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ, «ΑΣΠΙΔΕΣ». Και πράγματι χρειάστηκε αυτές τις 365 ημέρες που πέρασαν να ενεργοποιηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας- Ριάντ για να βοηθήσει τη ναυτική επιχείρηση της Ευρώπης.

Παράλληλα η συστοιχία των ελληνικών Patriot παραμένει έξω από την πόλη Γιανμπού από το 2021 κι έχουν ταχθεί ως μέρος της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας, προστατεύοντας εγκαταστάσεις από τυχόν επιθέσεις των φιλοϊρανών Χούθι.

120 στελέχη της πολεμικής αεροπορίας κατοικοεδρεύουν και βρίσκονται σε αυξημένη 24ωρη επιφυλακή στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 

ΔιαβάστεΕπίσης