weather symbol
10
ΔΕΥ 23 24 | 00:23
epaselect epa11787971 German Chancellor Olaf Scholz (2-R), accompanied by German Federal Minister of Justice Volker Wissing (2-L) and German Minister of the Environment Steffi Lemke (R), visits the scene of a vehicle-ramming attack on the Christmas market in Magdeburg, Germany, 21 December 2024. EPA/ FILIP SINGER

Η «παρανοϊκή επίθεση» στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου απειλεί με πολιτική ανατίναξη τη Γερμανία: Φυτίλι πρόσφυγες και μετανάστες

Γέννημα θρέμμα του μίσους που πυροδότησε η μαζική εισροή προσφύγων το 2015 και η αδυναμία αντιμετώπισής του από τις κυβερνήσεις του Βερολίνου, φαίνεται να είναι ο 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός, Τάλεμπ Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν δράστης της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο.

Είναι το κύμα που σχεδόν την ίδια περίοδο τροφοδοτούσε και το νεοσύστατο τότε ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό, αντιμεταναστευτικό και λαϊκιστικό, AfD – “Εναλλακτική για τη Γερμανία”.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κατηγορούμενος, ο οποίος ζει στη Γερμανία εδώ και δυο δεκαετίες, προφυλακίστηκε με βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ άλλων, και για πέντε ανθρωποκτονίες.

Με τη χώρα να οδεύει προς τις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου, το μεταναστευτικό, ήδη τεράστιο ζήτημα στη Γερμανία, απειλεί με ανάφλεξη όλο το προεκλογικό σκηνικό και εκτροχιασμό της συζήτησης από το πεδίο της οικονομίας, θέμα που έμοιαζε να συνιστά την υπ’ αριθμό 1 προτεραιότητα και ανησυχία των Γερμανών, προ της επίθεσης.

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις (ινστιτούτο Forschergruppe Wahlen) σχετικά με τις κύριες ανησυχίες των Γερμανών ψηφοφόρων, η οικονομική κρίση είχε ξεπεράσει τη μετανάστευση.

Αλλά η τάση αυτή ενδέχεται να υποχωρήσει ραγδαία μετά την επίθεση, όπως συνέβη και μετά τη δολοφονία σε φεστιβάλ του Ζόλινγκεν το περασμένο καλοκαίρι. Και αυτή τη φορά οριστικά.

 

Το δηλητήριο

Διότι εάν σε αυτό το κλίμα προσθέσει κανείς την επάνοδο Τραμπ με την αντιμεταναστευτική του ατζέντα αλλά και τις δηλητηριώδεις παρεμβάσεις πολιτικά αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων όπως ο Έλον Μασκ και ο Νάιτζελ Φάρατζ- τότε η τραγωδία της Παρασκευής μπορεί να επικρατήσει σαρωτικά στην γερμανική προεκλογική σκηνή.

Τα μεγάλα κόμματα έχουν ήδη υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση για τη μετανάστευση στα προεκλογικά τους μανιφέστα. Με το CDU [Χριστιανοδημοκράτες]  και το AfD [Εναλλακτική για τη Γερμανία], να θέλουν αμφότερα να εισαγάγουν συνοριακούς ελέγχους στη Γερμανία και να διευκολύνουν την απέλαση των προσφύγων.

Το AfD, μαζί με άλλα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, λίγο μοιάζει να ενδιαφέρονται για τα θύματα ή τα ελατήρια του δράστη. Επικεντρώνουν απλά στο γεγονός ότι υπήρξε και αυτός ένας από τους μετανάστες. Η Άλις Βάιντελ, συμ-πρόεδρος του AfD, ήδη ρωτά: «Πότε θα τελειώσει αυτή η τρέλα;»

Ο Μερτς του CDU έσπευσε να σκιαγραφήσει ένα συντηρητικό όραμα για το πώς θα κυβερνήσει, λέγοντας ότι θα μειώσει ραγδαία τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν στη Γερμανία.

 

Είχαν προειδοποιηθεί οι γερμανικές αρχές;

Αλλά αυτό που μπορεί να φτάσει στα άκρα την προεκλογική συζήτηση είναι πληροφορίες που (επικαλούμενες τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας) υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της μουσουλμανικής χώρας είχαν προειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές -και μάλιστα όχι μία φορά- για τον δράστη και τις εξτρεμιστικές του απόψεις.

