weather symbol
13
ΠΕΠ 5 24 | 02:08
English: An S-300 at the 28th and 30th April rehearsals for the 2009 Victory Day parade in Moscow. Photo by military photographer, Vitaly Kuzmin via Commons Wikimedia

Όντως η Ελλάδα αποφάσισε να μεταφέρει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στην Αρμενία; Δεν έχει ζητήσει ακόμα “άδεια επανεξαγωγής” από τη Ρωσία…

Το περιοδικό Forbes σε άρθρο του Paul Iddon τονίζει ότι η Ελλάδα φέρεται να έχει αποφασίσει να μεταφέρει το οπλοστάσιό της με τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-300PMU-1 μεγάλου βεληνεκούς, στην Αρμενία.

Τίτλος του κειμένου: Γιατί η Ελλάδα θα επέλεγε την Αρμενία για να μεταφέρει τους ρωσικούς πυραύλους S-300

Η φερόμενη απόφαση έρχεται μετά από χρόνια εικασιών ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει τα συστήματα αυτά στην Ουκρανία. Συμπίπτει επίσης με το πρόσφατα αποκαλυφθέν σχέδιό της να κατασκευάσει ένα νέο πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας με ισραηλινή βοήθεια.

Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η Αθήνα θα μεταφέρει τα ρωσικά S-300PMU-1 και τα συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς Osa-AK και Tor-M1 στο Ερεβάν. Η Αρμενία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό κυρίως σοβιετικό και ρωσικό οπλισμό, αλλά έχει επιδιώξει να διαφοροποιήσει το οπλοστάσιό της τα τελευταία χρόνια με αγορές κυρίως από την Ινδία και τη Γαλλία.

Το ελληνικό μέσο Ενικός, το οποίο ανέφερε την εξέλιξη αυτή στις 25 Νοεμβρίου, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αποφάσισε να απαλλαγεί από τα συστήματα αυτά στο πλαίσιο της «απορωσικοποίησης» του οπλοστασίου της υπέρ του δυτικού στρατιωτικού υλικού.

Η συνεργασία με τη Γαλλία, έναν ισχυρό υποστηρικτή της Αρμενίας, φέρεται επίσης να επηρέασε την απόφαση να μεταφερθούν αυτά τα ρωσικής κατασκευής όπλα στο Ερεβάν και όχι στο Κίεβο.

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, ανώτερος συνεργάτης στο Centre International de Formation Européenne, βλέπει αυτούς τους τελευταίους ισχυρισμούς με σημαντικό σκεπτικισμό.

«Εδώ και χρόνια υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με την πιθανή μεταφορά των S-300 της Ελλάδας σε άλλες χώρες. Έτσι, θα προτιμούσα να είμαι προσεκτικός», είπε ο Τζογόπουλος στον αρθρογράφο.

«Η προτεραιότητα της Ελλάδας παραμένει η δική της άμυνα. Η πιθανή μεταφορά των S-300 σε άλλη χώρα εξαρτάται από τον τύπο του αντιπυραυλικού συστήματος που θα πάρει η Ελλάδα σε αντικατάσταση των προηγούμενων», είπε.

«Ο συγχρονισμός είναι επίσης κρίσιμος. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν φαίνονται πλέον τόσο σταθερές – σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

«Τυπικά, η Ελλάδα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της Μόσχας για την επανεξαγωγή ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού», πρόσθεσε.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να εισέλθουν σε μια περίοδο λιγότερης εχθρότητας υπό τον πρόεδρο Τραμπ (Trump)» είπε. «Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα ακολουθήσουν την τάση αυτή», τόνισε.

Η Ρωσία προειδοποίησε προηγουμένως την Ελλάδα να μην μεταφέρει οποιοδήποτε ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε επίσης τη φερόμενη μεταφορά στην Αρμενία, επαναλαμβάνοντας ότι οι διμερείς συμφωνίες για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία «απαγορεύουν οπωσδήποτε στην Ελλάδα να επανεξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Αλλά προς το παρόν, δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα από την ελληνική πλευρά».

Η Ελλάδα και η Αρμενία έχουν ξεκινήσει στρατιωτική συνεργασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, λίγο μετά την ανεξαρτησία της τελευταίας από τη Σοβιετική Ένωση.

«Η ελληνο-αρμενική αμυντική συνεργασία εξελίσσεται και αυτό υπερβαίνει τη συζήτηση για τους S-300. Και, θα έλεγα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εξελισσόμενη εταιρική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Αρμενίας», δήλωσε ο Τζογόπουλος.

«Η Αρμενία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν και δεν θα περίμενα ότι η Ελλάδα θα είναι βασικός παίκτης σε αυτό το θέμα».

«Ομοίως, η Αρμενία δεν πρόκειται να εμπλακεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ελλείψει ενδιαφέροντος και ικανότητας να το πράξει», πρόσθεσε. «Υπάρχουν επομένως όρια στο πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας».

Γενικότερα, ο Έλληνας αναλυτής υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Αθήνας να δει «ένα νέο κύμα επιδείνωσης» στις σχέσεις της με τη Ρωσία, οι οποίες είναι πολύ τεταμένες από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η τρέχουσα κλιμάκωση μετά τη χρήση δυτικών πυραύλων από την Ουκρανία για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας έχει «καλά σημειωθεί» στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Δεδομένου του σχετικά μικρού μεγέθους της και της ευάλωτης γεωπολιτικής της θέσης, η Αρμενία δεν έχει την πολυτέλεια να «εγκλωβιστεί σε έναν λαβύρινθο συμφερόντων ασφαλείας άλλων», ιδίως των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Τούτου λεχθέντος, οι μεταφορές στρατιωτικού εξοπλισμού μπορούν βεβαίως να πραγματοποιηθούν, αλλά οι πιθανές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν στις μεταφορές (στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα και η Αρμενία) πρέπει να προβλεφθούν και να μελετηθούν καλά ως σενάρια», δήλωσε ο Τζογόπουλος.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Forbes, Paul Iddon – Why Greece Would Choose Armenia To Transfer Its Russian S-300 Missiles

Σαφέστατος ο Μπαχτσελί για τους στόχους της Τουρκίας στη Συρία

ΔιαβάστεΕπίσης