weather symbol
19
ΚΥΡ 15 24 | 14:47
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer. Φωτοιγραφία ΓΤΠ, PIO

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο θυμήθηκε εκ νέου την Κύπρο; Το κυπριακό πολιτικό σύστημα πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως τον στόχο για απαλλαγή από την κατοχή, λύση και επανένωση

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ – Λευκωσία

Και αίφνης η γηραιά Αλβιώνα ανακάλυψε εκ νέου το νησί της Αφροδίτης.  Το μαργαριτάρι όπως το είχε ονομάσει ο τότε Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντισραέλι όταν ανακοίνωσε την απόκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς Σουλτάνους, στη Βασίλισσα Βικτώρια το 1878.

Ήρθα δήλωσε, ο βρετανός πρωθυπουργός κ. Στάρμερ, σε μια  ιστορική επίσκεψη για να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας!  Μεγάλη παραδοχή η αναγνώριση της ανάγκης να ανανεωθούν οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ορθός ο κ. Στάρμερ.  Ορθός γιατί η ιστορικότητα της επίσκεψης κρύβει ερωτηματικά.  Η ιστορικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι για 53 ολόκληρα χρόνια ουδείς Βρετανός Πρωθυπουργός δεν είχε επισκεφθεί επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία.  Ποια ήταν αυτά τα χρόνια όμως;  Αυτά τα χρόνια υπήρξαν καθοριστικά για το μέλλον της μικρής μας πατρίδας.

Η προηγούμενη επίσκεψη ήταν επι Προέδρου Μακαρίου το 1971.  Την τελευταία σχετικά ήρεμη και ειρηνική χρονιά στο νησί.  Από το 1972 – 1974 ζήσαμε τις διάφορες συνομωσίες, πολιτικές – εκκλησιαστικές – στρατιωτικές, σε βάρος του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βάρος της νομιμότητας και σταθερότητας στο νησί μας.

Συνομωσίες που εξυφαίνονταν εκτός Κύπρου και υλοποιούνταν κυρίως εντός Κύπρου.  Συνομωσίες που τελικά προκάλεσαν τα τραγικά γεγονότα του 1974.  Με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη 50χρονη τουρκική κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συνέχιση της τουρκικής εισβολής.

Δυστυχώς δεν βρήκε τον χρόνο Άγγλος Πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Κύπρο στα κρίσιμα χρόνια 1972 – 1974.  Δεν βρήκε το χρόνο να μας επισκεφθεί και να καταδείξει έτσι την εμπιστοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου στην τότε κυπριακή κυβέρνηση και την Κυπριακή Δημοκρατία, ενισχύοντας το κύρος της τελευταίας και στέλνοντας το μήνυμα ότι τη στηρίζει.

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η χώρα δηλαδή που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Σύνταγμα Ζυρίχης-Λονδίνου και τις λοιπές συμφωνίες βάση των οποίων γεννήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η χώρα που βοήθησε να εξελιχθεί η κρίση του1963 -64 όπως εξελίχθηκε και στη συνέχεια επενέβη ειρηνευτικά και μεσολαβητικά για να χαραχθεί η «πράσινη γραμμή». Δηλαδή η πρώτη επι του εδάφους διαχωριστική γραμμή στον τόπο μας.  Η χώρα που το 1974…. ξέχασε τον ρόλο της ως Εγγυήτριας της Ανεξαρτησίας, Κυριαρχίας και Εδαφικής Ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ούτε όμως κάποιος άλλος Άγγλος  Πρωθυπουργός θυμήθηκε το χρυσοπράσινο φύλλο στα πέτρινα χρόνια, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, αλλά ούτε και στις δεκαετίες που ακολούθησαν.  Στα 50 χρόνια της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η κύρια αγωνία αλλά και ο αγώνας του κυπριακού λαού αφορούσε και αφορά και σήμερα, δύο ζωτικά ζητήματα.

Πρώτον την λύση  του κυπριακού με την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση.
Δεύτερον  έως ότου επιτευχθεί αυτός ο πρωτεύον στόχος να μην επισυμβεί, ούτε αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος, αλλά ούτε και αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σ΄ αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας η κατ΄ εξοχήν εγγυήτρια, η χώρα που διατηρεί, δωρεάν μάλιστα, βάσεις στην Κύπρο, δεν συγκινήθηκε να δηλώσει τη στήριξη της στην αγωνιζόμενη Κυπριακή Δημοκρατία μέσον επίσκεψης Βρετανού Πρωθυπουργού.

