weather symbol
19
ΚΥΡ 15 24 | 14:48
Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ομιλεί στους δημοσιογράφους. Φωτογραφία Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou

Τελικά, ο ΔΗΣΥ, τι είναι; Αντιπολίτευση, συμπολιτο-αντιπολίτευση ή ένας απροσδιόριστος αχταρμάς; Κάποτε συγκέντρωνε και ένωνε τους γνήσιους πατριώτες, επειδή δεν ήθελαν να παραδώσουν την Πατρίδα…

Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Κάποτε, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λλόιντ Τζιορτζ (1863-1945), είπε: «Οι άνθρωποι είναι όπως τα βαγόνια. Κάποιοι αντέχουν δέκα κιλά, άλλοι 20 και άλλοι περισσότερο. Αλίμονο, αν σε έναν άνθρωπο που αντέχει 10 κιλά τοποθετήσεις 100. Θα τον λιώσεις».

Η συμπαθής Αννίτα Δημητρίου ανελίχθηκε ιλιγγιωδώς στην προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην προεδρία της Βουλής και πολύ συχνά αντικαθιστά τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Επιβεβαιώνεται απαρασάλευτα η γνωστή λαϊκή ρήση: «Όποιος λειτουργεί τρεις εκκλησιές, ξεγελά τις δύο». Από της ανάληψης των προεδριών του ΔΗΣΥ και της Βουλής, η κυρία Δημητρίου έδειξε τις ανεπάρκειές της: Να επαναφέρει στην ορθή πορεία έναν Δημοκρατικό Συναγερμό που, για πρώτη φορά στην ιστορία του, απέτυχε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Και να προεδρεύει επαρκώς της Βουλής.

Μετά την ήττα στις Προεδρικές, ο ΔΗΣΥ και η πρόεδρός του διακήρυξαν ότι στο εξής θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση και θα την ασκούν όχι στείρα αλλά κριτικά και εποικοδομητικά. Δεν τα καταφέρνουν, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται εσωστρέφεια, ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις, προσωπικές ατζέντες και φυγόκεντρες τάσεις.

Η αποσκίρτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κόμματος προς τον Χριστοδουλίδη, η ανάληψη υπουργικών και άλλων θώκων, η κάθετη μείωση της εκλογικής βάσης δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα στον ΔΗΣΥ. Πώς αντιμετωπίζονται οι «αποστάτες», ιδιαίτερα όταν, π.χ., επιτίθενται κατά του κόμματός τους;

Με αφορμή σκληρές επικρίσεις του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, για «κυβερνητικές φωτοβολίδες» και ακυβερνησία που «βοά», ο Κυβ. Εκπρόσωπος, Κ. Λετυμπιώτης,  επιτέθηκε σκληρά κατά του τέως προέδρου του.

Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ανάρτησή του επισήμανε πως, «ο χειρότερος σύμβουλος στην πολιτική είναι η εμπάθεια, το πιο επιζήμιο για την πατρίδα είναι η εμμονή, ο μηδενισμός και η στείρα κριτική. Αν, για τον κύριο Νεοφύτου, η παρούσα Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις πολιτικές που ο ίδιος πρεσβεύει, αυτό αποτελεί παράσημο και προνόμιο για εμάς. Άλλωστε μας χωρίζει χάσμα αντίληψης και προσέγγισης». Οι επικρίσεις Λετυμπιώτη προκάλεσαν την οργίλη απάντηση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριου Κουλλά (6/12/2024).

«Με ύφος χιλίων καρδιναλίων», είπε, «στελέχη της Κυβέρνησης, που ανήκουν στον Δημοκρατικό Συναγερμό, μας κάνουν υποδείξεις και επιτίθενται με χυδαίο τρόπο σε στελέχη της παράταξής μας. Έχουν το θράσος να μας απαντούν ή ακόμη και ανερυθρίαστα να μας υποδεικνύουν τι ήταν ή τι είναι το σωστό να κάνουμε. Με τοποθετήσεις, που συνιστούν παρέμβαση στα εσωτερικά του Δημοκρατικού Συναγερμού και που στόχο έχουν να συντηρήσουν τον διχασμό και να μας αποδυναμώσουν».

Και πρόσθεσε: «Τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι Υπουργοί του, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποδομούν την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και τους προηγούμενους υπουργούς, για να καλύψουν τις αδυναμίες τους όταν κάτι πάει στραβά».

Είναι γεγονός πως ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξανέστη με την προσπάθεια του διαδόχου του να ισχυρίζεται ότι «για πρώτη φορά» έγινε το ένα έργο και το άλλο, ενώ τα περισσότερα σχεδιάστηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Όμως, ο Ον. Κουλλάς δεν περιόρισε τα πυρά του μόνο προς πρώην συναγωνιστές.

Με σαφέστατο υπαινιγμό προς την ηγεσία του κόμματος και ειδικά προς την Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στην «ασαφή» πορεία του ΔΗΣΥ: «Η ανοχή μας στον συμφεροντολογισμό παρερμηνεύθηκε και έλαβε διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η ασαφής μας κατεύθυνση θέριεψε το θράσος και την αχαριστία».

