weather symbol
12
ΚΥΡ 22 24 | 10:37
Στιγμιότυπο απο τη συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Φωτογραφία Φιλελευθέρος

Προϋπολογισμός με το βλέμμα στραμμένο στις Προεδρικές Εκλογές του 2028!!! Σε άλλο έργο θεατές… Η συζήτηση στη Βουλή είχε ένταση, εκνευρισμό και συγκρούσεις

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ – Λευκωσία

Η συζήτηση στη Βουλή για τους Προϋπολογισμούς του κράτους απέδειξε, κατά την άποψη μου μια εγγενή αδυναμία, της πολιτικής ζωής στην Κύπρο.  Το γεγονός ότι Κόμματα και πολιτικοί σκέφτονται όλο και περισσότερο και εντονότερα με όρους επόμενων εκλογικών μαχών, παρά με όρους ουσίας.

Αντί η έγνοια να είναι πως προωθούν, πως υλοποιούν όλα εκείνα τα οποία υποσχέθηκαν ή εξήγγειλαν αν προτιμάτε, την ημέρα της προηγούμενης εκλογής τους, π.χ.  το 2021 οι βουλευτές, μάχονται από την πρώτη στιγμή της εκλογής τους για την επανεκλογή τους!

Μάλιστα όλο και περισσότερο νοιάζονται για την μάχη της προσωπικής διάκρισης παρά για την μάχη της κομματικής διάκρισης.  Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.  Οπως υπήρχαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που κυρίως κινούνταν προσωπικά.  Τώρα όμως τείνει να γίνει κανόνας.

Αλλά και τα Κόμματα όλο και περισσότερο επικεντρώνονται στην αποδυνάμωση και το γκρέμισμα της εικόνας και των θέσεων, όλων όσων θεωρούν αντιπάλους τους και λιγότερο να πείσουν για την ορθότητα των δικών τους εισηγήσεων, των δικών τους προτάσεων.

Σε αυτή την προσπάθεια έχω προσέξει φέτος, ότι ορισμένοι ομιλητές, έβγαζαν φωτιές από τα μάτια τους όταν μιλούσαν για άτομα ή Κόμματα, με τα οποία βρέθηκαν σε αντιπαράθεση.  Είχαν οργισμένο βλέμμα και πάθος πρωτοφανές.  Ορισμένα μάλιστα μέλη του Κοινοβουλίου είχαν τέτοιο εκνευρισμό, ένταση, ειρωνεία και οργή, που οδήγησαν σε τορπιλισμό πολιτικών σχέσεων.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΙ

Ξεχώρισαν ιδιαίτερα η σύγκρουση ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ και η άκρως επιθετική στάση έως προσβλητική, μερίδας βουλευτών του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Όπως και η προσπάθεια να μηδενισθούν προτάσεις οι οποίες προέρχονταν από το αντίπαλο δέος.

Ολα τα πιο πάνω, αποτέλεσμα ορισμένων αντικειμενικά δύσκολων προβλημάτων που συζήτησε η Βουλή, όπως για παράδειγμα την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά των Τραπεζών αλλά και του γεγονότος, ότι συζητούσαν με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές.  Οχι απλά στις Βουλευτικές εκλογές του 2026, που είναι αναμενόμενο λόγω του σύντομου χρόνου που μας χωρίζει από τον Μάϊο του 2026, αλλά κυρίως με την προσοχή στο έτος 2028.  Στις επικείμενες Προεδρικές του 2028.

Ιδιαίτερα έκδηλο στις τοποθετήσεις βουλευτών του ΔΗ.ΣΥ αλλά και στην σύγκρουση ΔΗ.ΚΟ – ΑΚΕΛ.  Και να σκεφτεί κάποιος ότι  μιλούμε για ένα προϋπολογισμό ο οποίος έχει υπερψηφιστεί από το 78% των Βουλευτών.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ομαλή λειτουργία της Βουλής δεν διασφαλίζεται με φωνές!  Ο κόσμος χρειάζεται να ακούει συζητήσεις ουσίας με επιχειρήματα.  Η ένταση, ο εκνευρισμός και η σαφής μετατόπιση της συζήτησης σε θέματα που δεν αφορούν τον προϋπολογισμό είναι βασικό αποτέλεσμα των ακόλουθων παραγόντων.