Αντίθετα κρατούσε συνεχώς ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος.  Ισορροπούσε στο σχοινί και όποτε απέκλινε προς μια κατεύθυνση, αυτή ήταν η κατεύθυνση του θύτη.  Μόνο ένα παράδειγμα θα δώσω.

Τα τελευταία 7-8 χρόνια που η Τουρκία μανιωδώς επιζητεί «λύση» εκτός πλαισίου Ο.Η.Ε και θεωρεί ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, ήλθαν οι Βρετανοί να ρίξουν λάδι στη φωτιά σερβίροντας την ιδέα για ….λίγη κυριαρχία!

Παρ΄ όλα αυτά λοιπόν, μας θυμήθηκαν στο σωτήριο έτος 2024.  Γιατί όμως;  Φυσικά για το δικό τους συμφέρον.  Το οποίο αφορά διάφορους τομείς που έχουν να κάνουν με την Κύπρο αλλά εστιάζει κυρίως στη διατήρηση των βάσεων τους (που τις θεωρούν και κυρίαρχες) και όσα βέβαια τους διασφαλίζουν οι βάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διότι προφανώς φοβήθηκαν μήπως τους υποκαταστήσουν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, αν και εφόσον.  Διότι οι εξελίξεις στην περιοχή αναβάθμισαν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ, αλλά και της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης.  Ας είναι.

Αρκεί το ενδιαφέρον αυτή τη φορά να είναι ειλικρινές.  Αρκεί να κατανοούν ότι η ανανέωση και η σύσφιξη των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μονόδρομη.  Είναι αμφίδρομη.  Δεν θα πάρουν μόνο αλλά και θα δώσουν.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ;

Εμείς χρειαζόμαστε βασικά δύο πράγματα. α) Ειλικρινή στήριξη για μια λύση του κυπριακού εντός παραμέτρων Ο.Η.Ε., λειτουργική, ασφαλή και βιώσιμη, η οποία θα αποδώσει ένα κανονικό κράτος. Αρα χωρίς κατοχή, στρατεύματα και εγγυήσεις. β) Ενίσχυση της οικονομίας μας. 

Έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν και στα δύο.  Πολύ περισσότερο που τους τελευταίους δώδεκα μήνες (12) έχει ενισχυθεί ο ρόλος της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, πράγμα που έχει επιφέρει την ενίσχυση και σύσφιξη των σχέσεων με σειρά χώρες όπως, Η.Π.Α., Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, τις χώρες του Κόλπου και άλλες.

Καθόλου τυχαίο βέβαια.  Γιατί προφανώς όλοι αυτοί δεν τρελάθηκαν ένα  πρωί  και ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση για καλύτερες σχέσεις.  Ανταποκρίθηκαν για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα στις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης.  Για όλους αυτούς όμως, ισχύουν τα όσα έχω πιο πάνω αναφέρει για το Ηνωμένο Βασίλειο.  Η σχέση πρέπει να είναι αμφίδρομη.  Πρώτοι πρέπει  να το κατανοήσουμε εμείς οι ίδιοι και να το διεκδικούμε διαρκώς!

Το σύνολο των χειρισμών της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος ευρύτερα πρέπει να υπηρετούν πρωτίστως τον στόχο για απαλλαγή από την κατοχή, λύση και επανένωση.  Σε αυτό το πλαίσιο η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, υπο τις συνθήκες που επικρατούν, με όλες τις χώρες.  Ιδιαίτερα με όσες έχουν ρόλο και λόγο στο Κυπριακό.

Υ.Γ. Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου του 2024 η Βουλή στην τελευταία συνεδρία της πριν τα Χριστούγεννα είχε πληθώρα θεμάτων.  Πάνω από εκατόν.  Ανάμεσα σε αυτά 3 – 4 κρίσιμης σημασίας.  Κάποιοι βουλευτές επέλεξαν συνειδητά και σκόπιμα να απουσιάζουν.  Γιατί;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης