ΚΟΣΜΟΣ
03/12/2024 | 21:57
Στρατιωτικός νόμος ελάχιστων ωρών: Εγκρίθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο της Νότιας Κορέας η άρση του δίνοντας τέλος στην κρίση
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο, αφού το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωσή του.
Ο Γιουν ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν». Αυτό έγινε λίγες ώρες μετά και η άρση του στρατιωτικού νόμου εγκρίθηκε τυπικά και από την κυβέρνηση δίνοντας τέλος στην κρίση που προκάλεσε ξαφνικά ο πρόεδρος της χώρας προκαλώντας ανησυχία σε όλο τον πλανήτη.
Λίγη ώρα νωρίτερα, αξιωματούχοι του στρατού της Νότιας Κορέας είπαν ότι ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ακυρωθεί από τον Πρόεδρο , σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN, άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το Γαλλικό Πρακτορείου.
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία η ακύρωση της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου από τους 190 εκ των 300 μελών του κοινοβουλίου, θα έπρεπε να ληφθεί “υπόψιν” από τον πρόεδρο.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ψήφος των νομοθετών της Νότιας Κορέας για την ακύρωση της δήλωσης του στρατιωτικού νόμου του Προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ θα τιμηθεί.
«Σίγουρα είναι ελπίδα και προσδοκία μας να τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί μιας συγκεκριμένης χώρας. Αυτό περιλαμβάνει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση», είπε ο Βεντάντ Πατέλ στους δημοσιογράφους.
Καμιά ανάμιξη από ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ και η Ουάσινγκτον ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, είχε αναφέρει λίγη ώρα μετά την κήρυξη του στρατιωκού νόμου ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση», επανέλαβε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ανησυχούμε πολύ από τις εξελίξεις που βλέπουμε» στη Νότια Κορέα, πρόσθεσε.
Το χρονικό της επιβολής και η πορεία προς την άρση του στρατιωτικού νόμου
Λίγο πριν τις 5μμ ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσε ότι έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος “έκτακτης ανάγκης” στη χώρα κατηγορώντας την αντιπολίτευση για “ομηρία” του κοινοβουλίου και σύμπραξη με τη Βόρεια Κορέα ώστε να παραλύσει η κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, να εξαλείψω τις κατάπτυστες φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις που χτυπούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη», δήλωσε ο Γιουν.
Ο Γιουν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης, δεσμευόμενος να «εξαλείψει τις φιλο-βορειοκορεατικές δυνάμεις και να προστατεύσει τη συνταγματική δημοκρατική τάξη».
South Korean President Yoon Suk Yeol declares martial law for what he claims is to root out “pro-North Korea forces” and restore constitutional order
Source: "Trust me bro"
Thats exactly what Yoon said#SouthKorea #NorthKorea #yoonsukyeol #KimJongUn pic.twitter.com/uVwzJHs83g
— atroyes (@atroyes11) December 3, 2024
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980 αλλά στο παρελθόν έχει γνωρίσει μια σειρά αυταρχικών διακυβερνήσεων. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε ραγδαία έναντι του δολαρίου.
Στο κοινοβούλιο ο στρατός και οι βουλευτές ψηφίζουν “όχι”
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προέδρου η αντιπολίτευση καλούσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, ενώ οι βουλευτές έσπευδαν στο αποκλεισμένο από τον στρατό κοινοβούλιο.
Εκατοντάδες πολίτες άρχισαν να συρρέουν έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ.
«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε μια ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο έχει σφραγιστεί.
I think people forget, practically every man in South Korea served in the military at some point or another https://t.co/fxUYXfC726
— Seven (🕵🏻♂️📸) (@SevenSixTwo_) December 3, 2024
Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.
«Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.
Ο προκάτοχος του Γιουν, Μουν-Τζάε-ιν, που πρόσκειται στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η κορεατική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση.
Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σεούλ, Korea Republic of