«Γιατί;», διερωτάται σήμερα η Bild, η γερμανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, στο κεντρικό της άρθρο.

Γιατί οι αρχές δεν είχαν φροντίσει να μην είναι σε θέση να προκαλέσει κακό ο 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός, που φέρεται να έριξε την Παρασκευή το βράδυ το αυτοκίνητό του πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 200, παρά τα ανησυχητικά σημάδια που έδειχνε τα τελευταία χρόνια.

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας είχαν προειδοποιήσει τη γερμανική BND για τον Τάλεμπ Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν. Η αιτία: μία από της αναρτήσεις του στο Χ στην οποία απειλούσε ότι η Γερμανία θα πληρώσει «το τίμημα» για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους Σαουδάραβες μετανάστες.

  • Οι γερμανικές αρχές φαίνεται ότι δεν ενήργησαν μετά την προειδοποίηση, την ώρα που ο φερόμενος ως δράστης βυθιζόταν πιο βαθιά στον κόσμο των θεωριών συνωμοσίας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, του οποίου το κεντροαριστερό Σοσιλαδημοκρατικό κόμμα φαίνεται ότι θα χάσει την εξουσία τον Φεβρουάριο, περιέγραψε την επίθεση ως μια «τρομερή, παρανοϊκή πράξη» προσθέτοντας ότι «όσοι θέλουν να σπείρουν μίσος» δεν θα κερδίσουν.

Αλλά ο Σολτς αντιμετωπίζει ήδη καίρια ερωτήματα τις επόμενες ημέρες σχετικά με το τι ήταν γνωστό για τον ύποπτο.

 

Συνέντευξή του στη FAZ το 2019, είναι αποκαλυπτική για το μίσος του δράστη προς το Ισλάμ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.

«Φαίνεται ότι το παρασκήνιο του εγκλήματος θα μπορούσε να ήταν η δυσαρέσκεια του δράστη για τη μεταχείριση των προσφύγων από τη Σαουδική Αραβία στη Γερμανία», ανέφεραν οι γερμανικές αρχές επισήμως.

Η δε υπουργός Εσωτερικών Φέζερ δήλωσε ότι οι αρχές μπορούν «να πουν με βεβαιότητα ότι ο δράστης ήταν προφανώς ισλαμοφοβικός»

Παράνοια και εμμονή σε αλλόκοτες απόψεις για το ισλάμ στη Γερμανία

Στις εκατοντάδες, παραληρηματικές κατά κανόνα αναρτήσεις του, προ της επίθεσης, ο Ταλέμπ έκανε λόγο για συνωμοσία από τις γερμανικές αρχές εναντίον των Σαουδάραβων προσφύγων που θέλουν να γλιτώσουν από την πατρίδα τους, σε «μυστικές επιχειρήσεις» Γερμανών αστυνομικών, παραδεχόταν ανοιχτά το μίσος του για το Ισλάμ και έλεγε ότι ζητούσε εκδίκηση για το γεγονός ότι η Γερμανία, όπως ισχυριζόταν, ήθελε να «ισλαμοποιήσει» την Ευρώπη.

Σε μια από τις αναρτήσεις του στο X από τις 13 Αυγούστου, έγραψε στα αραβικά: «Σας διαβεβαιώ: εάν η Γερμανία θέλει πόλεμο, θα τον έχει. Αν η Γερμανία θέλει να μας σκοτώσει, θα τους σφάξουμε, θα πεθάνουμε ή θα πάμε περήφανα στη φυλακή».

Και η ανάρτηση προχωρούσε: «Επειδή έχουμε εξαντλήσει όλα τα ειρηνικά μέσα, και αντιμετωπίζουμε απλά περισσότερα εγκλήματα από την αστυνομία, την κρατική ασφάλεια, την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη και το υπουργείο Εσωτερικών, η ειρήνη δεν έχει νόημα πια».

  • Σε άλλη ανάρτησή του τον Μάιο έγραφε ότι αναμένει να πεθάνει φέτος. Ισχυριζόταν ότι οι γερμανικές αρχές είναι διεφθαρμένες και προσέθετε: «Θα αναζητήσω δικαιοσύνη με κάθε κόστος».

