ΓΝΩΜΕΣ
23/12/2024 | 06:00
Σε ένα εύφλεκτο σκηνικό η Ελλάδα: Δεν αποτελούν συνταγή για περιφερειακή σταθερότητα η απρόβλεπτη υπερδύναμη και ο αποδυναμωμένος γαλλογερμανικός άξονας
Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ* – Αθήνα
Καθώς πλησιάζει η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και κλιμακώνεται η κρίση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι για περιφερειακές επιπτώσεις.
Η ασάφεια στη στάση βασικών πυλώνων της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής τάξης δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, ειδικά σε περιοχές έντασης, όπως το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και τα Βαλκάνια.
Εισερχόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου αναπτύσσονται πολλαπλά συμφέροντα χωρίς σαφή προσανατολισμό, μια επικίνδυνη εξέλιξη, ειδικά για μια περιοχή όπως η δική μας.
Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αξιόπιστος σύμμαχος των μεγάλων δυνάμεων που ασκούν επιρροή στην περιοχή, προσβλέπει στην ενεργό εμπλοκή αυτών των παραγόντων όταν εστιάζουν σε δράσεις αποκλιμάκωσης.
Τώρα καλείται να προετοιμαστεί για να είναι σε θέση να διαχειριστεί μια γεωπολιτική κινούμενη άμμο στην ευρύτερη γειτονιά της, και αυτό ενώ υποχωρούν ή απουσιάζουν πλήρως παραδοσιακές σταθερές και διολισθαίνουμε προς ένα διεθνές περιβάλλον όπου θα επικρατεί ο νόμος του ισχυρού, κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να ενθαρρύνει ακραίες συμπεριφορές.
Προφανώς, η Αθήνα θα συνεχίσει να ενεργεί με υπευθυνότητα, όπως πράττει εδώ και αρκετά χρόνια, αποδεικνύοντας με πράξεις ότι μπορεί να είναι μέρος λύσεων και όχι προβλημάτων.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Θα επιδιώκει τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση, θα ασκεί ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό θα παραμείνει προσηλωμένη στη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία.
Οι διαπραγματεύσεις με την εξ Ανατολών γείτονα μπορεί να μην έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο, αλλά έχουν σταδιακά διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα, αποφέροντας απτά οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Με δεδομένο το εύφλεκτο περιφερειακό σκηνικό και τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η Τουρκία, εντός και εκτός των συνόρων της, δεν έχει λόγο να διατηρεί κλίμα έντασης με την Ελλάδα.
Ωστόσο, η ύπαρξη μιας απρόβλεπτης υπερδύναμης και ενός πολιτικά και οικονομικά αποδυναμωμένου γαλλογερμανικού άξονα δεν αποτελούν συνταγή για τη διασφάλιση σταθερότητας, ειδικά σε μια περιοχή που ήδη δοκιμάζεται από σειρά πολέμων και κρίσεων, με την πιο πρόσφατη να εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Συρία.
Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που πιστεύει στο διεθνές δίκαιο και έχει επενδύσει διπλωματικά σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες, είναι λογικό να ανησυχεί όταν βασικές αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις αμφισβητούνται και οι μεγάλες δυνάμεις είτε αδυνατούν είτε δεν επιθυμούν να τις υιοθετήσουν.
* Αθανάσιος Έλλις
Διευθυντής e-Kathimerini
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