weather symbol
11
ΣΑΒ 14 24 | 03:06
FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, περπατά με άνδρες των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων - IDF. Photo via Facebook, Benjamin Netanyahu

Μετά το τέλος της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ σχεδιάζει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: Θα το επιτρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες σήμερα στον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι είναι απαραίτητο να «αποτραπεί οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα» από τη Συρία εναντίον του Ισραήλ, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Νετανιάχου τόνισε «τη ζωτική ανάγκη να βοηθηθούν οι μειονότητες στη Συρία και να αποτραπεί οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον του Ισραήλ από το συριακό έδαφος», κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ιερουσαλήμ με τον Σάλιβαν και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Πηγή των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι η αποδυνάμωση των ένοπλων ομάδων που υποστήριζε και εξόπλιζε το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς και η δραματική πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, παράλληλα με τη διάλυση των στρατιωτικών δομών στο έδαφος της χώρας απο τις ισραηλινές δυνάμεις, δημιουργούν συνθήκες μεγάλης ευκαιρίας να διαπεράσουν την αμυντική ομπρέλα του Ιράν και να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε θέσει ως βασικό της στόχο να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, το οποίο θεωρούν υπ’ αριθμόν ένα εχθρό τους και κίνδυνο, αλλά είχε υποχωρήσει μετά τις πιέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποχωρεί σε περίπου 40 ημέρες από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισραηλινή αεροπορία έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα εκτενές χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η ίδια πηγή αφήνει να εννοηθεί ότι τα πλήγματα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στις δομές της Συρίας μετά την πτώση και την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ, εντάσσονται στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο φαίνεται να έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψει ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ το κτύπημα εναντίον του Ιράν. Οι πληροφορίες από το Επιτελείο του είναι λίγες, αλλά ακούγονται και φωνές υπέρ του ισραλινού κτυπήματος.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας πλήγματα στη Συρία για να καταστρέψει στρατηγικής σημασίας οπλισμό στη χώρα.

Απαντώντας στο Παρίσι και το κάλεσμα που έκανε χθες το Ισραήλ να αποχωρήσει από την ουδέτερη ζώνη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της χώρας αυτής και της Συρίας, καθώς και «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», το Ισραήλ τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενεργεί για να «διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του».

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε μετά την πτώση Άσαντ ότι έδωσε εντολή στον στρατό να «πάρει τον έλεγχο» της ουδέτερης ζώνης του Γκολάν, στα νοτιοδυτικά της Συρίας.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική ανάπτυξη στη ζώνη διαχωρισμού μεταξύ Ισραήλ και Συρίας συνιστά παραβίαση της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974, η οποία πρέπει να τηρείται από τα συμβαλλόμενα μέρη, το Ισραήλ και τη Συρία».

«Αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη για αμυντικούς λόγους λόγω των απειλών από τζιχαντιστικές ομάδες που δρουν κοντά στα σύνορα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της 7ης Οκτωβρίου σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας.

Εφικτό να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων «ίσως είναι κοντά» καθώς το Ισραήλ διαμηνύει ότι είναι «έτοιμο» και «έχουμε δει κινήσεις από τη Χαμάς».

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Σάλιβαν είπε: Μπορεί να μην συμβεί, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί, με πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές».

Όπως είπε, σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Κατάρ και την Αίγυπτο, τις άλλες μεσολαβήτριες χώρες, για να ενισχύσει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχολιάζοντας την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Σάλιβαν είπε ότι τώρα το Ισραήλ «είναι πιο ισχυρό», το Ιράν «πιο αδύναμο» και οι έμπιστοι της Τεχεράνης «αποδεκατίστηκαν».

«Θα φροντίσουμε ώστε η Χαμάς να μην μπορέσει ποτέ ξανά να απειλήσει το Ισραήλ όπως έκανε στις 7 Οκτωβρίου (2023), ποτέ. Η ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει σημαντικά (…) το Ισραήλ είναι πιο ισχυρό, το Ιράν πιο αδύναμο» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Σάλιβαν διέψευσε ότι ο Νετανιάχου περιμένει να αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να δεχτεί μια συμφωνία. «Όχι, δεν έχω αυτήν την αίσθηση. Έχω την αίσθηση από τον πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος για μια συμφωνία. Ο στόχος μου είναι να μας φέρω σε μια θέση που θα μπορούμε να κλείσουμε αυτήν τη συμφωνία αυτόν τον μήνα», τόνισε. «Δεν μπορώ να δώσω υποσχέσεις ή να κάνω προβλέψεις αλλά δεν θα ήμουν σήμερα εδώ αν πίστευα αυτό το πράγμα, ότι απλώς περιμένουν (να συναφθεί συμφωνία) μετά τις 20 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel

ΔιαβάστεΕπίσης