Είναι η πρώτη φορά που, επίσημα πια, ο ΔΗΣΥ, διά του Εκπροσώπου Τύπου,  παραδέχεται ότι η κατεύθυνση του κόμματος και η πολιτική του είναι ασαφής. Άλλοτε ασκεί σκληρή αντιπολίτευση. Άλλοτε δεν γνωρίζει τι να αποφασίσει και ενίοτε δίνει την εντύπωση ότι είναι συγκυβέρνηση με τον Χριστοδουλίδη. Το κωμικοτραγικό είναι ότι οι κατήγοροί του είναι στελέχη, τα οποία συμμετείχαν σε αποφάσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν επίσης συμμέτοχος στις αποφάσεις τού μέντορά του για τα χρυσά διαβατήρια, για το Βασιλικό, για το λιμάνι της Λάρνακας, για τον δρόμο Πάφου-Πόλης, για τον Ακάμα. Η πολιτική πρακτική και η εντεύθεν συμμετοχή του στα έργα και στις ημέρες Αναστασιάδη επέβαλλαν όπως, τουλάχιστον, σιωπά και να δίνει λύσεις στους γόρδιους δεσμούς που κληρονόμησε. Αντ’ αυτού, απεκδύεται ευθυνών και προσάπτει μομφές στην κομματική οικογένεια που τον ανέδειξε και που εκμεταλλεύτηκε για να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα.

Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα ασυναρτησίας και πολιτικής ασάφειας, τα απλά μέλη του κόμματος εύλογα διερωτώνται: Τελικά, τι είναι ο άλλοτε υπερήφανος ΔΗΣΥ; Αντιπολίτευση; Συμπολιτο-αντιπολίτευση; Ή ένας απροσδιόριστος πολιτικός και κομματικός αχταρμάς, όπου στελέχη δρουν κατά το δοκούν, προωθούν προσωπικές ατζέντες και επιδιώκουν οφίκια;

Το τραύμα της ήττας του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές δεν έχει επουλωθεί, ούτε φαίνεται να υπάρχει διάθεση για θεραπεία και πορεία προς τα εμπρός, ενόψει και του κρίσιμου οροσήμου των Βουλευτικών του 2026. Είναι εμφανές ότι η εποχή των ιστορικών ηγετών αποτελεί παρελθόν σε έναν Συναγερμό όπου σπιθαμιαίοι επίγονοι επικαλούνται τον Γλ. Κληρίδη για να συγκαλύψουν ανεπάρκειες, να αναρριπίσουν τον λεγόμενο «κομματικό πατριωτισμό» και να συμμαζέψουν το Συναγερμικό σκορποχώρι.

ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ…

Γι’ αυτό το κατάντημα φέρουν μέγιστες ευθύνες και οι τέως και πρώην Πρόεδροι του κόμματος, Αβ. Νεοφύτου και Ν. Αναστασιάδης. Ο… ελέφαντας είναι ακόμα δραστήριος στο Συναγερμικό δωμάτιο και η Αννίτα Δημητρίου παιδεύεται να ισορροπήσει μεταξύ Αναστασιάδη και Αβέρωφ, ήδη προεκλολογούντος. Οι αστοχίες και ανεπάρκειές της στο κόμμα εκδιπλώνονται και στη Βουλή. Τελευταίο τραγικό επεισόδιο είναι η προσπάθεια τροποποίησης του Συντάγματος με την ψήφο 37 παρόντων βουλευτών.

Και ιδού η γελοιότητα στην ανεύθυνη εκτύλιξή της: Επειδή και παλαιότερα η Βουλή ενέκρινε, παράτυπα, τροποποίηση του Συντάγματος με 37 ψήφους, το ίδιο επιχείρησε να πράξει και πρόσφατα, αντί με τουλάχιστον 38! Η Πρόεδρος του Σώματος όφειλε να μην επιτρέψει παρόμοιο συνταγματικό ατόπημα. Απέτυχε, κραυγάζουσα εν εξάλλω καταστάσει, την οργή της! Εκ των υστέρων, ανέλαβε την ευθύνη. Θεωρητικά και ανώδυνα!

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ένα μεγάλο κόμμα. Συγκέντρωνε και ένωνε τους γνήσιους πατριώτες, επειδή δεν ήθελε να παραδώσει την πατρίδα ελάττω. Κατά και μετά το τερατούργημα Ανάν προάγει ανένδοτα την τουρκοποίηση της Κύπρου διά της διζωνικής  ανωμαλίας, ποιο; Το κόμμα που κανοναρχεί τις αρχές και αξίες της ΕΕ και ψαλμωδεί την απελευθέρωση. Θλιβερό κατάντημα… Σήμερα είναι ένα εσωστρεφές κατασκεύασμα μεταξύ ελεφάντων, δεινοσαύρων και ηγετίσκων με ασαφή κατεύθυνση και απροσδιόριστη πορεία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης