weather symbol
10
ΔΕΥ 23 24 | 03:13
epa11788914 Syrian Christians attend a service at St. Joseph church ahead of the Christmas holiday in the Duala Christian neighbourhood of Damascus, Syria, 21 December 2024, after opposition forces ousted president Bashar al-Assad. EPA, MOHAMMED AL RIFAI

Το «Δωδεκαήμερο» των Χριστουγέννων: Σήμερα που οι βόμβες σκοτώνουν αδιάκριτα πεινασμένα παιδιά, τίποτε δεν θα αλλάξει όσα λαμπιόνια κι αν βάλουμε στο δένδρο μας…

Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (Ντίνου) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Το «Δωδεκαήμερο», όπως ονομάζεται είναι η περίοδος μεταξύ των δύο μεγάλων Δεσποτικών εορτών της Χριστιανοσύνης, των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων.

Η προετοιμασία ξεκινά με την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου), προστάτη των γεωργών. Τότε ακριβώς έχουμε το πέρασμα στον χειμωνιάτικο κύκλο των εορτών με την έναρξη της νηστείας των Χριστουγέννων ή Σαρανταημέρου.

Η μεγάλη σημασία της εορτής των Χριστουγέννων και η ευλάβεια των χριστιανών, οδήγησαν στην καθιέρωση μιας προπαρασκευαστικής περιόδου, όπου οι πιστοί ετοιμάζονται πνευματικά να «οδεύσουν» μέχρι το σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Η νηστεία δεν είναι όπως νομίζουν πολλοί μια διαδικασία καταναγκαστικής επιβολής, αλλά αποτελεί το καθαρτικό για τη ψυχική προετοιμασία των πιστών.

Η απλοϊκότητα του ερχομού του Σωτήρα Ιησού Χριστού που γεννήθηκε στην φάτνη της Βηθλεέμ και ζεστάθηκε από τα χνώτα των ζώων, φωτίζει το νόημα και τον σκοπό της ζωής και αποτελεί τη μεγαλύτερη έκφραση αγάπης του θεού προς τους ανθρώπους.

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων γιορτάζει ο Εμμανουήλ (το όνομα του Ιησού Χριστού). Ο Ματθαίος αναφέρει το όνομα Εμμανουήλ λέγοντας ότι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης.

Στις 27 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, ενός Αγίου που οι πιστοί τον έχουν ως προστάτη των στεφάνων. Την πρώτη του χρόνου η Εκκλησία μας γιορτάζει την Περιτομή του Χριστού, που έγινε τότε σύμφωνα με το Εβραϊκό έθιμο. Ακόμα είναι η μέρα μνήμης του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου Διδάσκαλου της Ορθοδόξου Πίστης.

Ο Άγιος Βασίλειος, γεννημένος το 330 μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από γονείς ευγενείς με δυνατό χριστιανικό φρόνημα, έμελλε να γίνει Μέγας πνευματικός Διδάσκαλος και κορυφαίος θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε και το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας την πρώτη μέρα του χρόνου.

Αυτή η ημερομηνία, θεωρήθηκε απ΄ όλους τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς κύριο πρόσωπο είναι ακριβώς ο Μέγας Βασίλειος, για το έργο του οποίου γίνεται υπενθύμιση στον σπιτονοικοκύρη ώστε να επαναλάβει επ΄ ωφελεία βεβαίως των παιδιών που ψάλλουν αυτά …

Κατά την εορτή των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουάριου, εορτάζουμε την βάπτιση του Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό. Κατά τη βάπτιση φανερώθηκε χειροπιαστά για πρώτη φορά στην ιστορία ο Θεός ως Αγία Τριάδα: Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Σαράντα ημέρες μετά κλείνει ο κύκλος με τη γιορτή της Υπαπαντής του Ιησού, στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι εορτές σημάδεψαν όμορφα τα ξέγνοιαστα παιδικά μας χρόνια

Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια χρωμάτισαν την ζωή μας και πιο πολύ σημάδεψαν όμορφα τα ξέγνοιαστα παιδικά μας χρόνια. Κάποιες ανεκπλήρωτες επιθυμίες, κάποια παλιά όνειρα και κάποιες όμορφες τρυφερές αναμνήσεις έρχονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να αλλάξουν την πορεία μιας καταθλιπτικής διαδρομής που γέμισε την ζωή μας με χιλιάδες ψεύτικες και ανούσιες πράξεις και ανατροπές.

Και είναι πολλά τα έθιμα στις γιορτές των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων που προέρχονται από ένα συνδυασμό θρησκευτικών και λαϊκών παραδόσεων . Το χριστόψωμο και τα ιδιαίτερα γλυκά και φαγητά, όπως η γαλοπούλα, ο Αϊ-Βασίλης και η υποδοχή του νέου έτους, το πρωτοχρονιάτικο ρόδι, οι ιστορίες με τους καλικάντζαρους, ανταλλαγή δώρων και άλλα πολλά, χρωματίζουν όμορφα αυτές τις Άγιες Μέρες.

Σήμερα που ο κόσμος προσπαθεί να βρει ένα λιμάνι απάνεμο για να γλυτώσει την ασίγαστη τρικυμία, αδήριτη προβάλλει η ανάγκη να εμβαθύνουμε ξανά σε εκείνα τα παραμυθένια παιδικά μας χρόνια και να γιορτάσουμε τούτες τις Άγιες μέρες οριοθετώντας και αναθεωρώντας σκέψεις και συμπεριφορές που είναι συνυφασμένες πλήρως με ακραίες καταναλωτικές συνήθειες και με στεγανές και αποστειρωμένες νοοτροπίες.

Σήμερα που οι βόμβες σκοτώνουν αδιάκριτα αμέτρητα πεινασμένα παιδιά, τίποτε δεν θα αλλάξει όσα λαμπιόνια κι αν βάλουμε στο χριστουγεννιάτικο δένδρο μας και στις πλατείες και όσα πυροτεχνήματα και αν ρίξουμε με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου … αν η έγνοια για το συνάνθρωπο δεν γίνει τρόπο ζωής για όλους μας.

Εγκάρδιες ευχές, χαρές και καρπούς θρεπτικούς για εσάς και τις οικογένειές σας.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στο “23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας – Ευαγόρας Παλληκαρίδης”: Τα δάκρυα της μικρής Γεωργίας και οι καταιγιστικές ερωτήσεις των μαθητών – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης