weather symbol
17
ΚΥΡ 15 24 | 17:30
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Θωράκιση και ασφάλεια στις συζητήσεις της Λευκωσίας με ισχυρούς παίκτες: Θέλει να κάνει… ταμείο μέσω γεωπολιτικής αξίας η Κύπρος… Ο φόβος από την αναβάθμιση της Τουρκίας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος – Λευκωσία

Οι «σεισμικές» αναταράξεις στην περιοχή, παρά τη ρευστή κατάσταση, διαμορφώνουν συνθήκες για ενίσχυση και αναβάθμιση βασικών παικτών, όπως είναι η Τουρκία, η οποία σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε σχέση με τη Συρία στην πλευρά των «νικητών».

Την ίδια ώρα, σε μια κρίσιμη και εν πολλοίς επικίνδυνη κατάσταση, η Κυπριακή Δημοκρατίας επιχειρεί με κινήσεις σε διάφορα επίπεδα να δημιουργήσει και εδραιώσει μέσα από τη γεωπολιτική της αξία, που όλοι της αναγνωρίζουν, συμμαχίες. Βασικός άξονας της Λευκωσίας είναι η θωράκιση της και η ασφάλεια. Μέσα, λοιπόν, στο δύσκολο αυτό περιβάλλον στην περιοχή, καλείται να κινηθεί η κυπριακή πλευρά.

Σε ότι αφορά τα θέματα της ασφάλειας, η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει την αμυντική της ικανότητα με αγορά εξοπλισμού αλλά και με την εξασφάλιση οπλικών συστημάτων, που παραχωρούν φιλικά κράτη.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά ενίσχυε την άμυνα της με αγορές από Γαλλία, Σερβία και Ισραήλ ενώ εσχάτως προστέθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ( στο παρελθόν στις χώρες ήταν και η Ρωσία και πριν από αυτή η ΕΣΣΔ).

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία χρόνια έγιναν αγορές από Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλία, Σερβία ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και από χώρα της περιοχής, από την οποία έχουμε βολιδοσκοπηθεί και το υλικό που παράγει η βιομηχανία της ταιριάζει με τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο στρατηγικός στόχος

Στο πλαίσιο της λογικής για εφαρμογή του δόγματος «γεωπολιτική αξία στην πράξη», η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί στη βάση της αμοιβαιότητας. Δηλαδή, με κράτη τα οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν υποδομές στο νησί, ζητούν διευκολύνσεις, συζητά στη βάση της αμοιβαιότητας.

Ο στρατηγικός στόχος είναι η θωράκιση του νησιού έναντι των όποιων απειλών. Κι αυτό τυγχάνει διαχείρισης έχοντας υπόψη ότι οι συνεργασίες έχουν στρατηγικό όριο. Προφανώς κανείς δεν πρόκειται να μπει στη λογική να υπερασπιστεί ή προστατεύσει την Κύπρο, εκτός κι εάν πληγούν τα δικά του συμφέροντα.

Σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο η αξιολόγηση των εξελίξεων είναι συνεχής όπως και οι παρασκηνιακές συζητήσεις. Η Λευκωσία κινείται αποτρεπτικά για όλα τα ενδεχόμενα καθώς μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον, σύγχυσης, που επικρατεί στην περιοχή, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουν ενέργειες από τρίτους σε σχέση με το καθεστώς των κατεχομένων.

Εάν, για παράδειγμα, η επικρατούσα κατάσταση στη Συρία είναι τουρκικής επιρροής, τότε τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ενόψει τούτου γίνονται ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ στο  πλαίσιο αυτό, καλούνται να συνδράμουν αποτρεπτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι Αμερικανοί. Όπως συναφώς ανέφερε αρμόδια πηγή, «κρατική ασφάλεια και εθνικοί λόγοι επιβάλλουν να γίνονται κινήσεις και προς τρίτες χώρες», που είναι ισχυροί παίκτες και έχουν δυνατότητες να βοηθήσουν.

Εξ ου και Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε αξιωματούχος της, διατηρεί σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής και όχι μόνο.

Η αναβαθμισμένη Τουρκία

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως η Τουρκία προκαλεί με τις μεθόδους της συνθήκες χάους και στη συνέχεια σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις. Όπως γίνεται τώρα στη Συρία. Όπως έγινε στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές.

Με ρόλο, όπως άλλωστε συνηθίζει «πυρομανή», συντηρώντας για χρόνια τον εμφύλιο στη Συρία, ενισχύοντας στρατιωτικά τις συγκρούσεις, κατέλαβε έδαφος, το οποίο τώρα θα διευρύνει. Η Τουρκία θέλει εν πολλοίς να παίξει το ρόλο που είχαν το Ιράν και η Ρωσία στη Συρία. Και σε αυτό ζητά και τη στήριξη τρίτων ισχυρών παικτών, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ρόλος του χωροφύλακα, που θέλει να παίξει η Τουρκία,  δεν είναι ο ίδιος όπως στον παρελθόν, του εντεταλμένου δηλαδή, του αντιπρόσωπου. Θέλει αυτόνομο ρόλο βασικού περιφερειακού παίκτη με τη συναίνεση των Αμερικανών.

Είναι σαφές πως ο πονοκέφαλος της Τουρκίας είναι το κουρδικό και γι αυτό και ζητά διακαώς να μην ανακηρυχθεί κράτος, εξαπολύοντας απειλές πολέμου. Παρά τις προειδοποιήσεις, τις απειλές, ο φόβος για κουρδικό κράτος υπάρχει και «κυνηγά» το καθεστώς Ερντογάν. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι πώς θα ενεργήσουν οι Αμερικανοί στο ζήτημα αυτό, έχοντας υπόψη και τη στάση του Ισραήλ έναντι των Κούρδων.

Η περίπτωση της Συρίας, η στάση και εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν είναι μεμονωμένη αλλά εντάσσεται σε ευρύτερο επεκτατικό σχεδιασμό της Άγκυρας. Περιλαμβάνεται κι αυτή στα «σύνορα της καρδιάς» του Ερντογάν όπως κι άλλες περιοχές του κόσμου.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία, γνωρίζοντας τα δεδομένα, επιχειρεί να… κάνει ταμείο σε μια περίοδο κατά την οποία αναγνωρίζεται η γεωπολιτική της αξία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το γρασίδι πάντα υποφέρει από τους ελέφαντες: Μια ιστορία του διαβόητου Κίσινγκερ για τη γεωπολιτική και τις παράπλευρες απώλειες των πολέμων

 

ΔιαβάστεΕπίσης