weather symbol
15
ΤΕΤ 4 24 | 16:28
Μόνιμο πρόβλημα ο τουρκικός αναθεωρητισμός και το casus belli, είπε ο Μιχάλης Ψύλος στην παρουσίαση του βιβλίου του: Η Τουρκία από κάθε βήμα διακηρύσσει τις παράνομες αναθεωρητικές θέσεις εναντίον της Ελλάδας. Όσο κι αν επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αδιαφορεί γι' αυτές». Φωτογραφία INTIME NEWS μέσω του εκδοτικού οίκου, Πεδίο.

«Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα»: Το σημαντικό βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ψύλου, που το αφιέρωσε στα τρία εγγόνια του…

Στα εγγόνια του, τρία τον αριθμό, αφιέρωσε ο Μιχάλης Ψύλος, διευθυντής του naftemporiki.gr., το νέο του βιβλίο «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα».

Οπως επεσήμανε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «ως παππούς το αφιέρωσα στα τρία εγγόνια μου, που έφεραν τη χαρά, την ελπίδα στη ζωή, αλλά μου θύμισαν και την αγωνία που έζησα εγώ από τις ιστορίες που μου έλεγαν οι παππούδες μου για τη Μικρασιατική Καταστροφή».

«Θα αγωνίζομαι με την πένα μου όσο ζω, να μην ζουν τα εγγόνια τέτοιες δραματικές καταστάσεις, να μην χρειάζεται να λένε τέτοιες ιστορίες οι παππούδες», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι «στα 22 χρόνια πολλά άλλαξαν, και στον κόσμο και στην Τουρκία. Άλλαξε και ο Ερντογάν ως ηγέτης μιας δύναμης που διεκδικεί συνεχώς και περισσότερο χώρο. Το μόνιμο πρόβλημα είναι ο τουρκικός αναθεωρητισμός και το casus belli».

Παράλληλα, ο κ. Ψύλος ανέφερε ότι «η Τουρκία από κάθε βήμα διακηρύσσει τις παράνομες αναθεωρητικές θέσεις εναντίον της Ελλάδας. Όσο κι αν επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αδιαφορεί γι’ αυτές».

«Ακούμε για γκρίζες ζώνες, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ότι η κυριαρχία τους θα αμφισβητηθεί, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ως ‘εξωτερικατζής’ βλέπω ότι η διεθνής κοινή γνώμη καταγράφει στην μνήμη της τις τουρκικές διεκδικήσεις και συνηθίζει σε αυτές. Η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή διεκδίκηση. Ο Φιντάν που εγώ τον θεωρώ διάδοχο του Ερντογάν, λέει ότι η Άγκυρα μπορεί να λέει διεθνώς ό,τι θέλει, αλλά η Ελλάδα δεν πρέπει να μιλάει».

Γνωστοποίησε ότι έγραψε το βιβλίο «ως μια δημοσιογραφική προσέγγιση χωρίς να θέλω να κάνω επίθεση ούτε να κολακεύσω κανέναν. Πιστός στο δόγμα της αντικειμενικής δημοσιογραφίας».

Η παρουσίαση έγινε στην παλαιά Βουλή και για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία Πέτρος Μαυροειδής, και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς κ.α.

Τέλος, ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο και τον εκδότη, τον σκιτσογράφο Ορνεράκη για το σκίτσο της 18ης σελίδας καθώς και τον art director της Ναυτεμπορικής, Δημήτρη Νίκα που επιμελήθηκε το εξώφυλλο. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Κώστα Καραμανλή, που ήταν ο μόνος που διάβασε τα χειρόγραφα και έκανε παρατηρήσεις και «με προσγείωσε σε πολλά».

Ευχαρίστησε, επιπλέον, την οικογένεια της Ναυτεμπορικής και την οικογένεια Μελισσανίδη.

