weather symbol
13
ΠΕΠ 5 24 | 01:09
French Prime Minister Michel Barnier speaks during the weekly session of questions to the government, at the National Assembly in Paris, France. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Στη δίνη της κρίσης η Γαλλία: Σήμερα η ψηφοφορία για τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Σήμερα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση διεξάγεται η κρίσιμη συζήτηση και η ψηφοφορία επί των προτάσεων μορφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ που κατέθεσαν η Συμμαχία της Αριστεράς και το κόμμα της Λεπέν και η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Η Γαλλία εισήλθε σε νέα πολιτική κρίση την Τρίτη, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ με ψήφο εμπιστοσύνης μετά από μόλις τρεις μήνες θητείας.

Η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό λιτότητας, που έχει προκαλέσει νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακολουθεί μήνες έντασης από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον 73χρονο τον Σεπτέμβριο.

Το ακροαριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αφού ο Μπαρνιέ χρησιμοποίησε εκτελεστικές εξουσίες τη Δευτέρα για να επιβάλει τη νομοθεσία για την κοινωνική ασφάλιση χωρίς ψηφοφορία.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, το οποίο έχει ζητήσει αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2025, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την κίνηση του LFI.

Θα υποβληθούν δύο προτάσεις δυσπιστίας. Η μία από την ακροδεξιά είναι απίθανο να περάσει. Μια άλλη που προτάθηκε από τη σκληρή αριστερά θα πρέπει να περάσει με την υποστήριξη των βουλευτών του RN.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνησή του να επιβιώσει από την ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Μπαρνιέ απάντησε: «Το θέλω αυτό και είναι εφικτό. Εξαρτάται από τους βουλευτές…

Νομίζω ότι είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το αντανακλαστικό της ευθύνης όπου -πέρα από τις πολιτικές διαφορές, τις αποκλίσεις, τις φυσιολογικές αντιφάσεις σε μια δημοκρατία- λέμε στους εαυτούς μας ότι υπάρχει ένα ανώτερο συμφέρον», είπε.

Όμως οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη με την ακροδεξιά να συνεργάζεται με την αριστερά σε μια ανίερη συμμαχία.

Ο Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, έχει εμφανιστεί ως επί το πλείστον θεατής στην κρίση που προκάλεσε διατάσσοντας πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, γεγονός που ώθησε ορισμένους να αναρωτηθούν αν θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΔιαβάστεΕπίσης