weather symbol
17
ΠΕΜ 12 24 | 16:56
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer. PHOTO www.pio.gov.cy

Πάλι “γυρίσαμε σελίδα” με τους ανθέλληνες Βρετανούς! Αλλά η σελίδα στο Φόρειν Όφις παραμένει η ίδια και είναι γραμμένη στα τούρκικα

Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ – Φιλελευθερος

Πώς τα καταφέρνουν όλοι οι Πρόεδροι μας να γυρίζουν σελίδα στις σχέσεις μας με τους Βρετανούς είναι ανεξήγητο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χτες ήταν πέραν του αναμενόμενου ενθουσιασμένος για τη σελίδα που γύρισε.

Σχεδόν έφτασε τον ενθουσιασμό του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια, που το 2008 υπόγραψε και Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Γκόρντον Μπράουν και μετά δήλωνε ότι έχει δημιουργήσει μαζί του μια πολύ καλή σχέση και «δεν είναι τυχαίο που μιλά για τον φίλο του Δημήτρη Χριστόφια. Έχει χτιστεί μια φιλία». Για φαντάσου!

Να, κι ο Νίκος Χριστοδουλίδης τώρα. Η απόφαση του ίδιου και του Κιρ Στάρμερ, εξηγούσε, είναι «να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, να εργαστούμε από κοινού σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων». Αυτά τα θέματα ποια είναι; Θα δουλέψουν, είπε, «στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, στους τομείς των επενδύσεων, ειδικότερα της ενέργειας, στον τομέα της εκπαίδευσης, στον τομέα της υγείας».

Για αυτά και πολλά άλλα, όμως, υπάρχει ήδη στενή συνεργασία και πολλά Πρωτόκολλα και Συναντιλήψεις που υπογράφουν όλοι οι Πρόεδροί μας και οι Πρωθυπουργοί τους. Είναι στους Βρετανούς που τρέχουν οι κυβερνήσεις μας όποτε χρειάζονται μελέτες και πρότυπα και εμπειρογνώμονες, για τη Δικαιοσύνη, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για το ΓεΣΥ, για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Παιδείας κ.α.

Αυτό που έχει σημασία είναι αν θα γυρίσουμε σελίδα στο Κυπριακό. Διότι στο Κυπριακό είναι που βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας τους Βρετανούς να στήνουν πολιτικές απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία (της οποίας είναι εγγυητές) και υπέρ της Τουρκίας. Γλυτώσαμε τουλάχιστον τις τρικλοποδιές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν αποχώρησαν, αλλά σε όλα τα άλλα συνεχίζουν να είναι απέναντιΑυτή είναι η σελίδα που πρέπει να γυρίσει.

ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Μόλις προ μερικών μηνών ομάδα 50 Βρετανών πολιτικών από διάφορα κόμματα συνέταξαν επιστολή προς τη βρετανική κυβέρνηση και ζητούσαν έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Βρετανίας και κατεχομένων. Διότι, έλεγαν, είναι «τιμωρητική και άδικη απαγόρευση».

Μόλις τον περασμένο μήνα ξεκίνησε έρευνα σε βάρος Βρετανού βουλευτή διότι υπέβαλλε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, ότι απολάμβανε ταξίδια στο ψευδοκράτος με όλα τα έξοδα πληρωμένα και άρα είχε προσωπικό συμφέρον.

Είναι το Φόρεϊν Όφις που κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, «για τη στέρηση ιθαγένειας στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ο ένας εκ των γονέων τους δεν είναι Κύπριος υπήκοος». Χωρίς να αναφέρει, φυσικά ότι ο γονέας που «δεν είναι Κύπριος υπήκοος» είναι παράνομος έποικος.

Μέχρι και ο Γιαννάκης Κασουλίδης εκνευρίστηκε κάποια στιγμή με τη στάση τους όταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Σερ Άλαν Ντάνκαν έκανε απαράδεκτες δηλώσεις εναντίον μας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και αποκάλυψε, το 2018, ότι «η στάση του στο Κραν Μοντάνα και ιδιαιτέρως η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε, ήταν καταλυτική για την αποτυχία της διάσκεψης εκείνης».

Διότι, (κι αυτό δεν το είπε ο Κασουλίδης, το λέμε εμείς) στο Κραν Μοντάνα όταν εκαλείτο η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, ο Άλαν Ντάνκαν προέτρεπε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις.

Πρόχειρα τα αναφέρω, είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα. Γι΄ αυτό μας ενοχλούν οι ενθουσιασμοί των Προέδρων μας κάθε φορά που γυρίζουν όλες τις σελίδες με τη Βρετανία αλλά η σελίδα του Κυπριακού παραμένει αγύριστη εκεί που την θέλει το Φόρεϊν Όφις, δηλαδή γραμμένη στα τούρκικα.

Αν υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να αλλάξει κάτι τώρα, στη στάση τους για το Κυπριακό εννοώ, είναι γιατί η Βρετανία βλέπει την προσέγγιση των Αμερικάνων στην Κύπρο και δεν θέλει να μείνει απ΄ έξω. Ίσως είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που είδαμε επίσημη επίσκεψη Πρωθυπουργού μετά από 53 χρόνια.

Ο ρόλος που θέλουν να παίζουν στην περιοχή αξιοποιώντας τις βρετανικές βάσεις δεν θα είναι πρωταγωνιστικός αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε όσα συζητούν με τη Δημοκρατία για αξιοποίηση αεροδρομίου Ανδρέας Παπανδρέου, ναυτικής βάσης κ.λπ. Επομένως, από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου εξαρτάται η αξιοποίηση και αυτής της εξέλιξης για το Κυπριακό. Διότι για τα άλλα να μας λείπει το βύσσινο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι «μητέρες πατρίδες» και η τεράστια διαφορά μας: Ο «ομφάλιος λώρος» με την Ελλάδα θα είχε κοπεί αν δεν υπηρχε κατοχή, τώρα πρέπει να ενισχύεται ως ανάγκη επιβίωσης

 

ΔιαβάστεΕπίσης