weather symbol
13
ΠΕΠ 5 24 | 04:17
File Photo: Χρήστης κομπιούτερ @amna_news

Μικρά κείμενα και φτωχό λεξιλόγιο, πώς τα social media άλλαξαν τη γλώσσα: Η διαμόρφωση κανόνων επικοινωνίας, πόλωση, παραπληροφόρηση [videos]

Μια τάση μείωσης της έκτασης του κειμένου και του πλούτου του λεξιλογίου, μια συνεχής εισαγωγή νέων λέξεων

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της εξέλιξης της γλώσσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο La Sapienza.

Η έρευνα, με τίτλο «Μοντέλα γλωσσικής απλοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προϊόντος του χρόνου», ανέλυσε την εξέλιξη της γλώσσας σε μια περίοδο 34 ετών και εξέτασε ένα δείγμα περίπου 300 εκατομμυρίων σχολίων στα αγγλικά από οκτώ διαφορετικές πλατφόρμες. (Facebook, Twitter-X, Gab, Reddit, Telegram, Usenet, Voast και YouTube).

Η ανάλυση δείχνει ότι οι γλωσσικές μεταλλάξεις που παρατηρούνται στις πλατφόρμες δεν οφείλονται μόνο σε συγκεκριμένες επιρροές των πλατφορμών, αλλά αντικατοπτρίζουν επίσης μια ευρύτερη πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που συνδέεται με ευρύτερες κοινωνικές δυναμικές, όπως όταν συναντώνται δύο γλώσσες και έτσι προκύπτουν διαφορετικά ιδιώματα.

Η μελέτη της La Sapienza επικεντρώθηκε σε διάφορες πτυχές της διαδικτυακής γλώσσας, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του λεξιλογίου των χρηστών και της συσχέτισής του με το επίπεδο της δραστηριότητας,

Η μελέτη ερεύνησε και την εξέλιξη του λεξιλογίου με την πάροδο του χρόνου και την πολυπλοκότητα των κειμένων που μετρήθηκε σε συνάρτηση με τον λεξιλογικό πλούτο και την επαναληπτοκότητα.

Μια ανάλυση που συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ψηφιακά περιβάλλοντα διαμορφώνουν τους κανόνες επικοινωνίας και τη δέσμευση με αυτά.

«Η κατανόηση του αντίκτυπου των ψηφιακών πλατφορμών στη συμπεριφορά των χρηστών παρουσιάζει θεμελιώδεις προκλήσεις – εξηγούν οι ερευνητές – συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την πόλωση, τη δυναμική της παραπληροφόρησης και την επικράτηση συγκεκριμένων κριτηρίων στην κατανάλωση ειδήσεων».

Με πληροφορίες από ansa.it 

ΔιαβάστεΕπίσης