Σημείο καμπής για τον Ταλέμπ ίσως ήταν η έγκριση της αίτησής του για άσυλο το 2016.

Τότε δημοσιοποίησε το γεγονός ότι αποκήρυξε την πίστη του στο Ισλάμ, γεγονός που έστρεψε την οικογένεια και τους φίλους του εναντίον του καθώς και πολλούς ασθενείς του.

Ο ύποπτος για την επίθεση δεν σταματούσε να κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους Σαουδάραβες που φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την αυστηρή εκδοχή του ισλάμ που επιβάλλουν οι αρχές εκεί, ενώ την ίδια ώρα υποδέχεται με ανοικτές αγκάλες ακραίους μουσουλμάνους από άλλες χώρες.

Τον Αύγουστο είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Χ: «Υπάρχει κάποιος δρόμος προς τη δικαιοσύνη στη Γερμανία χωρίς να ανατινάξεις μια γερμανική πρεσβεία ή να σφάξεις τυχαία Γερμανούς πολίτες; Αναζητώ αυτή την ειρηνική οδό από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν την έχω βρει».

Το 2013 του είχε επιβληθεί πρόστιμο στο Ροστόκ για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «απειλή για τη διάπραξη εγκλημάτων».

Ακόμη και η εξόριστη στη Γερμανία σαουδαραβική κοινότητα φοβόταν τον άνδρα αυτόν. «Τον γνωρίζουμε καλά, μας τρομοκρατούσε επί χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων Μίνα Αχάντι.

  • Η ίδια χαρακτήρισε τον φερόμενο ως δράστη «ψυχοπαθή που είχε ασπαστεί τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της άκρας δεξιάς» και ο οποίος «δεν απεχθάνεται μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όλους όσοι δεν μοιράζονται το μίσος του».

Η γερμανική αστυνομία είχε διεξαγάγει «εκτίμηση κινδύνου» για τον Τάλεμπ πέρυσι και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί «ιδιαίτερο κίνδυνο», επεσήμανε σήμερα η εφημερίδα Die Welt.

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος φαινόταν να έχει συχνά προβλήματα με τις γερμανικές αρχές και τη δικαιοσύνη.

  • Μία ημέρα πριν την αιματηρή επίθεση στο Μαγδεμβούργο δεν παρουσιάστηκε σε δικαστική κλήση στο Βερολίνο, έπειτα από καυγά στον οποίο ενεπλάκη σε αστυνομικό τμήμα όταν οι αστυνομικοί δεν θέλησαν να καταγράψουν μία καταγγελία του, μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Βρίσκει “καλή” αφορμή η ακροδεξιά

«Η απειρία της κυβέρνησης, η οποία επέτρεψε τη φρίκη στο Μαγδεμβούργο, μας αφήνει άφωνους», σχολίασε η Αλίς Βάιντελ επικεφαλής του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το κόμμα της ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την «καταστροφική» κατάσταση ασφαλείας της Γερμανίας.

Ένα άλλο αντισυστημικό κόμμα, το ακροαριστερό BSW, υιοθέτησε αντίστοιχη ρητορική. Η επικεφαλής του Ζάρα Βάγκενκνεχτ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει «για ποιο λόγο αγνοήθηκαν τόσες πολλές προειδοποιήσεις».

Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλοί Γερμανοί πολιτικοί μετέβησαν στον τόπο της επίθεσης, από την οποία σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 9 ετών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τους Γερμανούς «να ενωθούν», αλλά η επίθεση εξαπολύθηκε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και έχει αναβιώσει τις επικρίσεις εις βάρος της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, αλλά δεν κάνει τίποτα», κατήγγειλε χθες Σάββατο το βράδυ, στο περιθώριο λειτουργίας στη μνήμη των θυμάτων, ο 65χρονος συνταξιούχος μηχανικός Πέτερ Χάφλικ κάτοικος του Μαγδεμβούργου. Αυτός κατηγόρησε το Βερολίνο ότι δεν θέλει «να ελέγξει τα σύνορα» για να σταματήσει τους μετανάστες.

Με πληροφορίες από AFP/The Guardian/POLITICO

ΔιαβάστεΕπίσης