weather symbol
9
ΚΥΡ 29/12/24 | 21:11
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί σε μέλη του εθνικιστικού κόμματος του. Φωτογραφία από την Τουρκική Προεδρία, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan

Μέχρι που θα το τραβήξει ο Ερντογάν; Η Αθήνα και η Λευκωσία κινούνται παρασκηνιακά «καρφώνοντας» την Άγκυρα για το ρόλο της στη Συρία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Με κινήσεις που γίνονται, κυρίως παρασκηνιακά, η Λευκωσία και η Αθήνα, στοχεύουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η Τουρκία και προχωρήσει σε «συμφωνία» με τη Συρία για οριοθέτηση μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οι δυο κυβερνήσεις εκτιμούν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός,  αν και θεωρούν ότι τούτο λογικά δεν είναι άμεσης προτεραιότητας για τη Δαμασκό, ενόψει ότι δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στην εξουσία. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στη Λευκωσία, ποσώς δεν υποβαθμίζεται ο κίνδυνος κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις ενέργειες που γίνονται. Άλλωστε, υπάρχει το προηγούμενο με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το 2019, που αιφνιδίασε με την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος στη Συρία λόγω και της στρατιωτικής παρουσίας της, ωστόσο, βρέθηκε δίπλα από τη νέα κατάσταση πραγμάτων, με κινήσεις που έδειξαν μεν αντανακλαστικά, αλλά όπως επιβεβαιώνεται,  είχε προετοιμάσει το έδαφος δημιουργώντας εγκαίρως κανάλια επικοινωνίας με όλους τους παίκτες.

Η Τουρκία έσπευσε να σταθεί δίπλα από το νέο καθεστώς της Δαμασκού, τοποθετώντας συμβούλους δίπλα από κάθε αξιωματούχο, υπουργό, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει στη συγκρότηση και εκπαίδευση του συριακού στρατού. Με αυτές τις κινήσεις η Άγκυρα επιχειρεί να ελέγξει τη νέα κατάσταση πραγμάτων στη γειτονική χώρα, ώστε να λειτουργήσει ως προέκταση της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έθεσε από την πρώτη στιγμή αιτήματα στο νέο καθεστώς της Συρίας. Το πρώτο ήταν η αντιμετώπιση/ εξόντωση των Κούρδων υποδεικνύοντας πως εάν δεν το πράξει το καθεστώς θα το πράξει η ίδια. Είναι γνωστό ότι, μεταξύ άλλων, καλοβλέπει και τις πετρελαιοπηγές, που βρίσκονται σε κουρδικές περιοχές. Το δεύτερο, ήταν το ζήτημα για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Στην εξίσωση μπαίνουν και τα ενεργειακά, φυσικό αέριο, πετρέλαιο με αγωγούς ενώ όπως ανακοινώθηκε από τον Τούρκο αρμόδιο υπουργό, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, η χώρα του θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία ( όπως γίνεται με τα κατεχόμενα) και θα ενισχύσει τις ενεργειακές της υποδομές.

Πότε θα γίνει- εάν προχωρήσει- η κίνηση με την ΑΟΖ; Θα πρέπει- λογικά- το καθεστώς της Συρίας να αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και ταυτόχρονα να αποφασίσει ότι θα συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι  θα σημαίνει πρακτικά; Ότι παράνομα θα «αρπάξουν» θαλάσσια περιοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, όμως, θα «εξαφανισθεί» η παράνομη συμφωνία Τουρκίας- ψευδοκράτους για οριοθέτηση μεταξύ τους «συνόρων».

Είναι σαφές, λοιπόν, πως η Άγκυρα, που επιδιώκει να μετατρέψει σε δορυφόρο της τη Συρία, εφαρμόζει και τους σχεδιασμούς της και στη θάλασσα, με βάση ένα χάρτη που δημοσιεύθηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Και οποίος χάρτης περιορίζει- παράνομα και ετσιθελικά, ασφυκτικά την ΑΟΖ της Κύπρου.

Τα όπλα Αθήνα και Λευκωσίας

Η Ελλάδα και η Κύπρος θέτουν ήδη τα ζητήματα αυτά, κυρίως σε ό,τι αφορά το ρόλο της Τουρκίας, σε κράτη της περιοχής. Σημειώνεται ότι στις 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Κάιρο, όπου το συριακό θα είναι ψηλά στην ατζέντα.

Παράλληλα, η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται χωριστά- αλλά και μαζί, ταυτόχρονα- σε επικοινωνία με χώρες της περιοχής.  Είναι σαφές πως πέραν από τη συνεργασία με κράτη της περιοχής, είναι και η δημιουργία σε κάποια φάση καναλιού επικοινωνίας με τη Δαμασκό.

Το βασικό αποτρεπτικό όπλο, ωστόσο,  είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τούτο θα αξιοποιηθεί. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στη Λευκωσία, το νέο καθεστώς εάν προχωρήσει θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την στιγμή που δεν έχουν αρθεί οι διεθνείς, οι οποίες επιβλήθηκαν στους προηγούμενους, επί Άσαντ.

Την ίδια ώρα, από τις δυο κυβερνήσεις θα τεθεί στην Ε.Ε. και η τουρκική συμπεριφορά. Σημειώνεται πως στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, προειδοποίησαν τους ομολόγους τους για τη στάση της Άγκυρας και το τι επιδιώκει στη Συρία. Κι όλα αυτά γίνονται ενώ υπάρχει μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Είναι προφανές πως οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στη Συρία συνεχίζονται αν και η κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή. Το ερώτημα που τίθεται πιεστικά είναι κατά πόσο θα εδραιωθεί το νέο καθεστώς ή θα ξεσπάσει νέος εμφύλιος μεταξύ των διαφορετικών ομάδων.

Ανεξαρτήτως τι θα επικρατήσει είναι σαφές πως οι αποτρεπτικές προσπάθειες από ελληνικής πλευράς συνεχίζονται.

Θυμήθηκαν τα δρομολόγια

Στην Τουρκία και τα κατεχόμενα υπενθυμίζουν με νόημα «παλαιότερες σχέσεις» με τη Συρία. Το 2011, πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, άρχισαν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια Λατάκιας- κατεχόμενης Αμμοχώστου, τα οποία σταμάτησαν με παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα γίνεται λόγος για  επανάληψη των δρομολογίων αυτών. Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι εκείνη την περίοδο αξιωματούχοι του συριακού καθεστώτος επισκέπτονταν τα κατεχόμενα ενώ ο τότε «υπουργός εξωτερικών» της αποσχιστικής οντότητας επισκεπτόταν τη Συρία για «στενότερη συνεργασία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα τότε «έγιναν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα αντιπροσωπειών με χώρες όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν. Ωστόσο, το θετικό αυτό κλίμα τερματίστηκε με την έναρξη του πολέμου στη Συρία».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως «δεν είναι γνωστό εάν η διοίκηση που ανέλαβε τώρα την εξουσία στη Δαμασκό θα αποκαταστήσει αυτές τις σχέσεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης