weather symbol
13
ΤΡΙ 3 24 | 18:11
FILE PHOTO Επισκέπτης κοιτάζει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, Βρετανία, 28 Νοεμβρίου 2023. EPA, ANDY RAIN

Έχουν γίνει ήδη τρεις ιδιωτικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με το Sky News

Νέες ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα γεννούν οι πληροφορίες για «ιδιωτικές συναντήσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Το Sky News, επικαλούμενο ανώτατη κυβερνητική πηγή, μεταδίδει ότι φέτος έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τρεις τέτοιες συναντήσεις, που είχαν ως κύριο αντικείμενο τη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, γνωστά και ως Μάρμαρα του Έλγιν. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο πριν τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σερ Κιρ Στάρμερ, την Τρίτη.

Ο Στάρμερ, αναφέρει το άρθρο, φέρεται να είναι πιο θετικός από τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ, στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών, ενώ υπενθυμίζει ότι ο Σούνακ είχε ακυρώσει συνάντηση με τον Μητσοτάκη το 2023, διατηρώντας τη θέση ότι η συλλογή πρέπει να παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο. Αντίθετα, πηγή κοντά στον Στάρμερ δήλωσε στους Financial Times: «Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι συμφωνηθεί. Δεν υπάρχει ισχυρή άποψη για το τι πρέπει να γίνει».

Το χαμένο φιρμάνι και τα εμπόδια

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μέρος της ζωφόρου του αρχαίου ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα και η Τουρκία αμφισβητούν την εγκυρότητα της άδειας που φέρεται να είχε λάβει ο Έλγιν από τους Οθωμανούς, καθώς δεν έχει βρεθεί το αρχικό έγγραφο (φιρμάνι).

Η Τουρκάλα εκπρόσωπος Δρ Ζεϊνέπ Μποζ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την ύπαρξη του φιρμανιού στα Οθωμανικά Αρχεία. «Υπάρχει μόνο ένα ιταλικό κείμενο που αναφέρεται ως μετάφραση του φιρμανιού, χωρίς όμως να υπάρχει το πρωτότυπο», ανέφερε.

Αντίθετα, ο Δρ Μάριο Τραμπούκο ντέλα Τορέτα, αρχαιολόγος και υποστηρικτής της παραμονής των Γλυπτών στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την άδεια του Έλγιν, ενώ ισχυρίζεται πως το πρωτότυπο έγγραφο καταστράφηκε από τους Έλληνες το 1821.

Παρά τα νομικά εμπόδια, καθώς ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την επιστροφή των θησαυρών, φαίνεται να συζητείται μια πιθανή συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τον διάλογο για μια συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αλλά παραμένει αμφίβολο αν η Ελλάδα θα αποδεχθεί τη δανειοδότηση αντικειμένων που θεωρεί ότι της ανήκουν δικαιωματικά. Ωστόσο, οι πρόσφατες συζητήσεις προσφέρουν αισιοδοξία για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης.

Με πληροφορίες από SkyNews

ΔιαβάστεΕπίσης