α) Το άγχος που δημιουργείται από τη σταθερή και συνεχή απαξίωση του Κομματικού συστήματος. 

β) Από την προσπάθεια καθιέρωσης και αποδοχής από την κοινωνία αλλά και τους ψηφοφόρους εκάστου Κόμματος, τόσον των πολιτικών του Κόμματος όσον και των στελεχών του. 

γ) Από την άδικη επιφόρτωση στους ώμους των Κομμάτων, πολιτικών και αποφάσεων που δεν εξαρτώνται από τη Βουλή. 

Όπως είναι οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως είναι η αδυναμία, λόγω Ευρωπαϊκών κανονισμών, για  Βουλή, Κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς του Εθνικού Κράτους, να ελέγξουν  π.χ τις αυθαιρεσίες των Τραπεζών.

Είναι ένα θέμα που τα ίδια τα Κόμματα δεν φρόντισαν να γίνει κατανοητό από τον κόσμο.  Να πω ένα παράδειγμα.  Σε μας επιβάλλουν πρόστιμα για ρύπους ενώ μεγάλες χώρες της Ε.Ε. χρησιμοποιούν κάρβουνο για παραγωγή ενέργειας ή εισάγουν εν γνώσει τους μέσον τρίτων χωρών ρωσικό πετρέλαιο χωρίς πρόστιμα ή κυρώσεις.

Αν κάτι όμως είναι το πλέον αξιοπρόσεκτο ήταν η προσπάθεια να χαραχθεί το γήπεδο για τις επόμενες όχι βουλευτικές, αλλά Προεδρικές εκλογές.  Θέμα που άμεσα ή έμμεσα ήταν στην ημερήσια διάταξη των τριών παραδοσιακά μεγάλων Κομμάτων ΔΗ.ΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗ.ΚΟ και έμμεσα του τρίτου Κόμματος στο κυπριακό κοινοβούλιο, του ΕΛΑΜ.  Το οποίο από το πλέον επίσημο βήμα, στην πλέον σοβαρή συζήτηση εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, διατράνωσε τη θέση του περι Ενιαίου Κράτους ως στρατηγικό στόχο για επίλυση του Κυπριακού.

Δηλαδή πέρασε επίσημα από την αντίθεση του στη ΔΔΟ, στη θέση για το Ενιαίο Κράτος.  Πράγμα που το διαχωρίζει από όλα τα άλλα Κόμματα, στο πιο ζωτικό ζήτημα του τόπου, το Κυπριακό.  Το διαχωρίζει τόσον από τα Κόμματα που υποστηρίζουν λύση Ομοσπονδίας, όσον και από τα Κόμματα τα οποία απορρίπτουν μεν τη ΔΔΟ αλλά δεν διατυπώνουν καθαρή αντιπρόταση.

Το ΕΛΑΜ λοιπόν χάραξε τη διακριτή γραμμή του στο κυπριακό και με αυτή τη θέση, προφανώς θα πορευτεί στις Βουλευτικές του 2026, όπως και ο υποψήφιος του στις Προεδρικές του 2028.  Αρα δεν υπάρχει περίπτωση να συμμαχήσει με άλλο Κόμμα εκτός αν  κάποιο υιοθετήσει τη θέση του για Ενιαίο Κράτος.

ΔΗ.ΚΟ και ΑΚΕΛ, φρόντισαν να δυσκολέψουν εαυτούς μέσα από μια πολύ έντονη σύγκρουση.  Φυσικά κρίνω με κριτήριο το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών.  Αν και εφόσον έχουν ήδη προσανατολισθεί προς τα πού θα βαδίσουν το 2028, τότε τα πράγματα αλλάζουν και ίσως η οξεία αντιπαράθεση να αιτιολογείται.  Ίσως πάλιν να υπερίσχυσε στιγμιαία η λογική των επικείμενων Βουλευτικών εκλογών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗ.ΣΥ.

