ΓΝΩΜΕΣ
21/12/2024 | 05:50
Εξωτερική πολιτική θεμελιωμένη στον ρεαλισμό: Η Κυπριακή Δημοκρατία κτίζει συνέργειες σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο
Το σκηνικό που διαμορφώθηκε στην ευρύτερη γειτονιά μας μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την απάντηση του Ισραήλ, επιβεβαιώνουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πόσο εύθραυστη παραμένει η κατάσταση πραγμάτων σε περιοχές με παγωμένες διενέξεις.
Η απουσία διαλόγου για την αναζήτηση λύσεων αλλά κυρίως, η ανυπαρξία προοπτικής για την εξεύρεση λύσεων, εδραιώνουν ένα status quo που σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο. Κάθε άλλο. Στην Ιστορία υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που δείχνουν ότι ο χρόνος, ενδεχομένως να λειτουργεί ευεργετικά σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά σίγουρα δεν είναι πανδαμάτορας. Τουναντίον.
Στην περίπτωση της Κύπρου τα δεδομένα διαφέρουν κατά πολύ από τα πιο πάνω. Κοινή όμως είναι η διαπίστωση ότι ούτε και στο Κυπριακό η λύση μπορεί να είναι το status quo, το οποίο υφίσταται τα τελευταία πενήντα χρόνια εξαιτίας της παράνομης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.
Έχοντας εξασφαλίσει όρο εντολής από τον κυπριακό λαό για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Nίκος Χριστοδουλίδης καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντάνα, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, με αξιοποίηση του διαπραγματευτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ…
Σαν αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, σήμερα βρισκόμαστε σε αναμονή της υλοποίησης των δύο συμφωνηθέντων μεταξύ Χριστοδουλίδη-Τατάρ στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου 2024 στη Νέα Υόρκη, με οικοδεσπότη τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή:
1. Την πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης σε διευρυμένη μορφή, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός και
2. Την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος νέων διελεύσεων.
Με την επιστροφή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά του για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, κάτι που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, δημοσίως αλλά και στις επαφές που έχει με τους ξένους συνομιλητές του. Η σαφήνεια των θέσεών μας και η ειλικρίνεια των προθέσεών μας αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα.
Με το Κυπριακό να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, όλες οι ενέργειες και δράσεις της κυβέρνησης υπηρετούν οριζοντίως την ανάγκη για δημιουργία προϋποθέσεων για τερματισμό του status quo και την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, με ζητούμενο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα.
Ο στόχος για την επίλυση του Κυπριακού εξυπακούει τη διεύρυνση των παραγόντων ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ισχυρή οικονομία και η αξιόπιστη άμυνα είναι πυλώνες αυτής της στρατηγικής, η οποία υπηρετείται μέσα από τη διεύρυνση του διπλωματικού αποτυπώματος της χώρας.
Αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, τη γεωγραφική της θέση καθώς και τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί με κράτη της περιοχής και άλλους σημαντικούς δρώντες, η Κυπριακή Δημοκρατία κτίζει συνέργειες σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η καταλυτική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη διεθνούς πρωτοβουλίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας μέσω του Σχεδίου «Αμάλθεια», η ενεργοποίηση του Σχεδίου «Εστία» για την ασφαλή απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την εμπόλεμη περιοχή, οι ενέργειες της Λευκωσίας για την έμπρακτη οικονομική στήριξη του Λιβάνου από την ΕΕ, υπήρξαν μερικές από τις ενέργειες που κατέδειξαν τον αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της διεθνούς κοινότητας.
Εκείνο όμως που καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία αξιόπιστο, προβλέψιμο και συνεπή εταίρο στην περιοχή και ευρύτερα, είναι ο σαφής και ξεκάθαρος προσανατολισμός που έχει η εξωτερική της πολιτική, μακριά από παλινδρομήσεις και διφορούμενες κινήσεις.
Μια εξωτερική πολιτική που ασκείται με ρεαλισμό στη βάση ενός υπάρχοντος παγκόσμιου συστήματος και όχι στη βάση ενός επιθυμητού ή ενδεχομένως και ιδεατού παγκόσμιου συστήματος, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας.
Αμυντικός εξοπλισμός, εκπαίδευση και αναβάθμιση υποδομών
Ο αυτονόητος στόχος της ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της αμυντικής μας θωράκισης καθιστά απαραίτητη την έναρξη ή και αναβάθμιση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με διάφορες χώρες (εταίρους μας στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία), που μπορούν να συνδράμουν σε τρεις ζωτικούς τομείς όπως είναι η πρόσβαση σε εξοπλισμό, σε εκπαίδευση και σε αναβάθμιση υποδομών.
Πάνω σε αυτή τη βάση θεμελιώνεται η επιδίωξη συνεργασίας με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και η αξιοποίηση προγραμμάτων της Συμμαχίας. Μακριά από προσεγγίσεις ΝΑΤΟφοβίας ή ΝΑΤΟλαγνείας, που ανάγονται στη ψυχροπολεμική περίοδο, η κυβέρνηση επιδιώκει τη διασφάλιση ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας με αιχμή του δόρατος τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Αυτή η μείζονα προτεραιότητα είναι η προϋπόθεση επί της οποίας θα μπορεί να θεμελιωθεί η συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο θα γίνει «όταν όλα είναι στη θέση τους», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Μέχρι τότε όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο νομιμοποιείται, αλλά επιβάλλεται να αξιοποιεί τις δυνατότητες που της προσφέρει η ειδική σχέση που θεσμοθετεί με διάφορες χώρες, όπως εσχάτως με ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.
Η αναμενόμενη επικύρωση της πρόσφατης τροπολογίας στον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Με την ένταξη στον κατάλογο κρατών που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής σε πολυμερή προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, μαζί με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Κύπρος γίνεται το μοναδικό κράτος εκτός ΝΑΤΟ και Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (ΣγΕ) που έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
* Γιάννης Αντωνίου
Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