
ΚΟΣΜΟΣ
07/12/2024 | 19:06
Η Παναγία των Παρισίων άνοιξε εκ νέου τις πόρτες της: Λαμπρό παγκόσμιο γεγονός τα εγκαίνια – Και διπλωματικό ενδιαφέρον στο φόντο [videos]
Η Παναγία των Παρισίων άνοιξε και πάλι τις πύλες της, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε το βέλος και την οροφή του και παραλίγο να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση του.
Και τα αποκαλυπτήριά της είχαν την λαμπρότητα ενός παγκόσμιου γεγονότος με παρόντες περίπου 40 προέδρους και αρχηγούς κρατών από όλο τον κόσμο. Στην τελετή επαναλειτουργίας της Νοτρ Νταμ, ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρίγκιπα της Βρετανίας Ουίλιαμ.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.
Ο Μακρόν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε κατά τη διάρκεια της τελετής επαναλειτουργίας την “ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους” για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων
“Ανακαλύψαμε ξανά τι μπορούν να κάνουν τα μεγάλα έθνη: να υλοποιήσουν το αδύνατο”, χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος μέσα στον καθεδρικό ναό, που ξαναχτίστηκε μέσα σε πέντε χρόνια μετά την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.
“Επιλέξαμε την ανάκτηση, τη βούληση, την πορεία της ελπίδας. Και για να καταστεί αυτό δυνατό, μια πρωτόγνωρη αδελφικότητα”, πρόσθεσε.
“Θα πρέπει να κρατήσουμε σαν θησαυρό αυτό το μάθημα ευθραυστότητας, ταπεινότητας και θέλησης και να μην ξεχνάμε ποτέ πόσο μετράει ο καθένας και πόσο το μεγαλείο αυτού του καθεδρικού ναού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς όλων”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
“Στέκομαι μπροστά σας για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους, την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους έσωσαν, βοήθησαν και ανοικοδόμησαν τον καθεδρικό ναό”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
“Απόψε μπορούμε μαζί να μοιραστούμε χαρά και περηφάνια. Ζήτω η Παναγία των Παρισίων, Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία”.
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποδεχθεί θερμά μπροστά από τον καθεδρικό ναό αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εστεμμένους και εξέχουσες προσωπικότητες.
Ο Ζελένσκι χειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χειροκροτήθηκε μόλις εισήλθε στην Παναγία των Παρισίων, κατά την τελετή της επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού. Οι προσκεκλημένοι στάθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Ουκρανό πρόεδρο κατά την είσοδό του.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χειραψία με τον πρίγκιπα της Βρετανίας Ουίλιαμ και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς κατευθυνόταν στο μπροστινό μέρος του καθεδρικού ναού. Κάθισε δίπλα στον Μακρόν στην πρώτη σειρά.
Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla Ίλον Μασκ, στενός σύμβουλος του επιτελείου κυβερνητικής μετάβασης του εκλεγέντα προέδρου Τραμπ, παρέστη επίσης στην τελετή, όπως και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.
Τριμερής συνάντηση Μακρόν-Τραμπ-Ζελένσκι στο Ελιζέ
Έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον υπήρξε στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την αναστήλωση του καθεδρικού ναού.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, είχε τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ελιζέ, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή του μελλοντικού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

French President Emmanuel Macron (C), US president-elect Donald J. Trump (R) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) leave Elysee Palace to attend the reopening ceremony of the Notre Dame de Paris Cathedral, in Paris, France, 07 December 2024. EPA/MOHAMMED BADRA
«Το θαύμα της Παναγίας των Παρισίων»
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε πως ο ρωμαιοκαθολικός ναός θα ανακαινιστεί και μάλιστα πως θα είναι και «ακόμη πιο όμορφος από πριν». Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, ο Μακρόν δεν δίστασε πάντως να χαιρετίσει την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων ως μία «γαλλική επιτυχία».
