weather symbol
17
ΠΑΡ 20 24 | 18:05
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Photo PIO

Ευρωπαϊκή Ενωση-Τουρκία, το κείμενο των συμπερασμάτων: Συμπεριλήφθηκαν όλες οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Αγκυρας

Η Λευκωσία στέκεται στο περιεχόμενο του κειμένου των συμπερασμάτων της ΕΕ όσον αφορά την Τουρκία και δηλώνει ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη ότι σ’ αυτό συμπεριλήφθηκαν όλες οι υποχρεώσεις της Άγκυρας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε πριν από το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ικανοποιημένος και για το πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τοποθετήθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο όταν συναντήθηκαν στην Άγκυρα.

Η Λευκωσία σημειώνει τα εξής σε σχέση με το κείμενο συμπερασμάτων όσον αφορά την Τουρκία και το Κυπριακό:

  1. Επιβεβαιώθηκε ( παραγραφοι 98, 99 ) η ξεκάθαρη διασύνδεση ανάμεσα στην περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Toυρκίας με την πρόοδο στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά στα πρόσφατα βήματα που αποφασίστηκαν στη βάση της σταδιακής, αναλογικής και αναστρέψιμης προσέγγισης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΕΣ, που τίθενται υπό την αίρεση της εποικοδομητικής εμπλοκής της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνεται η θέση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας.
  2. Ειδικά ως προς το Κυπριακό, επαναλαμβάνεται ( παράγραφος 103) , ξεκάθαρα, η πλήρης δέσμευση της ΕΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΟΕ, τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τονίζεται δε, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει ενεργά σε μια τέτοια ειρηνική διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της.
  3. Ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις, χαιρετίζονται τα βήματα που έλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών, και καταγράφεται ότι η ΕΕ παραμένει έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Μάλιστα το Συμβούλιο, καταγράφει για πρώτη φορά στα συμπεράσματα Διεύρυνσης, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, ως οι αντίστοιχες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  4. Καταγράφονται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, το σύνολο των κυπρογενών ( παράγραφος 102) υποχρεώσεων που η χώρα ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής της για απτή δέσμευση στη συνολική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης. Επιπρόσθετα, μεταφέρονται αυστηρά μηνύματα προς τη χώρα, τόσο ως προς την συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση της στους τομείς του κράτους δικαίου, όσο και ως προς την εξαιρετικά χαμηλή ευθυγράμμισή της, με τις θέσεις της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Στη βάση δε της ετήσιας αξιολόγησης, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ουσιαστικά παραμένουν σε τέλμα και ότι δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
  5. Το Συμβούλιο δεν παραλείπει να υπενθυμίσει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και σε αυτό το πλαίσιο καταδικάζει όλες τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, που αντιβαίνουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, και επαναλαμβάνει την έκκλησή για άμεση ανάκληση τους.
  6. Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Τουρκία να σεβαστεί όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδίως τις αποφάσεις 541, 550, 789 και 1251. Οι αναφορές, ειδικά στα Ψηφίσματα 541 και 550, λαμβάνουν βαρύνουσα σημασία, υπό το φως των προσπαθειών Τουρκιάς για αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας, και της προσπάθειάς της για προώθηση της λύσης δύο κρατών, εκτός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ακόμα την ικανοποίηση του για τα συμπεράσματα σε σχέση με τη διεύρυνση (που εγκρίθηκαν την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και θα εγκρίνουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής), «ειδικότερα για την Τουρκία» καθώς «συμπεριλαμβάνονται όλες οι πρωτογενείς και όχι μόνο υποχρεώσεις της Τουρκίας στη βάση και των συμπερασμάτων του Απριλίου του 2024».

Παρέπεμψε και στις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής στην Τουρκία όπου μίλησε για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας και να τονίζει πως «είναι προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Επανέλαβαν την ίδια ρητορική για τα συμπεράσματα

Επαναλαμβάνοντας ότι και σε προηγούμενες ανακοινώσεις της η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κείμενο των συμπερασμάτων της ΕΕ αποτελεί προϊόν υιοθέτησης των «παράνομων και μαξιμαλιστικών απόψεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ενέκρινε (17 Δεκεμβρίου) τα ετήσια συμπεράσματά του για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και οι ίδιοι θεωρούν ως μια σωστή και ρεαλιστική προσέγγιση στα αποτελέσματα την έμφαση στο καθεστώς υποψήφιας χώρας και στον ρόλο κλειδί της Τουρκίας.

«Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την επανέναρξη των συναντήσεων του Οικονομικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου και την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία. Δίνουμε σημασία στην αναφορά για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στις μακροοικονομικές πολιτικές και στα θετικά βήματα που έχουμε κάνει για την επίλυση των εμπορικών προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης», αναφέρει.

Ομοίως, συνεχίζει, «θεωρούμε ειλικρινή προσέγγιση να αναγνωρίσουμε τη σημασία των προσπαθειών μας για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες μας στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας».

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι απορρίπτουν τις εκτιμήσεις της ΕΕ για την εσωτερική πολιτική δυναμική της Τουρκίας. «Αυτές οι απόψεις γράφτηκαν από μια μονόπλευρη οπτική που απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα», αναφέρει.

«Στα αποτελέσματα του Συμβουλίου φαίνεται ότι επαναλαμβάνονται οι παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι θεμιτές ανησυχίες και οι δικαιολογημένες πολιτικές της Τουρκίας και της τδβκ έχουν αγνοηθεί», προσθέτει το τουρκικό Υπουργείο.

«Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ ενεργώντας ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς και αγνοώντας τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη λύσης στο νησί», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η ένταξη στην ΕΕ είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Σε απάντηση, η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο όραμα που θα ενισχύσει την προοπτική ένταξης της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε την πλήρη κατάργηση της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ της 15ης Ιουλίου 2019, που περιορίζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

Η διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου και του Συμβουλίου Σύνδεσης το 2025, ιδίως στους τομείς της πολιτικής, της ενέργειας και των μεταφορών, θα αυξήσει τον διάλογο και τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και των περιφερειακών θεμάτων, τα οποία τονίζονται επίσης στα αποτελέσματα του Συμβουλίου, αναφέρεται, τέλος.

Πηγή: philenews.com, Ανδρέας Πιμπίσιης

ΔιαβάστεΕπίσης