weather symbol
12
ΤΕΤ 4 24 | 08:21
epa11752018 A handout picture made available by the Iranian Foreign Minister Office shows, Syrian President Bashar Al- Assad (R) talks to Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi (L), in Damascus, Syria, 01 December 2024. Araghci is in Syria to meet with Syrian officials following Syrian rebels attacks. EPA, IRANIAN FOREIGN MINISTRY OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Εκτός κάθε ελέγχου η κατάσταση στη Συρία με άμεση εμπλοκή και της Τουρκίας: Φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος στη Δαμασκό – Τζιχαντιστές στο παλάτι του Άσαντ – [video]

Τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το παλάτι του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι.

Και έδωσαν στην δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι αντάρτες εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τη ραγδαία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην πόλη του Χαλεπίου το Σάββατο.

Παραλλήλα, σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην Δαμασκό. Αν και οι ισχυρισμοί αυτοί παραμένουν ανεπιβεβαίωτοι στον Τύπο μεταδίδονται αναφορές ότι μέλη του Στρατού επιχειρούν να πάρουν την εξουσία με πραξικόπημα, ενώ αναφέρονται πυροβολισμοί στην Δαμασκό και παραλλήλως κυκλοφόρησαν βίντεο.

Ειδικότερα, τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στα βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί από το Προεδρικό μέγαρο, ενώ η κρατική τηλεόραση της Συρίας φέρεται να έχει σταματήσει να εκπέμπει.

Οι αντάρτες που έχουν καταλάβει το Χαλέπι γκρέμισαν ένα άγαλμα του αδελφού του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπασέλ. Το περιστατικό συνέβη αφού οι Σύροι αντάρτες που αντιτίθενται στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εισέβαλαν στο Χαλέπι.

Σημειώνεται ότι οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ένας συνασπισμός ομάδων στον οποίο κυριαρχεί το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, και δήθεν αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία επιτέθηκαν σε περιοχές που ελέγχονταν από τον συριακό στρατό στην επαρχία του Χαλεπιού και την γειτονική επαρχία Ιντλίμπ.

Μετά από σχεδόν τρεις ημέρες επιχειρήσεων κατάφεραν να κατακτήσουν δεκάδες χωριά και κυρίως «το μεγαλύτερο μέρος» των συνοικιών του Χαλεπιού, κυβερνητικά κτήρια και φυλακές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολλάχ στον Λίβανο. Ένας ιερέας στο Χαλέπι είπε ότι μέλη της ενορίας του βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία τους από την Παρασκευή.

«Ακούμε χτυπήματα από μακριά, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται», είπε ο ιερέας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανησυχώντας για την ασφάλειά του.

Από την εκκλησία, δεν μπορούσαν να δουν τους ένοπλους που τριγυρνούσαν στους δρόμους – μερικοί από αυτούς σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές μαχητές που έχουν μεταχειριστεί σκληρά τις θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία.

«Όλα όσα ακούγατε, τα ζούσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιερέας. Οι αντάρτες, που ωθούνταν προς τα νότια από το Ιντλίμπ, φάνηκε να ανακαταλαμβάνουν πολλές πόλεις που είχαν χάσει από την κυβέρνηση το 2020.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας αντάρτης περιγράφει την τοποθεσία του στην πόλη Λταμενά, ακριβώς νότια των συνόρων με την Ιντλίμπ. Αργά το Σάββατο, η HTS ανακοίνωσε ότι είχε πάρει τον έλεγχο πολλών περιοχών στα περίχωρα της Χάμα, μιας πόλης που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Τουλάχιστον τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα του συριακού στρατού συγκεντρώθηκαν σε κυκλικό κόμβο κοντά στο βόρειο άκρο της πόλης Χάμα, δείχνει βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το Σάββατο. Ο συριακός στρατός δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να αποκρούσει κάθε τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να μην πιστεύουν τις φήμες και τα ψέματα που διαδίδονται σχετικά με την κατάσταση στο έδαφος» υποστηρίζεται.

Η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας

Δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ξεκίνησαν επιχείρηση για την κατάληψη του ελεγχόμενου από του ελεγχόμενου από τους Κούρδους θύλακα Ταλ Ριφάατ, μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αν και η Τουρκία επίσημα δεν έχει πάρει θέση απέναντι στην εξελισσόμενη κρίση στη Συρία, η εμπλοκή των τζιχαντιστών της Hayat Tahrir al-Sham κάνει πολλούς Τούρκους αναλυτές να πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια επιχείρηση χωρίς την στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη της Τουρκίας,το στρατηγικό συμφέρον της οποίας είναι η αναδιάταξη της ισορροπίας των δυνάμεων στην βόρεια Συρία, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Πολλοί θεωρούν ότι η απορρόφηση της Ρωσίας με το Ουκρανικό, και η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ σε Γάζα και Λίβανο, έχουν μειώσει την προσοχή της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία, με αποτέλεσμα η Τουρκία να θελήσει να καλύψει το «κενό ισχύος». Μάλιστα αναλυτές μιλούν για διπλό μέτωπο στη Συρία: ένα κατά του Άσαντ και ένα δεύτερο κατά των Κούρδων.