«Να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω τα παιδιά μου που μου χάρισαν νέα ζωή από τρία εγγόνια και κυρίως τη σύζυγό μου, Χαρούλα, που με συνετίζει εδώ και 40 χρόνια», κατέληξε.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ένας ηγέτης που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Τουρκίας περισσότερο από κάθε άλλο ηγέτη, μετά τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Ένας πολιτικός που κατόρθωσε να αναδείξει τη χώρα του – εκατό χρόνια μετά την επανίδρυσή της από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη και να την εντάξει στην ομάδα των G20, των ισχυρό τερων κρατών του πλανήτη.

Ο Μιχάλης Ψύλος, διευθυντής του «naftemporiki.gr», στο νέο βιβλίο του «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα», παρακολουθεί την πολιτική πορεία του Ερντογάν και ερευνά πώς από προάγγελος ενός μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα έγινε ένας σύγχρονος «Σουλτάνος», ασκώντας μια πλήρως προσωποπαγή εξουσία.

Εξετάζει ποιοι ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στη μετάλλαξή του σε έναν αυταρχικό ηγέτη, αλλά και ποια είναι τα αποτελέσματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή, της υιοθέτησης του ιστορικού αναθεωρητισμού και ενός είδους νεο – οθωμανισμού στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που συνεπικουρείται από το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας» και την επιδίωξη της «φινλανδοποίησης» των γειτονικών της χωρών;

Με δεδομένους τους σταθερούς εθνικιστικούς προσανατολισμούς της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική, ο Μιχάλης Ψύλος επιχειρεί να δώσει απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποια προβλέπεται να είναι η νέα εποχή που θα ανατείλει για την Τουρκία μετά τον Ερντογάν;
  • Θα ξεκινήσει στη σκιά του ή χωρίς την επιρροή του;
  • Θα συνεχίσουμε στο μέλλον να μιλάμε για τον Ερντογάν, χρησιμοποιώντας πιθανώς τον όρο «Ερντογανισμός» όπως τον όρο «Κεμαλισμός»;

«Τι επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

-Να απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση και να σχεδιάσει τον δικό της χάρτη ισχύος;
– Να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε «τουρκική λίμνη», με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»;
-Να γίνει «το αφεντικό» στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας τις γειτονικές χώρες ως «μικρότερους και υποτακτικούς εταίρους», μέσω μιας πολιτικής «Φινλανδοποίησης»;
– Να αναθεωρήσει ακόμη και την ιστορική Συνθήκη της Λωζάνης, που αποδέχτηκε ο Μουσταφά Κεμάλ, διαμορφώνοντας τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας;
– Να συγκροτήσει ένα μουσουλμανικό μέτωπο από την Αραβική χερσόνησο ως τη βόρεια Αφρική και τα δυτικά Βαλκάνια, με αρχηγό τον ίδιο;
– Να γίνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα ενταχθεί στους BRICS, συνδέοντας την τουρκική Ανατολία με την Ασία και τον παγκόσμιο Νότο;
-Τι από όλα αυτά είναι στο μυαλό του Ερντογάν; Μήπως όντως έχουν δίκιο όσοι επιμένουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει μια «νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία»;

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία θα γράψει ότι ο Ερντογάν ήταν ένας εξαιρετικά καθοριστικός πολιτικός ηγέτης, όχι μόνο για το σήμερα της Τουρκίας.

Οσο και αν θα μείνει στην ιστορία ως ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα υπάρχουν 13ος, 14ος, 15ος πρόεδρος … Ενώ μόνο ένας- ο Μουσταφά Κεμάλ-θα παραμένει ο πρώτος πρόεδρος.

Αλλά είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τον Ερντογάν. Χρησιμοποιώντας πιθανώς τον όρο «Ερντογανισμός», όπως και «Κεμαλισμός»».

Η Ειρήνη “απουσίαζε” από τις συναντήσεις με τον Ρούτε: Ούτε λέξη για προσπάθεια αναζήτησης λύσης για τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία

ΔιαβάστεΕπίσης