Ο ΔΗ.ΣΥ τήρησε μια στάση η οποία εγείρει κάποιους προβληματισμούς.  Για παράδειγμα οι έντονες τοποθετήσεις για τις επιτυχίες της δεκαετούς διακυβέρνησης του ΔΗ.ΣΥ (δικές τους αναφορές) και τις πολιτικές της δεκαετίας, οι οποίες θεωρούν ότι είναι  ο λόγος όσων θετικών καταγράφει η παρούσα κυβέρνηση, εγείρει ένα αναπόφευκτο ερώτημα.

Τις  αστοχίες και τις όποιες αποτυχίες της προηγούμενης διακυβέρνησης  ποιος θα τις χρεωθεί;  Μήπως η αντιπολίτευση των προηγούμενων χρόνων ή ξεχωριστά άτομα της δεκαετίας;  Να ένα ενδιαφέρον ερώτημα προς απάντηση.

Η οξύτητα των επιθέσεων σειράς βουλευτών του ΔΗ.ΣΥ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας πέραν του ότι τοποθετεί οριστικά τον ΔΗ.ΣΥ στη μαχόμενη αντιπολίτευση, προϊδεάζει για την κάθοδο του Κόμματος με δικό του υποψήφιο το 2028.  Απόλυτο δημοκρατικό του δικαίωμα.  Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι με ποιόν υποψήφιο.  Γιατί τουλάχιστον 3 -4 άτομα του συγκεκριμένου χώρου, ενδιαφέρονται ενεργά.  Υπάρχει φυσικά το καταστατικό του Κόμματος που ξεκαθαρίζει ποιος είναι ο υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ εκτός αν ο ίδιος δεν ενδιαφερθεί.

Με βάση λοιπόν τις τοποθετήσεις Κομμάτων και βουλευτών τους, με βάση δηλώσεις ενδιαφέροντος για τις Προεδρικές του 2028, οι εν δυνάμει υποψήφιοι αυτή τη στιγμή που μιλούμε είναι γύρω στους 10!!

Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη  την ειδική αναφορά Βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ για την επικείμενη Πενταμερή στο Κυπριακό, γιατί έχει ενδιαφέρον.  Είπε ο βουλευτής, ότι «στη διευρυμένη σύσκεψη για το κυπριακό δεν θα συζητηθεί η ΔΔΟ αλλά μια πλήρης αυτονομία των δύο κοινοτήτων».  Για να προσθέσει ότι «το 2004» και το 2017 ήταν το τέλος της ΔΔΟ.  Προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα από αυτήν την προφητική εκτίμηση, όπως:

α) Ποιον θεωρεί ότι ευθύνεται για το ναυάγιο του 2017.  Δεν ρωτώ για το 2004 γιατί είναι γνωστό ποιους θεωρεί υπεύθυνους.  Φυσικά παραγνωρίζει την ετυμηγορία του Λαού. 

β) Τι προτείνει ως διέξοδο από την απευκταία αυτή πρόγνωση; 

γ) Από τη στιγμή που Γ.Γ. του ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας, Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, και Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζουν τη γνωστή δεδηλωμένη βάση λύσης του Κυπριακού, γιατί δεν θα συζητηθεί;  Θα το επιβάλει η Τουρκία;

δ) Γιατί το προφητεύει χωρίς να εισηγείται τρόπο αντιμετώπισης καθαρά και κατανοητά; 

ε) Γιατί θεωρεί ότι πάει η Τουρκία στη πενταμερή, απλά για επιβεβαίωση με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι βρίσκεται σε διάσταση και αντιπαράθεση με όλους στο Κυπριακό;

Για τον στόχο του 2028 δεν αρκούν οι κακές προφητείες.  Χρειάζονται προτάσεις.  Για να επανακάμψει η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος χρειάζονται επίσης προτάσεις επι της ουσίας και πρακτική εφαρμογή τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο θυμήθηκε εκ νέου την Κύπρο; Το κυπριακό πολιτικό σύστημα πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως τον στόχο για απαλλαγή από την κατοχή, λύση και επανένωση

 

ΔιαβάστεΕπίσης