ΚΥΠΡΟΣ
24/01/2025 | 09:31
Αλλάζει τα δεδομένα στο Κυπριακό πολιτικό σκηνικό η ψήφος στα 17: Πόσο αυξάνονται οι ψηφοφόροι, τι θα γίνει με την επιστολική ψήφο
Η ψήφος από τα 17 έτη και η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς επίσης και η επιστολική ψήφος είναι τρία κεφάλαια που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στις επόμενες βουλευτικές εκλογές,σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο».
Μπορεί βέβαια και να περάσουν απαρατήρητες οι συγκεκριμένες αλλαγές, εάν δεν υπάρξει και το ανάλογο ενδιαφέρον συμμετοχής από μέρους των 17χρονων αλλά και όσων πλέον θα εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους.
Σίγουρα, οι αλλαγές που τροχιοδρομούνται με τη συζήτηση που ξεκινά πλέον στην Βουλή, επιτείνουν ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί κατά το παρελθόν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι 17χρονοι που αποκτούν δικαίωμα ψήφου είναι γύρω στις 6.900.
Σε ένα εκλογικό σώμα των περίπου 600 χιλιάδων, το ποσοστό των 17αρηδων είναι λίγο περισσότερο του 1%. Σημειώνεται ότι στις προεδρικές εκλογές του 2023, δικαίωμα ψήφου είχαν 561,273 άτομα.
Δεύτερο όμως επίσης στοιχείο είναι το εξής: Όπως ανέφερε χθες στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο εκλογικός αναλυτής Γιάννης Μαυρής, οι ηλικίες 18-24 ψήφισαν στις τελευταίες ευρωεκλογές, σε ποσοστό 42% σύμφωνα με την έρευνα εξόδου του ΡΙΚ τον Φειδία Παναγιώτου και σε ποσοστό 30% στις ηλικίες 25-34 ετών.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι είναι σημαντικό ότι το ποσοστό συμμετοχής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κυμάνθηκε γύρω στο 63%. Η ψήφος στις νεαρές ηλικίες είναι πιο χαλαρή, όχι μόνο κομματικά αλλά και ως προς τη συμμετοχή.
Επιπλέον στοιχείο είναι ότι με την αυτόματη εγγραφή, μπαίνουν αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο γύρω στις 85χιλιάδες άτομα 18 ετών και άνω που για διάφορους λόγους δεν είχαν υποβάλει αίτημα για εγγραφή.
Συνολικά δηλαδή, εάν εγκριθεί και η ψήφος στα 17, θα έχουμε 92χιλιάδες νέους ψηφοφόρους.
Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα αυξάνεται σε βαθμό που μπορεί να αλλάξει άρδην ο κομματικός χάρτης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, συνειδητά δεν έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται ότι το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή θα είναι καθολικό.
Σε ο,τι αφορά την πρόταση νόμου της Αννίτας Δημητρίου για την επιστολή ψήφο, εάν εγκριθεί, εκτιμάται ότι θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής.
Ενισχυτικό της συμμετοχής είναι και η πρόνοια του κυβερνητικού νομοσχεδίου για κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου και άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με ταυτότητα και άδεια οδήγησης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δηλώσεις του χθες στην πρωινή εκπομπή του Alpha αναφερόμενος στην μείωση του ηλικιακού ορίου, εξήγησε ότι επρόκειτο για προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, αναμένεται να ισχύσει και στις Βουλευτικές Εκλογές του 2026.
«Όποιος συμπληρώνει τα 17 έτη θα εγγράφεται, θα μπορεί πλέον να ψηφίζει, και υπάρχουν περίπου και 92.000 συμπολίτες μας που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τώρα με την αυτόματη εγγραφή θα εγγραφούν όλοι».
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξήγησε ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να ψηφίζει και μέσω του Ψηφιακού Πολίτη. Την ίδια ώρα σταματά η έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων, ενώ τα ήδη υπάρχοντα θα εξακολουθούν να ισχύουν.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου, διευκρίνισε ότι εφόσον συντρέχουν τέσσερα κριτήρια, θα γίνεται αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτά είναι:
>> να έχει συμπληρώσει το 17ο έτος
>> να είναι κάτοχος δελτίου ταυτότητας που βρίσκεται σε ισχύ
>> να έχει δηλωμένη διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας
Η επικαιροποίηση των καταλόγων θα γίνεται ανά τρεις μήνες και θα ενημερώνεται άμεσα ο κάθε πολίτης για την εγγραφή του και τη διεύθυνση με την οποία έχει καταχωρηθεί.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η γνησιότητα των στοιχείων, πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι όπως η μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων να μην επιτρέπεται μέχρι και ένα έτος πριν τη διεξαγωγή εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σημειώνεται επίσης ότι, σε σχέση με την ενδεχόμενη μεταφορά βουλευτικής έδρας από την επαρχία Λευκωσίας στην Πάφο, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή δημογραφικών δεδομένων και όχι με τη ψήφο στα 17 έτη.
«Αν θα υπάρξει αυτό, θα είναι λόγω δημογραφικών δεδομένων ή για το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να μετακόμισαν σε άλλες πόλεις, δυσανάλογα με το τί ίσχυε στο παρελθόν», είπε.
ΠΗΓΗ: philenews.com