ΚΟΣΜΟΣ
24/12/2024 | 09:18
Οδοιπορικό του BBC στο Πόκροβσκ: Στο στόχαστρο της Ρωσίας η ουκρανική πόλη που γέννησε μία από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες [video]
Το Πόκροβσκ, η πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, είναι γνωστή ως η γενέτειρα ενός από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Ωστόσο, φέτος τα Χριστούγεννα, η πόλη φαίνεται να έχει χάσει τη λάμψη της.
Στους έρημους δρόμους της, σκεπασμένους με λίγο χιόνι, δεσπόζουν οι σκελετοί κατεστραμμένων κτιρίων, ενώ ο ήχος των πυρών είναι συνεχής. Το BBC και ο πολεμικός του ανταποκριτής Τζόναθαν Μπέιλ περπάτησε στους δρόμους του και συνομίλησε με κατοίκους, που αν και Χριστούγεννα, αναμένουν την.. ανάσταση της πόλης τους.
Το Πόκροβσκ είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας. Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται τώρα σε απόσταση λιγότερη των τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.
Η καταστροφή δεν περιορίζεται μόνο σε κτίρια και σπίτια. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εξαλείψει και την πολιτιστική της ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεών της με τα πασίγνωστα αυτάό κάλαντα.
Η πλειονότητα των κατοίκων του Πόκροβσκ έχει ήδη εγκαταλείψει την πόλη. Η παροχή φυσικού αερίου έχει διακοπεί, ενώ πολλά σπίτια είναι χωρίς ρεύμα και νερό. Οι εναπομείναντες, όπως ο 59χρονος Ίχορ, βγαίνουν μόνο για να βρουν τα απολύτως απαραίτητα. Ο Ίχορ περιγράφει τη ζωή εκεί σαν να ζεις πάνω σε «πυριτιδαποθήκη» – ποτέ δεν ξέρεις πότε και πού θα πέσει το επόμενο βλήμα.
Η 43χρονη Οξάνα λέει ότι φοβάται πολύ να αφήσει το σπίτι της, αλλά βγαίνει όταν υπάρχει σχετική ηρεμία για να βρει ξύλα και κάρβουνα για θέρμανση.
Ελπίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταφέρουν να κρατήσουν την πόλη, αλλά πιστεύει πως αυτό είναι απίθανο. «Το Πόκροβσκ πιθανότατα θα πέσει», λέει.
Η πόλη έχει ήδη προετοιμαστεί για τα χειρότερα. Το άγαλμα του διάσημου συνθέτη της, Μικόλα Λεοντόβιτς, έχει απομακρυνθεί. Το μουσικό σχολείο που έφερε το όνομά του είναι πλέον κλειστό και ερειπωμένο.
Ο Λεοντόβιτς μπορεί να μην είναι γνωστός στο ευρύ κοινό της Δύσης, αλλά η μελωδία που συνέθεσε είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Βασισμένο σε ένα ουκρανικό λαϊκό άσμα, το έργο του έγινε παγκοσμίως γνωστό ως Carol of the Bells, μετά την προσθήκη αγγλικών στίχων από τον Αμερικανό συνθέτη Πίτερ Βίλχουσκι. Η χρήση του τραγουδιού στην ταινία Home Alone αύξησε την αναγνωρισιμότητά του.
Η Βικτώρια Αμέτοβα, πρώην καθηγήτρια μουσικής στο Πόκροβσκ, περιγράφει το τραγούδι ως «αριστούργημα – το σύμβολο της πόλης μας». Τώρα ζει στη σχετική ασφάλεια της Ντνίπρο, όπου πολλοί πρώην κάτοικοι του Πόκροβσκ προσπαθούν να διατηρήσουν τις μνήμες της πατρίδας τους ζωντανές.
Κάτω από ένα σωζόμενο πορτρέτο του Λεοντόβιτς, η Βικτώρια παρακολουθεί τη 13χρονη Άννα Χάσιχ να παίζει στο πιάνο τις γνώριμες νότες του κάλαντου.
Η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου του Πόκροβσκ, Αντζελίνα Ροζκόβα, έχει ήδη διασώσει και μεταφέρει τα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα του μουσείου σε ασφαλή τοποθεσία – συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων από τη ζωή του Λεοντόβιτς.
“Η Ρωσία δεν θέλει απλώς να καταλάβει τα εδάφη της Ουκρανίας”, λέει η Αντζελίνα, “θέλει να καταστρέψει τον πολιτισμό μας και ό,τι πολύτιμο έχουμε”.
Οι κάτοικοι του Πόκροβσκ, αν και γνωρίζουν ότι μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ, κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν το παρελθόν ζωντανό. Το νέο τους σύνθημα είναι: “Η διατήρηση και η διάσωση ισοδυναμούν με νίκη”.
Η ζωή του Λεοντόβιτς κόπηκε απότομα το 1921 όταν δολοφονήθηκε από Σοβιετικό πράκτορα. Το έργο του έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Και εξακολουθεί να είναι.
Με πληροφορίες από BBC