weather symbol
14
ΚΥΡ 15 24 | 03:14
FILE PHOTO: Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Photo via X@DISY1976

Ερχονται αλλαγές στον τρόπο εκλογής του προέδρου της Κυπριακής Βουλής: Προωθείται συνταγματική τροποποίηση

Αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Βουλής μέσω συνταγματικής τροποποίησης, καθώς επίσης και συμφωνία για υπόδειξη αναπληρωτή Προέδρου που θα τον αντικαθιστά όταν αυτός/η θα απουσιάζει στο εξωτερικό, είναι μερικές από τις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται από το νομοθετικό σώμα μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» παράλληλα με τα πιο πάνω, η Βουλή εξετάζει τρόπο εφαρμογής του κανονισμού για τις απουσίες βουλευτών, όπως επίσης και ρύθμιση της διαδικασίας εφαρμογής των κανονισμών και άνοιγμα των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών σε πειραματικό στάδιο σε πρώτη φάση.

Όπως πληροφορούμαστε, τροχιοδρομούνται από πλευράς της Αννίτας Δημητρίου σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα κόμματα, μια σειρά αλλαγών στο τρόπο λειτουργίας τη Βουλής, για εκσυγχρονισμό του σώματος.

Η πιο ουσιαστική αλλαγή αφορά το θέμα της εκλογής Προέδρου του Σώματος. Ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε έντονα ιδιαίτερά κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 που κατέληξε με την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι Ελληνοκύπριος και εκλέγεται από τους εκλεγμένους βουλευτές της ελληνικής κοινότητας (56 βουλευτές).

Το σύνταγμα ορίζει και εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είναι Τουρκοκύπριος και εκλέγεται από τους εκλεγμένους βουλευτές της τουρκικής κοινότητας (24 βουλευτές). Ωστόσο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο του 1963, η θέση του Τουρκοκύπριου Αντιπροέδρου παραμένει κενή.

Από αυτό, δηλαδή της κενής θέσης Αντιπροέδρου, προέκυψε και το θέμα της αντικατάστασης του Προέδρου της Βουλής ως λύση από τον γηραιότερο βουλευτή.

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής πραγματοποιείται στην πρώτη συνεδρία της εκλεγμένης Βουλής.

Η διαδικασία εκλογής που ακολουθείται για την εκλογή Προέδρου είναι η εξής:

Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών.

Δηλαδή σε πλήρη απαρτία πρέπει να πάρει 28 ψήφους.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των ψήφων των παρόντων βουλευτών. Δηλαδή σε πλήρη απαρτία 22 ψήφους.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσεις τις περισσότερος εγκριτικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Πρόθεση τώρα της Βουλής είναι να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία, ούτως ώστε να μην χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία, η οποία οδηγούσε πολλές φορές και σε ένα έντονο κομματικό παρασκήνιο με αλίσιβερίσια.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η εκλογή Προέδρου της Βουλής είναι κάτι που ακόμα είναι υπό συζήτηση.

Παράλληλα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και το θέμα της επιλογής αναπληρωτή Προέδρου. Αφορμή για αυτή την συζήτηση ήταν τα όσα έγιναν με τις δηλώσεις Ζαχαρία Κουλία, όταν θα προήδρευε του κράτους ως πρεσβύτερος βουλευτής, εν την απουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη και της Αννίτας Δημητρίου.

Ως γνωστό, προειδοποιούσε για διορισμό από μέρους του Γενικού Ελεγκτή μετά την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναγκάζοντας την Πρόεδρο της Βουλής να ακυρώσει το ταξίδι της και τον Πρόεδρο της Δημοκρατία να προχωρήσει σε άρον- άρον διορισμό νέου Γενικού Ελεγκτή από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν.

Η επιλογή του αναπληρωτή Προέδρου Βουλής δεν θα γίνεται με ψήφο στην Ολομέλεια του Σώματος, αλλά με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής η οποία συνέρχεται μετά την πρώτη συνεδρία για διαμοιρασμό των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και των προεδριών των Επιτροπών.

Στη συζήτηση των αλλαγών μπαίνει και το θέμα της ρύθμισης της διαδικασίας κατάθεσης και συζήτηση νομοθετημάτων, όπως επίσης και για την ρύθμιση που αφορά την διαδικασία των αυτεπάγγελτων θεμάτων.

Μέσα στα θέματα που είναι προς εξέταση είναι και το άνοιγμα των Επιτροπών προς την κοινωνία. Αυτό το οποίο συζητείται σε πρώτη φάση είναι η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας πιλοτική βάση.

Όλα αυτά βέβαια θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της συζήτησης το επόμενο διάστημα.

Χθες συνήλθε και η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής όπου συζήτηση το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού που αφορά τις απουσίες των βουλευτών από τις νομοθετικές εργασίες του σώματος. Αυτό το οποίο συζητείται είναι ο τρόπος εφαρμογής των προνοιών του κανονισμού.

ΠΗΓΗ: philenews.com

no related-1601242

 

ΔιαβάστεΕπίσης