weather symbol
16
ΣΑΒ 21 24 | 03:30
From left to right: Nikos CHRISTODOULIDES, President of the Republic of Cyprus, Roberta METSOLA President of the European Parliament, Kyriakos MITSOTAKIS Prime Minister, Klaus Werner IOHANNIS President of Romania. Copyright: European Union

Η νέα τραγωδία της Κυπριακής ΑΟΖ: Η οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας αφορά και επηρεάζει την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ε.Ε…. Πότε θα τολμήσουν οι ηγέτες μας;

Του καθηγητή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Ουάσιγκτον, Ηνωμένες Πολιτείες

Ήταν το μοναδικό λάθος της  Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας, όταν δεν οριοθέτησε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με την Συρία. Έτσι τώρα παρακολουθεί τις νέες εξελίξεις στην περιοχή όπου διαφαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να οριοθετήσει ΑΟΖ με το νέο καθεστώς της Συρίας και θα παραβιάσει την ΑΟΖ όχι μόνο της Κύπρου αλλά και αυτή της Ελλάδας.

Όπως γράφει ο Μανώλης Κωστίδης στην Καθημερινή:

“Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε σχετικά, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του εμφάνισης: «Mπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη.

Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (sic) Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία. Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4.000 τ.χλμ. και θα χαλάσει το σχέδιο των Ελληνοκυπρίων.

Έτσι, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια τουρκική ασπίδα όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια τουρκική ασπίδα με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. Δεν είναι η εποχή για να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκύπριους».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρότι έχει διαμαρτυρηθεί για τις διάφορες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει ορίσει τις περιοχές της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που θεωρεί ότι ανήκουν στην Ελλάδα.

Η Τουρκία από το 1974, μας βομβαρδίζει με χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά εμείς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε παρουσιάσει ούτε ένα χάρτη ούτε μια γεωγραφική συντεταγμένη!

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πηγή: Bayram Οztürk1 and Sertac Hami Başeren, The exclusive economic zone debates in the Eastern Mediterranean Sea and fisheries , Journal of Black Sea / Mediterranean Environment Vol.14 : 77-83 (2008)

Ο επόμενος αμερικανικός χάρτης δείχνει το πραγματικό μέγεθος της τουρκικής ΑΟΖ, βάσει UNCLOS.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πηγή: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA

Ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί ότι η Ε.Ε. μας ζήτησε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα να  παραπέμψει  την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. 

Η προθεσμία υποβολής των θαλασσίων χωροταξικών σχεδίων έχει λήξει ήδη από τις 31 Μαρτίου του 2021. Φοβούμενη την τουρκική αντίδραση η Ελλάδα ουσιαστικά αρνήθηκε να συμμορφωθεί, δηλαδή να εκπληρώσει την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. 

Διαβάζοντας προσεκτικά αυτή την Οδηγία αντιλαμβανόμαστε ότι, απλά, σημαίνει ότι θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας δηλαδή η αιγιαλίτιδα ζώνη, η συνορεύουσα ζώνη, η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα και φυσικά όλοι οι νησιωτικοί σχηματισμοί, νησίδες και βραχονησίδες, που αμφισβητούνται από την Τουρκία.

Για αυτό τον σχεδιασμό η Ελλάδα θα έπρεπε να ορίσει μια αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ και όχι 6 ν.μ., δηλαδή όπως έχουν κάνει όλα τα παράκτια κράτη της ΕΕ. Χρήσιμο είναι με απλά λόγια να εξηγήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει χάρτες που να δείχνουν τα σύνορα της ελληνικής ΑΟΖ και η Ελλάδα αρνήθηκε να ανταποκριθεί! 

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παραπέμψει  την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Η προθεσμία υποβολής των θαλασσίων χωροταξικών σχεδίων έχει λήξει ήδη από τις 31 Μαρτίου του 2021. Φοβούμενη την τουρκική αντίδραση η Ελλάδα ουσιαστικά αρνήθηκε να συμμορφωθεί, δηλαδή να εκπληρώσει την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στις Ελληνοκυπριακές σχέσεις ήταν η άρνηση της Ελλάδας να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο από το 2004! Έτσι σήμερα θα είχαμε προλάβει τα σχέδια του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Πηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη 2014.

Σε ένα εξαιρετικό άρθρο στην Καθημερινή, ο Άγγελος Συρίγος εξηγεί:

«Η Τουρκία έχει πράγματι θαλάσσια σύνορα με τη Συρία διότι οι ακτές των δύο χωρών είναι παρακείμενες στην περιοχή της Αλεξανδρέττας. Δεν θα περιορισθεί όμως στη θαλάσσια περιοχή με τις παρακείμενες ακτές βορειοανατολικά της Κύπρου. Από τους χάρτες που έχουν κυκλοφορήσει οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» για πιθανές (και κυρίως απίθανες, εξωπραγματικές) θαλάσσιες οριοθετήσεις της Τουρκίας με τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, προκύπτουν τα εξής.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν δικαιώματα όταν βρίσκονται έναντι ηπειρωτικών ακτών. Επομένως, η Κύπρος ως νησί πρέπει να αγνοηθεί. Συνεπώς, η Τουρκία εκτός από παρακείμενες έχει και αντικριστές ακτές με τη Συρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να οριοθετήσει και την περιοχή ανάμεσα στη Συρία και την Κύπρο.

Μία γλώσσα τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θα χαραχθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Εκτός από τις πιέσεις που θα ασκήσει στη νέα κυβέρνηση, η Τουρκία θα δώσει στη Συρία ως δέλεαρ και μια μικρή περιοχή, που φυσικά η τελευταία δεν θα αποκτούσε εάν υπέγραφε συμφωνία οριοθετήσεως με την Κύπρο. Είναι επιτακτική ανάγκη για την κυπριακή και την ελληνική διπλωματία να αποτρέψουν την υπογραφή μιας δεύτερης συμφωνίας στη λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οριοθέτηση Τουρκίας-Συρίας

Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την Συρία θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιδράσει και να προσφύγει, άμεσα, στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στην Χάγη αναφέροντας ότι η Τουρκοσυριακή οριοθέτηση παραβιάζει την ΑΟΖ της.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει, ταυτόχρονα, μια προσφυγή της Ελλάδας για παραβίαση της δικής της ΑΟΖ και μια πολύ σημαντική προσφυγή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι παραβιάζεται και η δική της ΑΟΖ.

Ο επόμενος χάρτης δείχνει το χάρτη που έστειλε η Κύπρος, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρώπης και τα σύνορα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της συμπίπτουν με την Κυπριακή ΑΟΖ!

Αυτό τον χάρτη θα παραβιάσει η Τουρκία κλέβοντας το ανατολικό μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ για αυτό αναφέραμε ότι στην Χάγη πρέπει να είναι παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η γεωπολιτική σημασία της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κύπριος Επίτροπος Αλιείας: Η Τουρκία αυξάνει τις απειλές της προς τους Έλληνες ψαράδες στο Αιγαίο

ΔιαβάστεΕπίσης