weather symbol
10
ΤΕΤ 25 24 | 14:21
epa11790227 Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (L) and Syria's rebel leader Ahmed al-Sharaa (R), also known as Abu Mohammed al-Jolani, attending a press conference after their meeting in Damascus, Syria, 22 December 2024. EPA, TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT

Προβοκάτσια και πυροτέχνημα η οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας; Οι Τούρκοι Αττίλες δεν διαρρέουν τίποτα τυχαία, η Αθήνα και η Λευκωσία κάνουν μόνο δηλώσεις… (video)

Ανεξάρτητα από το αν είναι “χειροβομβίδα κρότου λάμψης” ή πραγματικότητα, η Άγκυρα βάζει εμπρός για παράνομη οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με το νέο τζιχαντιστικό καθεστώς της Συρίας.

Η είδηση προωθήθηκε ως έκτακτη από ένα και μόνο ειδησεογραφικό δίκτυο, συντάκτης του οποίου επικαλέστηκε αυτολεξεί δήλωση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου μετά το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον ισλαμιστή πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο υπουργός Uraloğlu δήλώσε: Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση», έγραφε στην ανάρτησή του ο δημοσιογράφος του TGRT Fatih Atih στην πλατφόρμα Χ.

Σύμφωνα με τη συνάδελφο Χριστίνα Μαύρου του καναλιού Omega Κύπρου, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της είδησης, ο δημοσιογράφος έσπευσε να διαγράψει τη συγκεκριμένη ανάρτησή του, αφήνοντας ωστόσο το δεύτερο μέρος της που γράφει, εν είδει σχολιασμού, ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην ανατολική μεσόγειο, και ότι της Συρίας θα ακολουθήσει η Αίγυπτος.

Όταν έρθει η ώρα θα το δούμε, περιορίστηκε να δηλώσει δημόσια λίγο αργότερα ο Τούρκος υπουργός υποδομών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοια συμφωνία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και των δύο χωρών.

«Το επόμενο διάστημα, μια ενδεχόμενη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι ένα θέμα που θα πάρουμε θέση», δήλωσε ο υπουργός Ουράλογλου.

Και κάνοντας ένα βήμα πάρα πέρα, υπέδειξε ότι όσον αφορά τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα μοιραστούν ή θα επεκτείνουν κάθε είδους εξουσία ως δύο χώρες, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο.

“Η όποια πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή”, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αξιολογούμε την κατάσταση διαρκώς, από την πρώτη στιγμή. Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Αυτό, πάντως, που ευρέως καλύπτεται από όλα τα τουρκικά μέσα και δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας να δέσει ενεργειακά τη Δαμασκό, είναι η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ότι πολύ σύντομα αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου ενέργειας θα μεταβεί στη Σύρια για επαφές με τη νέα διοίκηση.

Σκοπός, η αναζήτηση συνεργασίας, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ανεπάρκεια.

Σχεδιασμός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιορίζεται στη Συρία, αφού τη συνδρομή της Άγκυρας ζήτησε και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Λετυμπιώτης: Στη βάση διεθνούς δικαίου 

Η όποια πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρακολουθούν «στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν την κατάσταση διαρκώς, από την πρώτη στιγμή».

«Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθεσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουν ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις ενδεχόμενες τουρκικές μεθοδεύσεις, λαμβάνοντας ευρωπαϊκή υποστήριξη.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία “σύντομα” προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις, όπως δήλωσε αργά τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε τους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αυτό τον μήνα έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ξανάνοιξε την πρεσβεία της στη Δαμασκό και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και ο υπουργός Εξωτερικών της έχουν συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας Άχμεντ αλ Σάρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Συρίας, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των ενεργειακών σχέσεων.

“Αντιπροσωπεία από το υπουργείο Ενέργειας θα επισκεφθεί τη Συρία το ταχύτερο δυνατό και θα εξετάσει διεξοδικά τις ηλεκτρικές και ενεργειακές υποδομές της Συρίας”, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ στους δημοσιογράφους.

Η τουρκική αντιπροσωπεία θα συζητήσει επίσης την ενεργειακή συνεργασία με τη νέα συριακή κυβέρνηση και μια πιθανή βοήθεια της Τουρκίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.

“Το κύριο πρόβλημα στη Συρία στο πεδίο της ενέργειας είναι η ανεπάρκεια ηλεκτρισμού αυτή τη στιγμή. Μια φόρμουλα θα επιδιωχθεί (για την Τουρκία) προκειμένου να παράσχει ηλεκτρισμό στη Συρία”, είπε ακόμη.

Η Τουρκία παρέχει αυτή τη στιγμή ηλεκτρισμό σε ορισμένα τμήμα της βόρειας Συρίας όπου ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει τέσσερις φορές από το 2016.

Για ενδεχόμενη συμφωνία έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός

«Το επόμενο διάστημα μια ενδεχόμενη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά μας στην ανατολικής Μεσόγειο είναι ένα θέμα που θα πάρουμε θέση» ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου σε συνέντευξη στην Ομοσπονδία ΜΜΕ Ανατολίας.

Με βάση το βίντεο που έχει ανεβάσει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή στην ιστοσελίδα του ο κ. Ουράλογλου αναφέρθηκε στα σχέδια που η Τουρκία ετοιμάζει όσον αφορά τις υποδομές στην Συρία για τα αεροδρόμια Δαμασκου – Χαλεπιού, τους αυτοκινήδρομους και τους δρόμους, αλλά και τα λιμάνια.

Σημείωσε ότι για τα λιμάνια πως είναι γνωστό ότι δεν προσφέρουν υπηρεσίες, σε κάποια δεν υπάρχει προβλήματα και πιθανόν θα χρειαστούν προβλήτες για να επαναλειτουργήσουν.

Στο σημείο εκείνο ο Τούρκος Υπουργός δηλώνει πως σίγουρα μια πιθανή συμφωνία το επόμενο διάστημα (μεταξύ Τουρκίας – Συρίας) για τις «θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας» (ΑΟΖ), θα αποβεί προς όφελος των συμφερόντων της Τουρκίας και είναι κάτι για το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να πάρει θέση.

Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα της η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT που είχε δώσει την αρχική είδηση με τις δηλώσεις Ουράλογλου ανέβασε νέα είδηση με εκτενέστερες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών ο οποίος αναφέρθηκε και σε έργα υποδομών στις μεταφορές κι εντός της χώρας του.

Από εμπορικής άποψης, σημείωσε ο Τούρκος Υπουργός, η Δαμασκός και η Συρία ολόκληρη έχουν μια βαρύνουσα ιστορία και «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να αναβιώσει».

Σύμφωνα με την ανανεωμένη είδηση στην ιστοσελίδα της TRT ο κ. Ουράλογλου ανέφερε επίσης ότι όσον αφορά τις έρευνες για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες, θα μοιραστούν ή θα επεκτείνουν κάθε είδους εξουσία ως δύο χώρες, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα, Turkey
ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

ΔιαβάστεΕπίσης