weather symbol
12
ΤΕΤ 4 24 | 06:50
epa11754204 Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) and British Prime Minister Keir Starmer shake hands during a meeting at Downing Street in London, Britain, 03 December 2024. British Prime Minister Starmer said the UK doesn't need to trade off its special relationship with the US against its European alliances, despite concern that President-elect Donald Trump’s plans to ramp up tariffs will drive a wedge between the allies. EPA/CARLOS JASSO / POOL

Συνάντηση 40 λεπτών για Μητσοτάκη – Στάρμερ: Εάν το Βρετανικό Μουσείο πει ναι στην επιστροφή των Γλυπτών, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα σταθεί εμπόδιο [video]

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.15 η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 40 λεπτά και αποτέλεσε ευκαιρία για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Αθήνας και Λονδίνου.

Κατά την έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο, δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι συζητήθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο ίδιος, μην θέλοντας να μιλήσει, μπήκε στο αυτοκίνητό του και έφυγε.

Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τους Βρετανούς δημοσιογράφους και κατά την άφιξη του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την ικανοποίησή της, καθώς ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η Ντάουνινγκ Στριτ δε θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου.

Άλλωστε, αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι αποτελεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα, το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

Από πλευράς του ο κ. Στάρμε εστίασε στα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα.

Κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη ο κ. Στάρμε τόνισε: “Είναι εξαιρετική στιγμή που σας υποδέχομαι εδώ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Να χτίσουμε στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για όλα τα ζητήματα. Ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας“.

“Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου που επιστρέφω. Έχουμε να συζητήσουμε για πολλά ζητήματα” απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

 Το πάγιο αίτημα της Ελλάδας και η επικρατέστερη λύση

Πάντως ενόψει της συνάντησης είχαν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μιας και η επιστροφή τους αποτελεί πάγιο αίτημα της Αθήνας. Οι δύο πλευρές κρατούν χαμηλούς τόνους αν και θεωρείται βέβαιο ότι οι επαφές διεξάγονται σε καλό κλίμα το οποίο απέχει από εκείνο του Νοεμβρίου του 2023 όταν κατόπιν αναφορών του κ.Μητσοτάκη σε συνέντευξή του ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να τον συναντήσει σε μία κίνηση πρωτοφανούς διπλωματικής απρέπειας.

Την αλλαγή κλίματος αποτυπώνει δημοσίευμα του Guardian το βράδυ της Δευτέρας. Η βρετανική εφημερίδα σε εκτενές αποκλειστικό ρεπορτάζ της χαρακτηρίζει τις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών «πολύ προχωρημένες» αν και όπως υπογραμμίζει δεν θα είναι ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών. Πηγές της βρετανικής εφημερίδας ανέφεραν ότι διεξάγονται επαφές μεταξύ του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών και του βρετανικού Μουσείου για μια «κατ’ αρχήν συμφωνία».

Ως επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με την μορφή Παρακαταθήκης. Δηλαδή οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα, αλλά η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Χαμηλά η μπάλα από την Αθήνα

Σε δηλώσεις τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε ότι έχουν υπάρξει ιδιωτικές συναντήσεις του πρωθυπουργού για τα γλυπτά του Παρθενώνα, τις τελευταίες εβδομάδες. «Ισχύει όμως ότι είναι ένα διαρκές αίτημα το οποίο ισχύει στο ακέραιο και συνεχίζουμε να το προβάλλουμε ως κορυφαίο αίτημα ως κράτος, ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι μία διαδικασία με το βρετανικό μουσείο.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε πως τέτοια ζητήματα απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός γίνεται συντονισμένη και προσεκτική προσπάθεια. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό που επιδιώκουμε και επιθυμούμε κάποια στιγμή θα συμβεί και ελπίζουμε πολύ σύντομα», υπογράμμισε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο.

Υπέρ της επιστροφής η βρετανική κοινή γνώμη

Την ίδια ώρα, το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε υπερ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Συνολικά ρωτήθηκαν 4280 ενήλικες σε όλη την επικράτεια. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Η ακριβής ερώτηση ήταν η εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Βρετανικού μουσείου ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές.

Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Με πληροφορίες από ertnews, Guaredian

ΔιαβάστεΕπίσης