weather symbol
16
ΠΕΜ 19 24 | 12:22
Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer .Photo via www.pio.gov.cy

Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις εκκρεμότητες της ελλιπούς αποαποικιοποίησης από τους φιλότουρκους Εγγλέζους: Είναι και οι Βρετανικές βάσεις στη νέα σελίδα των σχέσεων;

Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ , Φιλελεύθερος

Με την επίσκεψή του στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Κύπρο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Μετά την… πανηγυρική διμερή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Στάρμερ μετέφερε ευχαριστίες στο προσωπικό των Βάσεων καθώς φέτος ήταν εξαιρετικά πολυάσχολοι (sic!), σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «κάποια από τη δουλειά που γίνεται στις Βάσεις δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί».

Αυτά μετά από τις δηλώσεις των δύο ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο και ιδιαίτερα, μετά την επισήμανση του Προέδρου Χριστοδουλίδη πως «η κατάληξη της συζήτησής μας ήταν η απόφασή μας να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για το Κυπριακό, την άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και ως διαμορφωτής συντάκτης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Σαν να μιλούσε για άλλη χώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά τέλος πάντων. Ο δε Στάρμερ μίλησε για τη δική του πρόθεση ότι «η ήδη ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικά ισχυρή λόγω των δεσμών που έχουμε από ανθρώπους προς ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια». Αναφέρθηκε επίσης σε «κοινά συμφέροντα» και σε «στενή συνεργασία», επίσης σαν να μιλούσε για άλλες χώρες.

Διερωτόμαστε, βέβαια κι εμείς ποια είναι αυτή η «νέα σελίδα» που υπόσχεται ο Πρόεδρος, ο οποίος υποδέχθηκε τον Βρετανό πρωθυπουργό κάτω από τον θυρεό της αποικιοκρατίας που δεσπόζει ακόμα, 64 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, στην είσοδο του Προεδρικού. Είναι, άραγε, και οι Βρετανικές Βάσεις σε αυτή τη νέα σελίδα, όταν πολύ πιο μικρά κράτη, όπως ο Μαυρίκιος, φτάνουν μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο για να απαλλαγούν από την αγγλική παρουσία;

Έγινε κάποια συζήτηση σε αυτή την… ιστορική επίσκεψη; Προσπάθησε ο Πρόεδρος να μιλήσει για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (25 Φεβρουαρίου 2019) στην οποία συνέβαλε και η κυπριακή αποστολή;

Μάλλον όχι. Πάντως, αν και αφορούσε μια «συμβουλευτική γνωμοδότηση», ήταν ιστορική (να πού ταιριάζει αυτό το επίθετο) και υποχρέωσε τη Βρετανία να διαπραγματευτεί με τον μικρό Μαυρίκιο για ζητήματα κυριαρχίας.

Έτσι, μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και διεθνείς πιέσεις, η Βρετανία συμφώνησε να παραδώσει την κυριαρχία των Νησιών Τσάγκος στον Μαυρίκιο, τερματίζοντας χρόνια αναμονής και διαμάχης για την τελευταία αφρικανική αποικία της. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2022 αφού τα επιχειρήματα του Μαυρικίου αναγνωρίστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Βρετανία, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αφού εκδίωξε τους κατοίκους των Τσάγκος τις δεκαετίες 1960 και 1970 για να δημιουργήσει κοινές βάσεις με τις ΗΠΑ, κρίθηκε ότι φρόντισε να διαχωρίσει τα νησιά πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυρικίου το 1968.

Αρχικά αψήφησε τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ και τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 3 Οκτωβρίου. Τι προνοεί; Η Βρετανία θα διατηρήσει τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης του ΗΒ και των ΗΠΑ στο Ντιέγκο Γκαρσία, ένα από τα νησιά, όπου «για μια περίοδο 99 ετών» θα ασκεί «κυριαρχικά δικαιώματα».

Έστω και έτσι, όμως, ο Μαυρίκιος ανέκτησε την κυριαρχία των Νησιών, την ώρα που στην Κύπρο αποφεύγεται επιμελώς η όποια συζήτηση, έστω και αν δεν πρέπει να αναγνωρίζεται η βρετανική κυριαρχία όταν δεν εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά οι ηγέτες μας, συμπεριλαμβανομένου και του «σύγχρονου» Προέδρου Χριστοδουλίδη, χαριεντίζονται με τους Βρετανούς ομολόγους τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις Βάσεις σαν έδαφος δικό τους.

Πριν, λοιπόν, γυρίσει αυτή η νέα σελίδα και πριν πιστώσουμε το Φόρεϊν Όφις και τη βρετανική ηγεσία με καλές προθέσεις σε άλλα ζητήματα, ας κλείσουμε τις εκκρεμότητες της ελλιπούς αποαποικιοποίησης. Ειδικά σήμερα, που από τον Μαυρίκιο μέχρι τον ιρλανδικό βορρά και την Καραϊβική, θέλουν να απαλλαγούν από την αγγλική παρουσία. Εμείς;

* Αλέκος Μιχαηλίδης,
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πάλι “γυρίσαμε σελίδα” με τους ανθέλληνες Βρετανούς! Αλλά η σελίδα στο Φόρειν Όφις παραμένει η ίδια και είναι γραμμένη στα τούρκικα – Hellasjournal.com

 

ΔιαβάστεΕπίσης