Προσθέτουν ότι αυτό μπορεί να περιπλέξει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, ιδιαίτερα ως προς την πρωτοβουλία της Αστάνα για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία. Όλοι φοβούνται ότι μια τέτοια αστάθεια μπορεί και πάλι να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα προς τη Δύση.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός ανέκοψε την προσπάθεια των ελεγχόμενων από του Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να δημιουργήσουν προγεφύρωμα μεταξύ του Ταλ Ριφάατ, στα βορειοδυτικά της χώρας και του κύριου όγκου των εδαφών της de facto αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Μαμπίτς και ανατολικά του Ευφράτη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Ελευθερίας», οι δυνάμεις του SNA φέρεται να κατέλαβαν σε πρώτη φάση το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουεϊρίς στην περιοχή και έκοψαν τη γραμμή εφοδιασμού από το Μαμπίτς.

Η Άγκυρα ταυτίζει την κουρδική παράταξη PYD και την υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη βόρεια Συρία με την τρομοκρατία και την οργάνωση ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξή τους. Του τελευταίους μήνες η Τουρκία απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων νοτίως των συνόρων της, όπου ήδη διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρεί από κοινού με τις δυνάμεις του SNA.

To Ταλ Ριφάατ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων το 2016-17, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα περιοχές ανατολικά του Ευφράτη και βόρεια του Ταλ Ριφάατ μέχρι τα τουρκικά σύνορα να περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας και ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ το Κρεμλίνο ζήτησε από τις συριακές Αρχές «να επαναφέρουν το συντομότερο δυνατό την τάξη» στο Χαλέπι και κατήγγειλαν μια συνωμοσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Παραλλήλως, Ρωσία και Ιράν ζητούν να υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά η Δαμασκός ζητεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Και αυτό διότι για την Τουρκία έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για τον ρόλο της, καθώς ως γνωστόν στηρίζει τους αντάρτες της Συρίας, που πολεμούν ενάντια στον Ασάντ.

Ο Χακάν Φιντάν σπεύδοντας να προκαταλάβει την κοινή γνώμη εδήλωσε ότι Άγκυρα «δεν έχει καμία ανάμειξη με όσα έχουν γίνει στο Χαλέπι». Εξ άλλου ο Φιντάν μίλησε και με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και αρνήθηκε ότι η χώρα του είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με την επέλαση των τζιχαντιστών. Ωστόσο οι πηγές της συριακής αντιπολιτεύσεως, ανέφεραν ότι η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους τρομοκράτες, άναψε το «πράσινο φως» στην επίθεση.

Για «συλλογική αποτυχία» μιλά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία

Ο Γκίαρ Πέντερσεν, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, δήλωσε σήμερα ότι η απουσία δέσμευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου κλιμάκωση της βίας στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας να εφαρμοστεί αυτό που ήταν ξεκάθαρα απαραίτητο εδώ και πολλά χρόνια: μια γνήσια πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Πέντερσεν σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Πέντερσεν τόνισε ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς στη διαχείριση των συγκρούσεων αντί για για μια εξεύρεση λύσης για την λήξη αυτών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν απειλή όχι μόνο για τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, αλλά και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, πρόσθεσε.

Μπρστά στους κινδύνους που θέτουν οι μάχες για τους αμάχους, ο ειδικός απεσταλμένος τόνισε «την επείγουσα ανάγκη να σεβαστούν όλοι τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία των πολιτών και των αστικών υποδομών».

Ο Πέντερσεν, ένας Νορβηγός διπλωμάτης, προέτρεψε επίσης τα εμπόλεμα μέρη του συριακού πολέμου και τα εμπλεκόμενα κράτη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού. Μέσα σε λίγες μέρες τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του, κατά τη διάρκεια της κεραυνοβόλας εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 320 ανθρώπους.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας.

Στη βορειοδυτική Συρία επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ανήσυχη ηρεμία, έπειτα από ανακωχή που συμφωνήθηκε ύστερα από επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020. Για τη σύναψή της μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία.

Με πληροφορίες από dpa και afp μέσω ΑΠE-MΠΕ, DW, SKAI
Βιέννη, Αυστρία / Δαμασκός, Συρία

ΔιαβάστεΕπίσης