Όσοι θυμούνται πώς ήταν η Παναγία των Παρισίων, θα εκπλαγούν: οι τοίχοι έχουν καθαριστεί διεξοδικά, όπως και τα 2.300 αγάλματα και οι 8.000 σωλήνες του εκκλησιαστικού οργάνου του ναού, ενώ μέσα από τα παράθυρα περνάει πλέον περισσότερο φως, που κάνει τα ζωηρά χρώματα και τα φύλλα χρυσού των τοιχογραφιών να λαμπυρίζουν.
Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί 1.500 νέες καρέκλες. Στις εργασίες αποκατάστασης εργάστηκαν συνολικά περίπου 250 επιχειρήσεις και στούντιο.

A television cameraman stands inside the Notre Dame de Paris cathedral, ahead of its official reopening ceremony, in Paris, France, 07 December 2024. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT
Παρ’ ότι το κωδωνοστάσιο καταστράφηκε, το γοτθικό άγαλμα της Παναγίας που ήταν ακριβώς δίπλα του παρέμεινε άθικτο. «Το θαύμα της Παναγίας των Παρισίων», είχε δηλώσει τότε στην DW η Μπάρμπαρα Σοκ-Βέρνερ, ειδική στους καθεδρικούς ναούς.
«Ο κίνδυνος να καταρρεύσει ολόκληρος ο ναός ήταν μεγάλος», θυμάται τώρα η Σοκ-Βέρνερ, «το μόνο που χρειαζόταν ήταν μία καταιγίδα και η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη». Το Παρίσι όμως ήταν τυχερό μέσα στην ατυχία του. Και τελικά ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που προέκυπταν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης.
Μέχρι στιγμής το κόστος για τον καθαρισμό και την ανακαίνιση της εκκλησίας έχει φτάσει στα 700 εκατομμύρια ευρώ, από τα 840 εκατομμύρια που είχαν συγκεντρωθεί συνολικά. Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση της αψίδας και των αντηρίδων, με τις εργασίες να αναμένεται να συνεχιστούν για τρία ακόμη χρόνια.
Μήπως ανοίγει βιαστικά ο ναός;
Οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων ολοκληρώθηκαν και ο ναός ξανανοίγει για το κοινό. Μήπως είναι όμως πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, αναρωτιέται η Deutsche Welle.
Για τη Γαλλία, η Παναγία των Παρισίων δεν είναι απλώς μία εκκλησία, αλλά κάτι σαν… εθνικός θησαυρός.
Υπό τον συντονισμό της Σοκ-Βέρνερ και του πολιτιστικού επιτρόπου Αρμίν Λασέτ η Γερμανία βοήθησε και αυτή στην αποκατάσταση της εκκλησίας.
Όσο και αν θαυμάζει όμως την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, η Σοκ-Βέρνερ προειδοποιεί πως η πίεση χρόνου και χρήματος έχει προφανώς μειονεκτήματα: «Το κτήριο είναι ακόμη πολύ υγρό», προειδοποιεί η αρχιτέκτονας. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε πως οι σοβάδες στο εσωτερικό θα αντέξουν».
Το ίδιο ισχύει και για το ξύλο βελανιδιάς που χρησιμοποιήθηκε στην οροφή. «Κανονικά, τη βελανιδιά τη χρησιμοποιούμε μόνο αφ’ ότου έχει στεγνώσει. Εν προκειμένω όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει, εξαιτίας της πίεσης χρόνου».
Είναι ακόμη ασαφές το πώς σκοπεύει το Παρίσι να διαχειριστεί τις ορδές επισκεπτών που θα συρρεύσουν στην Παναγία των Παρισίων. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασίντα Ντατί, θέλει να βάλει ένα εισιτήριο εισόδου για τους επισκέπτες, αλλά η Καθολική Εκκλησία αρνήθηκε.
Με πληροφορίες από AFP-Reuters-Deutsche Well, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία