weather symbol
10
ΚΥΡ 19/1/25 | 23:12
Μετά από 471 ημέρες απελευθερώθηκαν οι 3 γυναίκες όμηροι. Photo via X@bringhomenow/

Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των πρώτων γυναικών ομήρων της Χαμάς: Ουρές τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και πανηγυρισμοί Παλαιστινίων στη Γάζα [videos]

Η Χαμάς θα απελευθερώσει σήμερα τρεις γυναίκες ομήρους, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ η οποία τέθηκε σε εφαρμογή με καθυστέρηση 3 ωρών, στις 11.15 σήμερα το πρωί.

Μία ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα έχει ξεκινήσει για να παραλάβει τις τρεις γυναίκες ομήρους από τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος που έχει εμπλοκή στη διαδικασία.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν οχήματα το Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ενώ ένοπλοι της Χαμάς επιβαίνουν σε όχημα.

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των τριών γυναικών και ίσως να μην το πράξει, μέχρι την απελευθέρωσή τους, η οποία έχει προγραμματιστεί για αυτή την ώρα (16:00). Ωστόσο το Φόρουμ για τους Ομήρους και τις Οικογένειες που Αγνοούνται στο Ισραήλ, δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους.

Έξω από το Ιατρικό Κέντρο Sheba, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την άφιξη των τριών γυναικών ύστερα από 471 ημέρες ομηρίας. Έχει δημιουργηθεί ένας χώρος μέσων ενημέρωσης για τους δημοσιογράφους – και μπλε φράγματα έχουν τεθεί έξω εν αναμονή συγκέντρωσης πλήθους συγγενών και υποστηρικτών των οικογενειών.

 

Η Ρόμι Γκονέν, 24 ετών. Η Γκονέν ήταν 23 ετών όταν την απήγαγαν ένοπλοι της Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ Νόβα στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Η Γκονέν πέρασε ώρες στην προσπάθειά της να κρυφθεί από τους ενόπλους μαζί με φίλους της, πριν πυροβοληθεί στο χέρι. Η ίδια, μιλούσε στο τηλέφωνο με την οικογένειά της, όταν την άκουσαν να λέει “Πρόκειται να πεθάνω σήμερα.”

Η τελευταία φράση που άκουσαν οι δικοί της από τους ενόπλους της Χαμάς στα αραβικά ήταν “είναι ζωντανή ας την πάρουμε”. Το σήμα από το κινητό τηλέφωνο της, εντοπίστηκε αργότερα σε μία περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντορόν Στάνμπαρ Χάιρ, 31 ετών. Η Στάνμπαρ Χάιρ ήταν 30 ετών όταν απήχθη και εργάζονταν ως νοσοκόμα σε κτηνιατρείο.

Οι ένοπλοι την μετέφεραν στη Γάζα από το σπίτι της στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, μία από τις κοινότητες που δέχθηκε καταστροφικό πλήγμα από την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου του 2023.

Λίγες ώρες μετά από την εκδήλωση της επίθεσης από τη Χαμάς τηλεφώνησε στους γονείς της και τους είπε ότι φοβόταν πολύ και ότι οι ένοπλοι είχαν φτάσει στο κτίριο της. Τότε, έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα στους φίλους της, λέγοντας “Έφτασαν, Με παίρνουν”.

Η Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών σήμερα. Είναι Βρετανίδα ισραηλινής καταγωγής που απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Κφαρ Άζα.

Η ίδια, μεγάλωσε στο Λονδίνο αλλά μετακόμισε στο Ισραήλ για να κάνει οικογένεια εκεί, αφού ερωτεύτηκε. Σύμφωνα με τη μητέρα της, είχε δεχθεί πυροβολισμό στο χέρι, ενώ είχε τραυματιστεί από ένα θραύσμα στο πόδι. Αφού της έδεσαν τα μάτια, οι ένοπλοι την έδεσαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της και τη μετέφεραν στη Γάζα.

Πανηγυρίζουν οι Παλαιστίνιοι μαζί και ένοπλοι της Χαμάς στη Γάζα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας, καθώς άρχισε σήμερα το πρωί, η εφαρμογή της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μερικοί πανηγύριζαν, άλλοι επισκέφτηκαν τους τάφους των συγγενών τους, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που επέστρεψαν στα σπίτια τους.

“Αισθάνομαι ότι τουλάχιστον βρήκα λίγο νερό να πιω, αφού είχα χαθεί στην έρημο για 15 μήνες. Νιώθω ζωντανή ξανά”, δήλωσε η Άγια, μία εκτοπισμένη γυναίκα από την πόλη της Γάζας, που είχε βρει καταφύγιο στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας για περισσότερο από έναν χρόνο, ανέφερε η ίδια στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ένοπλοι αντάρτες της Χαμάς βγήκαν στους δρόμους της πόλης Χαν Γιούνις που βρίσκεται στο νότια τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με τα πλήθη των συγκεντρωμένων Παλαιστινίων να ζητωκραυγάζουν, παρά τη σχεδόν τρίωρη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, μετά από ένα 15μηνο συνεχών πολεμικών συγκρούσεων, με καταστροφικές συνέπειες για την αναφερόμενη παλαιστινιακή περιοχή.

Καταφθάνει ανθρωπιστική βοήθεια

Παράλληλα, 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και 20 φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα φτάνουν στο Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές όπως προβλέπει η συμφωνία.

Συγκεκριμένα, κατά την «πρώτη φάση» της εκεχειρίας προβλέπεται η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, καθώς και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε μια ανάρτηση στο X, η υπηρεσία  Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) λέει ότι έχει «4.000 φορτηγά με βοήθεια έτοιμα να εισέλθουν στη Γάζα – τα μισά από αυτά μεταφέρουν τρόφιμα και αλεύρι».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Philippe Lazzarini προσθέτει: «Οι επιθέσεις σε νηοπομπές βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να μειωθούν καθώς έρχεται ανθρωπιστική βοήθεια μετά την κατάπαυση του πυρός».

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

no related-1616889

 

ΔιαβάστεΕπίσης